Edirne'nin en meşhur tatlılarından biri olan Zerde de bir Osmanlı tatlısıdır. Pirinç, kızamık şekeri, karanfil ve safranın enteresan bileşimiyle ortaya çıkan bu tatlı herkes tarafından oldukça sevilmektedir.
Edirne'nin beyaz peyniri bütün Türkiye'de ünlüdür. Edirne'nin en ünlü ürünlerindendir. Bölgede sütün bol ve kaliteli olması ve işlenen sütün peynir olarak soğuk hava depolarında uzun süre kalmasıyla Edirne Peyniri tam yağlı ve lezzetli olarak ününü bütün dünyaya duyurmuştur.
Edirne'de çok fazla tatlı çeşidi olmamasına rağmen, şehrin lezzet simgesi haline gelmiş ve en az ciğercileri kadar bol, şekerci dükkanları da bulunuyor. Bu şekerciler, Acıbadem kurabiyesi, bademli Edirne kurabiyesi, kişniş şekerleri, deva-i misk helvası, lokum ve dillere destan Edirne badem ezmesi satıyorlar.
Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
Hardaliye; asma yaprağı, hardal tohumu ve üzüm kullanılarak hazırlanan Trakya'ya özgü, yöresel bir içecektir. Kırklareli'de de rastlayabileceğiniz bu içeceğin patenti alınarak milli içecek haline getirilmesi hedeflenmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Ovaları çok bereketlidir.Tarla tarımı çok gelişmiştir. Tahılda buğday, sanâyi ürünlerinde şekerpancarı ve ayçiçeği ön sırayı alır. Meyvecilikte, kavun, karpuz yetiştiriciliği ve bağcılık ileridir.
Edirne deyince akla gelenlerden biri de geleneksel Türk yağlı güreş turnuvasıdır. Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olarak gösterilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri her sene haziran sonu ila temmuz başında Edirne Sarayiçi'nde düzenlenir.
Edirne ilinde ekim alanıyla öne çıkan başlıca meyve- ler; ceviz, badem, elma , armut ve kirazdır. Tarla tarımı şeklinde yapılan karpuz, kavun, domates üretimi dışında diğer sebzelerin pazar için üretimi oldukça azdır.
Meyve sabunculuğu Türk Kültüründe, Edirne'ye özgü bir sembol olarak özgün bir yer edinmiştir.
Edirne'de yer alan başlıca gezilecek yerler arasında Enez Kalesi, Bayezid Köprüsü, Edirne Büyük Sinagogu, Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami ve Karaağaç Tren Garı bulunmaktadır. Şehir merkezinden 80 kilometre uzaklıkta yer alan Enez Kalesi, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Haliyle Edirne temel olarak çok kültürlü, çok dinli ve çok renkli Avrupai bir şehir olarak tanımlanabilir.Kent merkezi küçük olduğu için her yere yürüyerek ulaşılabiliyor. Şehrin merkezinden yürüyerek ulaşımın mümkün olmadığı noktalara ise minibüs ve otobüslerle kısa sürede varılabiliyor.
Bu lezzet Trakya'nın bereketli topraklarından geliyor. Burada yetişen hayvanlar, bereketli nehirlerden akan sulardan içip kenarındaki otlardan beslenerek yetişiyor. O yüzden ince kesilmiş lezzetli bir tava ciğeri Edirne'de yiyebilirsiniz."
Şehrin simgeleri başta olmak üzere çeşitli hediyelik eşyaların bulunduğu Edirne'de ekonomik açıdan uygun fiyatlarla hediye alınması mümkündür. Edirne denilince akla gelen hediyelik eşyalar arasında buzdolabı magnetleri, Edirne peyniri, kavala kurabiyesi, mis sabunu, Edirne kari ve aynalı süpürge bulunmaktadır.
Yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere Edirne merkezi gezmek istiyorsanız 1 gün size rahatlıkla yeter. Ama ben biraz şehrin tadını çıkarayım azıcık da keyif yapalım derseniz cumartesi sabah çıkıp, pazar akşam dönmek tam size göre olur. O halde templolu gezenler için 1 gün, keyifçiler için ise 2 gün diyelim.
Yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) tarafından yeniden kurulunca, onun adına izafeten şehre Hadrianopolis adı verilmiştir. İslâm kaynaklarında ise Hadrianopolis, "Edrenos" ve Edrenabolu" olarak kaydedilmiştir. Fethi hazırlıkları ve planları Edirne sarayında yapılmıştır.
Edirne yurdumuzun kuzey batısında olup 41 40 kuzey paraleli, 26 34 doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Kuzeyinde Istranca Dağları, orta bölümünde Ergene Havzası, güneyinde dağ ve platolar ile Meriç Deltası bulunur. Edirne'de bulunan nehirler içinde en büyüğü Meriç nehridir.
Edirne ilinde çıkarılan başlıca maden linyittir. Edirne'nin ilçeleri olan Keşan, Demirhanlı, Küçük Doğanca, Enez ve Meriç'te linyit ocaklarından senede yaklaşık olarak 50 bin ton linyit çıkarılmaktadır. Ayrıca, bakır, kurşun, çinko, mangan, perlit, kil, fosfat, kuvars ve bentonit madeni de Edirne'de mevcuttur.
Edirne yöresinde Giyim : Erkek giysileri; İç gömleği, (ten fanilası) iç donu (kısa ve uzun) mintan, salta, cepken, yelek, aba, çuha potur, (kara kaytan işlemeli) , kürk, içi kuzu postu ile kaplı gocuk, cübbe, bele sarılan yün kuşak, boyun atkısı, Başlıklardan; takke, sarık, kavuk, külah, yün başlık, fes .
Koru Dağları, Tekirdağ'ın Malkara ilçesinden, Edirne'nin Keşan ve Enez ilçelerine kadar tepeleri ve yükseltisi fazla olmayan uzantıları ile kıyıya paralel bir şekilde uzanır.
Edirne ikliminde Akdeniz iklimin hakim olduğu yerlerde tüm zeytin çeşitlerini yetiştirebilirsiniz ama yüksek rakımlı bölgelerde ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Edirne, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında yer alan bir ildir. İl nüfusu: 407.763'dür. Bu nüfusun % 78,3' ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 6.145 km2'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri