Kanunların resmi ya da özel bir merasime tabi tuttuğu yasal işlemler ile teminat sözleşmeleri e-İmza ile gerçekleştirilemez. Örneğin; evlenme, verasat ve intikal, emlak alım satımı gibi işlemlerde e-İmza kullanılmaz ve bu işlemlerin yasal geçerliliği ıslak imza ile sağlanır.
e-İmzanın kullanım alanları nerelerdir? Bankalar, finans kurumları, sigorta şirketleri, kamu kuruluşları, şirketler, üniversiteler, yüksek bilgi güvenliği gereksinimi olan organizasyonlar başta olmak üzere e-İmza birçok alanda kullanılmaktadır.
Diğer bir deyişle, kanunların merasimi ya da üçüncü tarafların şahitliğini gerek gördüğü emlak alım satımı, veraset ve intikal, evlenme gibi işlemler elektronik imza ile gerçekleştirilememektedir.
Yani bir ülkede alınan elektronik imza ve bununla yapılan işlemler sadece o ülke sınırlarında geçerlidir. Avrupa Birliği ise üye ülkelerinde alınan elektronik imzanın bütün üye ülkelerde geçerli olduğu tanımlandığını belirtiyor [Tiered].
İlgili 37 soru bulundu
E-imzanın kullanım alanları nerelerdir? Bankalar, finans kurumları, sigorta şirketleri, kamu kuruluşları, şirketler, üniversiteler, yüksek bilgi güvenliği gereksinimi olan organizasyonlar başta olmak üzere e-imza birçok alanda kullanılıyor. Her türlü başvurular (YKS, KPSS, LES, pasaport vb.)
“Madde 295/A- Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar.
Elektronik imza uygulaması ile banka müşterileri, banka şubesine hiç gitmeden, günün her saatinde kredi başvurusunda bulunup, bir kaç dakika içinde kredi alabilecekler. İstenilen kredi birkaç dakika içinde müşterinin hesabına geçirilecek.
E-İMZA BAŞKASININ ELİNE GEÇERSE NE OLUR? Eğer başka kişilerin eline geçmişse kullanılmaması için mutlaka iptal edilmelidir. Bu işlemden sonra yeni bir elektronik imza alımı yapılması gerekmektedir. Çünkü elektronik sertifika bir defaya mahsus üretilmekte olup bir yedeği bulunmamaktadır.
Elektronik İmza Kanunu ve ikincil düzenlemeler ile elektronik imzanın elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuracağı ve kesin delil olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır. Kısacası elektronik imza elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlaması açısından önemlidir.
Tapu alım ve satımlarında, evlilik işlemlerimde ve veraset/intikal işlemlerinde elektronik imza geçerli değildir.
Elektronik imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisi (açık anahtar) Sertifikanın geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri (Kamu SM sertifikalarının geçerlilik süresi, sertifika üretildiği anda başlar, tam 3 yıl sonra biter.)
Dijital imza genellikle bir belgeyi yetkisiz kişilerce değiştirilmemesi için güvence altına almak içindir. Aynı şekilde, yasal olarak bağlayıcıdır ve belgenin sahibine izlenebilirliği nedeniyle gerçek olduğu için tercih edilir. Elektronik imza genellikle belgeyi veya sözleşmeyi imzalama niyetini gösterir.
Bununla birlikte yapılan işlemin güvenliğinin sağlanması ve olası dolandırıcılıkların önlenmesi için e-İmza kullanımı ön plana çıkıyor. Bankacılık sektöründe müşteriler ve kullanıcılar e-İmza çözümlerini şu işlemlerde kullanabilir: Para yatırma talimatı Para çekme talimatı
Kimler e-İmza Alabilir? Gerekli kimlik bilgilerini ve başvuru formunu ibraz eden herkes bireysel e-İmza alabilir. Özellikle serbest meslek ile uğraşıp, serbest meslek makbuzu kullanacak olan kişilerin e- imza başvurusu yapmaları son derece önemlidir.
Elektronik imza nedir? E-imza olarak da bilinen elektronik imza , belgelerinizi dijital olarak imzalamanın etkili bir yoludur. Dijital belgeler üzerinde onay veya rıza almak yasal olarak geçerli bir yöntemdir.
Elektronik imzanın taklidi, kopyalanması, tahrifatı imkansız. Doküman değiştirildiğinde imza geçersiz hale geliyor. Akıllı kartın içindeki özel anahtarlar çıkarılamıyor. Çalındığında parola bilinmeden kullanılması mümkün değil.
İmza oluşturma verisinin bu denli önemli olması sonucunda kanun koyucu 5070 sayılı kanunun 16. Maddesinde imza oluşturma verilerinin izinsiz kullanılmasını suç olarak düzenlenmiştir.
Kayıp Çalıntı: Geçerli olan sertifikası iptal edilerek yeni sertifika başvurusu yapılır. Güvenlik Sözcüğü: Sertifika alındıktan sonra bireysel işlemlere (https://nesbireysel.kamusm.gov.tr) giriş yaparken kullanılacak güvenlik sözcüğüdür. Çalıştığı Birim: Başvuru Sahibinin çalıştığı birimin adı yazılır.
Şahıs şirketleri, mali mühür kullanmadan e-imza ile faaliyetlerini sürdürebilir. E-imza gerçek kişiye verilirken mali mühür firmaya verilir. E-imza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından alınır.
Eğer bilgisayarda e-İmza takılı ise beratlar e-Defter portalından gönderilmelidir. Evet dedikten sonra karşımıza berat gönderme ekranı açılır.
Elektronik imza resmi şekilde uygulanan her türlü süreçte ıslak imzanın yerine geçmektedir. Dijital bir uygulama olup hukuki nitelikleri bakımından da ıslak imza ile aynı özellikleri taşımaktadır. Bununla birlikte E- İmza; ıslak imza gibi belirli bir şekle sahip olmamaktadır.
Dijital İmzalar doğrulandığında, imza durumunu belirtmek için belge mesaj çubuğunda bir simge görüntülenir. Diğer durum ayrıntıları İmza panelinde ve İmza Özellikleri iletişim kutusunda görüntülenir.
Bireysel elektronik imza başvurusu yapmak isteyenlerin kimlik kontrollerini yaptırırken notere gitmeleri e-imza süreçlerinin hızlı bir şekilde yürütülmesinde yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri