Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu tercih etmeyebilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız kabartma tozu kullanmanızı öneririz. Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, gizli kurtarıcı malzemeniz sirkedir.
Kurabiyeleriniz yayılıyor ise bunun iki sebebi vardır. Kurabiye hamuru ısıdan çok etkilenir. Dinlenen hamuru çok fazla yoğurursanız elinizin sıcaklığı ile hamur yumuşar ve yayılma yapar. Elinizi soğuk su ile yıkayıp kurulayın hızlıca hamura şekil verip soğuk tepsiye hamurları dizin.
Eğer kurabiye hamuru çok sert olursa, parçalar halinde dağılır. Bu da pişme esnasında çatlaklar oluşmasına neden olur. Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır.
Margarinin oda sıcaklığında iyice yumuşamış olmasına özen gösterin, eğer margarin yumuşak olmazsa, hamura yediremezsiniz. Böyle olduğu zaman, kurabiyeleriniz düzgün şekil almaz.
İlgili 21 soru bulundu
Kurabiyelerin pişerken çatlaması
Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur. Kurabiye tarifinize göre içerisine eklediğiniz karbonat ve kabartma tozu da aynı şekilde kurabiyenin çatlamasına neden olan sebeplerden bazılarıdır. Bu nedenle kullandığınız ölçüye dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kurabiyeleri mutlaka önceden ısıtılmış fırına koyun. Fırın tepsisi sıcakken kurabiyeleri çıkarın ki parçalanmasın. Kurabiye ya da bisküvilerinize ekleyeceğiniz fındık, ceviz gibi malzemeleri en son ekleyin. Böyle ce daha kıtır kıtır bir kıvamı olacaktır.
Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor. Bu nedenle özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullandığınız hamurlarda un miktarını gerektiği kadar koyun, dilerseniz kıvamını biraz daha toparlaması için nişastadan yardım alın.
Tarifte kullandığınız malzemeler mutlaka oda sıcaklığında bekletilmiş olmalı. Yoğurt ve nişasta hamurun kıyır kıyır olmasını sağlayan malzemelerdir. Nişasta olarak mısır veya buğday nişastası tercih edebilirsiniz.
Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişirilmesi gerekir. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Olur da kurabiye hamurunuz toparlanmazsa eliniz asla süte gitmesin. Bunu hiçbir kurabiye tarifinde yapmayın. Eğer un fazla gelir ve hamur toparlanmazsa ilk yapmanız gereken şey olabildiğince güçlü şekilde yoğurmak ve toparlanması konusunda tüm gücünüzü kullanmak.
Normal kurabiye hamuruna göre biraz cıvık ama fırında yayılıp çatlamasını sağlayan şey hamurun böyle olması. Yoğururken elinizde parçalanıyor, kesinlikle hamurun kıvamı bu. Yani kesinlikle paniğe kapılıp un eklemeyin. Hamurunuz iyice dağılmaya başladığında top haline getirin ve streç film ile sararak dinlendirin.
Elmalar suyunu çekip yumuşayınca, üzerine 4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz koyup, karıştırın. Daha sonra elmalı harcı ocaktan alıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Diğer tarafta derin bir kaba 1 adet yumurta kırın. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı toz şeker, 3 yemek kaşığı süt ve 3 yemek kaşığı yoğurt koyun.
Sert olanların aksine yumuşak kurabiye ve kuru pastalar üst üste dizilerek de muhafaza edilebilmektedir.
Tepsiye dizdiğimiz elmalı kurabiyelerimizi 180 derece fırında 20-25 dakika arası pişiriyoruz. Piştikten sonra servis tabağına alıp, üzerine pudra şekeri ile süsleyerek servise hazır hale getiriyoruz.
Elmalı kurabiye Yumuşamaması için ne yapmalı? Kurabiye hamurunu yaparken içerisine koyacağınız 3-4 yemek kaşığı soğuk su sayesinde malzemeleriniz tam kıvamında toparlanıyor ve kıvamları daha sonradan yumuşamıyor.
Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
Yarım su bardağı sıvı yağ 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker. 1 çay kaşığı karbonat. 3-4 damla limon suyu.
Bir çok tarif var elmalı kurabiye için ama şöyle bir uyarı yapmalıyım ki yoğurtlu olan tarifler uzun süre dayanmıyor ve genelde yumuşak oluyorlar, eğer kıtır kıtır seviyorsanız ve yapmışken fazla yapayım da kenarda bulunsun diyorsanız kesinlikle hamurunda yoğurt kullanmayın ve margarini eritmeyin.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Kurabiye hamurunun lezzetini ön plana çıkarmak ve daha uzun süre dayanmasını sağlamak için biraz tuza ihtiyacınız olacak. İkinci gizli malzeme ise hem kurabiyeleriniz kıyır kıyır olmasını hem de daha uzun süre dayanmasını sağlayan sirke. Sirke olarak elma ya da üzüm sirkesi kullanmaya özen gösterin.
Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Kurabiye Hamuru Nasıl Saklanır? Tüm zamanların en önemli ipuçlarından biri, kurabiye hamurunu daha sonra pişirmek için buzdolabında veya dondurucuda saklayabilmeniz (ve saklamanız) gerektiğidir. Ev yapımı kurabiye hamuru buzdolabında bir hafta, dondurucuda ise üç aya kadar dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri