Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Domates ilk nereden geldi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Domates ilk nereden geldi?

Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Domates Türkiyeye nereden geldi?

Domatesin ilk kültüre alındığı bölgenin Meksika olduğu üzerinde bir fikir birliği vardır ve adının da Meksika'daki Nahua yerlilerinin dilinde domatesin karşılığı olan “tomatl” veya “xi-tomatl” sözcü- ğünden geldiği bildirilmektedir (Rick 1976, Philouze 1986).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turktob.org.tr

Domates ilk kim icat etti?

Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tat.com.tr

Domates nereden çıktı?

Domatesin Columbus öncesinde vahşi türlerinin ilk olarak Güney Amerika'daki And Dağları'nın Peru-Ekvador-Bolivya arasındaki bölgede yetiştiği düşünülmektedir. Kuzeye doğru göç eden yerliler tarafından Orta Amerika ve Meksika'ya getirildiği kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gurmeakademi.com

Osmanlı mutfağında domates var mı?

Osmanlı, domatesi ABD'den değil İtalya'dan öğrenmiştir. Bu dönemde sadece yeşil domatesler tüketilmiş, kızaranların bozulduğu düşünülerek atılmıştır. Ayrıca uzun yıllar boyunca Anadolu'da sadece çeri domates üretilmiş ve tüketilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Atalarımız neden domates yemezdi? | Domates zehirli mi?

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ilk domates yiyen padişah kimdir?

Barker'ın, İngiltere'den gelirken yanında getirdiği domates tohumlarıyla Türk mutfağı domatesle tanışıyor. Ordusuyla Sina Çölü'nü geçebilecek kadar heybetli olan Yavuz Sultan Selim Han'ın, bizim için günlük bir yiyecek olan domatesin tadını bilmeden bu dünyadan ayrılması hakikaten şaşırtıcı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Domates yemeyen padişah kimdir?

Mesela cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman domatesin tadını hiç bilemedi. Domatesteki A, B ve C vitaminlerinden, içindeki flavonoidlerden, potasyum ve demir minerallerinden ve en önemlisi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan likopenden faydalanamadı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Domates hangi şehire aittir?

DOMATES ÜRETİMİNDE ANTALYA VE BURSA ZİRVEDE

Bu ili 1 milyon 575 bin tonla (yüzde 12.5) Bursa, 975 bin tonla (yüzde 7.7) Manisa, 945 bin tonla (yüzde 7.5) İzmir ve 941 tonla (yüzde 7.5) Mersin takip etti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Domates Osmanlıya nasıl geldi?

Domatesin Osmanlı mutfağına girişi Domatesi Osmanlıya tanıtan Halep'te 1799 – 1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Baker'miş. Bu İngiliz domates tohumlarını Halep'te yetiştirip Osmanlıya getirmiş.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 628292253.waterjump.lv

Domates en çok hangi ülkede?

Dünya domates üretiminde 2019 yılı itibariyle 62,8 milyon tonluk üretimi ile Çin ilk sırada, 19 milyon tonluk üretimi ile Hindistan ikinci, Türkiye 12,8 milyon ton ile üçüncü ve 10,9 milyon tonluk üretimi ile ABD dördüncü sırada yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Salça ilk ne zaman bulundu?

1920'li yılların başında elek sistemi geliştirilerek domates suyu marketlere çıkarken domates suyunun vakum altında konsantre edilmesiyle domates salçası yapılmıştır. Domates, Avrupa'ya ise 16. yüzyıl başlarında gelmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turktarim.gov.tr

Türkiyede kaç çeşit domates var?

Yaklaşık 28 çeşit domates var.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniduzen.com

Domatese neden Frenk denir?

Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der. Eskiden domates yoktu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Osmanlıda neden domates yok?

Osmanlı mutfağı saray kayıtlarına ilk olarak yeşil domates kavata adıyla 1700'lerde girmiş ve sadece yeşil domates tüketilmiştir. Kırmızı halinin tüketilmemesinin iki sebebi vardı. Renginin kırmızıya gittiktçe bozulduğunun düşünülmesi ve kırmızı domatesin şeytan meyvesi olarak düşünülmesiydi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyiyorum.com

Eskiden domatese ne denirdi?

DOMATESİN RENGİ KIZARINCA ÇÖPE ATILIYORDU

Domates Osmanlı döneminde yeşil olarak tüketiliyordu, kızardığında bozulduğu düşünülerek çöpe atılıyordu hatta. Yeşil olarak bilindiğinden ve patlıcana benzetildiğinden domatese “Frenk Badıcanı” diyordu bizimkiler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ensonhaber.com

Patates Türk mutfağına ne zaman girdi?

Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı. Patatesi 1590'da ilk olarak botanik literatürüne geçiren İsviçreli botanist Gaspard Bauhin'dir. Osmanlı topraklarında ise 1850'li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul'da satılmaya başlanan patates, 1890'ların sonunda iyice tanınır olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bagtarimurunleri.com.tr

Osmanlı mutfağında salça var mı?

Salça şimdiki gibi yaygın değildi çünkü domatesin Osmanlı mutfağına girişi oldukça geç. Hatta Osmanlı'nın en gösterişli zamanlarında bile mutfaklarda domates hiç kullanılmaz, yerine baharat ve soslar kullanılırdı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: unileverfoodsolutions.com.tr

Banadura hangi dil?

hatay ve cukurova civarinda kullanilan arapca icin gecerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk.com

Domates neden bir meyvedir?

Domatesler botanik olarak meyve olarak tanımlanır çünkü bir çiçekten oluşurlar ve tohum içerirler. Yine de, çoğunlukla yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lezzet.com.tr

Domatesin başkenti neresidir?

Örtü altı sera üreticiliğinin önemli merkezlerinden biri olan Kumluca'da Türkiye'deki domates üretiminin yaklaşık yüzde 15'i gerçekleştiriliyor. Türkiye'de örtü altı sera üreticiliğinde önemli bir yere sahip olan, "Seracılığın başkenti" olarak adlandırılan Kumluca'da en fazla üretilen sebze ise domates.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarimtv.gov.tr

Osmanlı mutfağına domates ne zaman girdi?

*Domates, 18. yüzyıl sonu Osmanlı mutfağına 'yabani' olarak girdi. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi. İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı. Domates yeşilken tüketilirdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Türkiye'de en iyi domates nerede yetişir?

Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: unileverfoodsolutions.com.tr

Hangi padişah Gaydi?

Çok büyük bir komutan olan Padişah II. Murat, oğlancılığı protokol kitabı olarak devlet sistemine sokmuştur. Çok içmesiyle ünlü olan bu padişah iyi bir şairdir ve şiirleri onun hoşgörüsünü ve zevke düşkünlüğünü pek açık yansıtır. Sehî Bey, Tezkire (Heşt Behişt) adlı eserinde Sultan II. Murat'tan bir beyit aktarır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: odatv4.com

Biber Osmanlıya ne zaman geldi?

Meksika, Şili ve Peru civarında yaşamış oldukları tahmin edilen antik uygarlık Aztekler'in yazılı belgelerinde ismi geçen biber, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle Avrupa ve Hindistan'a ulaşsa da Osmanlı mutfağında kullanımı 16 ya da 17. yüzyıllara kadar uzanmakta.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: makarna.com.tr

Patates hangi padişah?

Patates Avrupa'ya İspanyalı fatihlerden Pedro Cieza de Leon tarafından 1570 yılında getirildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT