Peter Pan, Pamuk Prenses, Aslan ve Fare, Güliver'in Gezileri, Bambi, Fareli Köyün Kavalcısı, Pinokyo, Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Ağustos Böceği ve Karınca, Uçan Fil Jumbo bu masallardan sadece birkaçı… Siz çocukların hayal gücünü alabildiğince geliştirecek bu masallar.
Klasik masallar, hem yazılı hem de sözlü olarak nesilden nesile aktarılmıştır ve genellikle eğitici bir mesaj içerirler. Örneğin, Hansel ve Gretel'de çocukların yabancılarla konuşmaması gerektiği öğütlenir. Klasik masallar genellikle kuşaktan kuşağa aktarılan ve çocukların sevgiyle dinlediği öykülerdir.
Milattan önce yaşadığı varsayılan Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri ilk masal olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk fabl örneklerindendir. Eski Yunan mitolojisindeki Ezop masalları da ilk masal örneklerindendir. Milattan önce yazıya geçirildiği ortaya çıkmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Bizde ilk masal çalışmaları; 20. asrın ilk çeyreğinde, - Türkçülük akımının da tesiriyle- bazı derleme faaliyetleriyle başlamıştır. Bu sahada bilinçli şekilde yapılan ilk çalışma, “K. D.” müstear adıyla 1328'de Mahmud Beg Matbaası'nda basılan Türk Masalları adlı kitaptır.
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir. Fabl şeklindeki bu eserin dışında, "Binbir Gece Masalları" da bu türün güzel örneklerindendir.
Peter Pan, Pamuk Prenses, Aslan ve Fare, Güliver'in Gezileri, Bambi, Fareli Köyün Kavalcısı, Pinokyo, Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Ağustos Böceği ve Karınca, Uçan Fil Jumbo bu masallardan sadece birkaçı… Siz çocukların hayal gücünü alabildiğince geliştirecek bu masallar.
Masalların kaynağı
Mitolojik görüşe göre masal mitolojiden üretilmiştir ve eski Hint mitolojisine, kutsal metin sayılan Rigvedalar'a kadar dayanır.
Türkiye'de halk ağzıyla derlenmiş en eski kitap Billur Köşk'tür.
Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile ve Dimne, Hindistan'da sözlü kültür ürünü olan masallardan oluşan Pançatantra isimli eserin geliştirilmiş şeklidir. İlk metni Sanskritçedir.
Alice Harikalar Diyarında, orijinal adıyla ,Alice's Adventures in WonderlandLewis Carrolltakma adını kullananCharles Lutwidge Dodgson'un 1865 tarihinde yayınlanan meşhur kitabı.Yetişkinler için fantastik kurgu türüne dahil olan kitabın,bir çocuk masalı olarak yazıldığı yıllarda, Dodgson bazı suçlamalarla karşılaştı.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
Masal; genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağandışı olayları anlatan edebî türdür. Masallar; olaya dayalı, sanatsal metinlerdir.
Masal Türleri
Masallar sınıflandırılırken 3 başlıkta incelenir. Bunlar hayvan masalları, halk masalları ve edebi (yapma) masallardır.
Bu dönemlerde ekonomik ihtiyaçlarını 10 yıl teyzeleri üstlenir. Grimm Kardeşlerin bazı bilinen eserleri; Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Külkedisi, Hansel ile Gratel, Bremen Mızıkacıları,Kırmızı başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Uyuyan Güzel dünya çapında bilinen önemli masallarıdır.
Dünyanın bütün kültürlerinde yer alan birçok masal içinde Alman kardeşler Jacob ve Wilhelm Grimm'in masalları kadar bilineni yoktur. Edebiyatta, beyaz perdede ve sanatın birçok dalında sayısız esere konu olan Grimm Masalları, nesillerdir hayal dünyamızda unutulmaz izler bırakmaya devam ediyor.
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
Masallar, dünya edebiyatının önemli bir parçasıdır ve farklı türleri vardır. Halk masalları, geleneksel olarak kuşaktan kuşağa aktarılan masallardır. Genellikle belirli bir kültürün veya topluluğun öykülerini yansıtır. Bu masalların kökenleri genellikle belirsizdir ve zamanla değişebilir.
Gerçekçi masallarda gerçek hayattan kişiler bulunabilir. Padişahlar, şehzadeler, hocalar, kadılar ve daha birçok kişi gerçekçi masallarda yer alabilir. Ayrıca zenginler, fakirler, hırsızlar ve bunlara benzer kişilerde gerçekçi masallarda karşımıza çıkmaktadır.
Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri