M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Mısır'lılardan ve Yahudi'lerden fırıncılık sanatını öğrenen Yunanlılar, Doğuluları'nkine benzer ekmekler yapmağa başlamışlardır. Romalılar “pişmiş buğday” sistemini uzun süre koruduktan sonra M.Ö. 600 yılında Yunanlılardan ekmek yapmayı öğrenmişlerdir.
Miller'e göre yarı evcilleştirilmiş mayayla yapılan bilinen ilk mayalı ekmek, Mısır'a ve MÖ 1000 yılına dayanıyor.
Bilimsel bulgular, mayanın MÖ 2600 itibariyle ekmek yapımında kullanıldığını göstermektedir. Mayalanmış ekmeğin keşfi, genellikle Mısır uygarlığına atfedilir.Yoğun olarak sarayda, soylular arasında tüketildiği düşünülür.
Ekmek, insan eliyle oluşturulan en eski gıda maddelerinden biridir. Tarihinin 30 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. En eski ekmekler, tahıl ve su kullanılarak yapılmıştır. İlk ekilen ve üretilen tahılların arpa ve buğday olması, erken dönem ekmeklerin bu tahıllardan elde edildiği görüşünü desteklemektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Gıda israfı en çok yaş meyve ve sebzede, ardından hazır yemek ve ekmekte yaşanıyor. Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada ve tabii Türkiye'de fırınlar, maalesef insan saçından üretilen L-cyctein katılmış un kullanmaktadır. Hâlbuki Endonezya'da sentetik malzemeden üretim yapılmakta. Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haramdır ve uzak durulması gereken bir şeydir…
Pide ise 15. ve 16. Yüzyılda İstanbul'da yaygın biçimde tüketilen yassı biçimdeki ekmek anlamına gelen pide ve foduladan gelmektedir. Bu sözcüklerin ortaçağ Yunancası'ndaki karşılıkları pitta ve küçük hali olan pitulladan gelir.
Maya Helal'dir.
Bugün 16 Ekim Dünya Ekmek günü, bu hafta pek çok etkinlik ve bilgi ile karşılaşabilirsiniz. Kelime anlamı olarak baktığımızda tahıl unundan yapılmış hamurun fırında sacda veya tandırda pişirilmesiyle yapılan yiyecek olarak geçse de mecazi anlamda çok daha fazla hayatımızın içinde ekmek, hatta soframızın baş köşesinde.
İlk yemek tarifinin ise Mezopotamya uygarlıkları tarafından yazıldığı söyleniyor. Neolitik dönemlerde ise insanlar su kaynatarak tuz üretir; zamanla bu gelenek tuz üretimi ile Mısırlılar; doğadan avladıkları balıkları tuzlayarak yeni yemek yapım sürecine katılmaya başladılar.
Yüzyıllardır insanlığın temel besini olma özelliğini koruyan ekmeğin Türkiye'de tam 1000 çeşidi üretiliyor.
Yaptığımız bu dünya ekmek turunu gerçekleştirebilmek için ekmeği altı ana gruba ayıracağız: Kıtır ekmekler, yassı ekmekler, esmer ekmekler, beyaz somun ekmekler, buharda pişen ekmekler, kızarmış ekmekler ve tatlı ekmekler.
Çin'de üretilen buğday ununun yüzde 10'u ekmek, börek ve bisküvi yapımında kullanılan yüksek kalitede özel amaçlı kullanım unudur. Yüzde 50'si ise buharda pişmiş ekmek ve hazır noodle yapımında kullanılır. Kalan yüzde 40'ı ise köylerde tüketilen düşük kalite unlardır.
Tek bir ekmeğin fiyatı bin 380 euro, yani yaklaşık 9 bin Türk Lirası. İspanya'daki fırın, ekmeği dünyanın en pahalısı olarak niteliyor. Ağırlığı 400 gram olan ekmeğin alıcısı oldukça fazla.
Türkiye'nin en pahalı ekmeği, buğday ambarı Şanlıurfa'da satılıyor. Ülke genelinde ekmeklere maliyetlerin artışından dolayı zam geldi.
ekmekte 1.9% oranında alkol olması
KFC'DE YALNIZCA "HELAL SERTİFİKALI" BANVİT, LEZİTA VE GEDİK ÜRÜNLERI KULLANILMAKTADIR. KFC, Türkiye'nin dört bir yanına, usta eller tarafindan 100% taze tavuk etiyle hazırlanan eşsiz lezzetlerini ve yenilikçi ürünlerini tavukseverlerin beğenisine sunmaya hızla devam ediyor.
HAN Vakfı tarafından Halk Ekmek'e “temiz, nezih ve hijyenik” mamulleri dolayısıyla helal gıda sertifikası verildi.
ekmek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti. Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]]
Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (otk) (epmek), ötmek (otk) (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Ekmek Tebliği'ne göre ekmeğin üzerinde etiket olmalı ve ekmek poşetle satılmalıdır. Ekmeğe domuz vb. ürünlerden elde edilen katkılarında etiketine yazılması etiket tebliğine göre zorunluluktur. Ancak bütün bunların hiçbiri yapılmamaktadır.
Sistein yalnızca Japon, Çin ve Almanya'da üretilmektedir. Domuz kılı ve İnsan saçı en ucuz olduğu için de en çok domuz kılı ve insan kılından üretilmektedir.
Aynı şekilde Japonya ve Endonezya işbirliğinde kimyasal bitki kökenli sistein üretildiği bildirilmektedir. Bu nedenle, tavuk ve ördek tüyünden üretilecek sisteinin de, Şeriata uygun olarak kesilen tavuk ve ördeklerden elde edilmesi halinde Helal olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri