Daha çok Hindistanda yaşayan Dombalar'la ilgilidirler. Hindistan yarım adasından en erken ayrılan Roman grupların dan olan ve Dombalar'ın bir kolu olan Domlar en erken 6. yüzyılda İran üzerinden Orta Doğu'ya yayılmışlardır. Bu tarihlerde daha batıya doğru az da olsa Dom göçleride olmuştur.
Domların kendilerini Kürt Göçebesi olarak tanımlaması bölgedeki Kürtlerle olan yakın ilişkileriyle açıklanabilir. Domlar kendilerini Pakistan'dan gelen ozan gruplar olarak ta tanımlamaktadır. Karaçi, Aşık, Mıtrıp tanımlamaları bölgedeki diğer grupların (Kürt, Türk Arap, Zaza) Dom gruplarına verdiği adlandırmalardır.
Genel görüşlere göre 6. ve 9. yy.'larda Hindistan'ın kuzey kesimlerinden savaş, kıtlık, kast sistemi vb. çeşitli nedenlerle Batı'ya doğru göç eden Çingene topluluklarından Ortadoğu'da ve Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde kalan, burada göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşamlarını sürdüren topluluklardır.
Domlar özellikle Mezopotamya'da kimliksiz yaşayan bir halktır. Bu nedenle ülkemizde sayıları tam olarak tespit edilmiş değildir. Buna rağmen Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Siirt, Urfa ve Van'da, 100 bin civarında Dom'un yaşadığı tahmin ediliyor.
Anahtar Kelimeler: Domca/Domani, Romanca, Domani sözcükleri, Gizli dil, Tehlikedeki dil. Roman dillerinden biri olan Domani ya da Domca, gizli dil işlevine sahiptir ve az sayıda konuşanı kaldığı için Doğu Anadolu'nun tehlikedeki dillerindendir.
İlgili 25 soru bulundu
Yaşadıkları ülkelerde ekonomik anlamda küçük el işleri, Demircilik, temizlik işleri, falcılık, sokak müzisyenliği vb.iş alanları Domların mesleklerini oluşturur. Hindistanda Dombalar'la beraber Dalit veya dokunulmazlar olarak adlandırılan Kast sistemindedirler. Türkiye ve İsrail de dernekleri mevcuttur.
Çingene dilleri ya da Çingenece veya Romani–Domari dilleri, Avrasya'da yaşayan Çingeneler tarafından konuşulan ve Hint-Aryan dillerinin Central zone bölümünde sınıflandırılan diller öbeği.
“1000 yıldır Anadolu topraklarında yaşayan Çingeneler, 9. yüzyıldan itibaren Hindistan'dan farklı ülkelere göç eden topluluklardan oluşuyor. Bu gruplardan kuzeye göç edenlere Lom, batıya göç edenlere Rom, doğuya göç edenlere Dom deniyor.
Çingeneler yaşadıkları her ülkede değişik adlarla anılırlar. Çingeneler, dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biridir. Türkiye'de yoğun olarak yaşadıkları yerlerin başında özellikle Adana (Cono aşireti) olmak üzere, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İstanbul ve İzmir gelir.
* Dünyada yaklaşık 12 milyon Roman yaşamaktadır. * Romanlar'ın Türkiye'de yoğun olarak yaşadıkları yerler, Kırklareli, Edirne, Ankara, İstanbul, Düzce, İzmit, İzmir, Afyon, Tokat, Sivas, Denizli, Mardin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Samsun da yaşarlar.
DOM, HTML ve XML yapıdaki belgelerin hiyerarşik yapısını gösteren bir kılavuzdur. “Document Object Model” kelimelerinin baş harfleriyle oluşan DOM, Türkçe olarak “Belge Nesne Modeli” olarak ifade edilir. Bu model, yazılım dillerinin belgelere erişmesini ve değişiklik yapmasını sağlayan bir arabirimdir.
Gönül filminin başında “Tanrı insanları yarattı, baktı çok mutsuzlar, onlara Dom'ları gönderdi.” ifadesi kullanılmakta. Dom'ları bu neticeyle “çingenelerin ozanları” olarak adlandırabiliriz.
Dom, geniş ölçekte yer kabuğu yaylanmaları ve oynamaları sonucu bir bölgenin kubbeye benzer şekilde kabarması, kubbeleşme. iç basınçlar sonucu yeryüzünde oluşan kubbemsi yapılara denir. Dom, geniş anlamda tabakaların duruşu değişmeden epirojenik hareketler ile kubbeleşmesi ile oluşur.
Document Object Model(Doküman Nesne Modeli)'in kısaltması olan DOM dokümanlara erişmek için olan bir W3C standardıdır. DOM dokümandaki nesnelere erişmek ve içeriğini, stilini, yapısını değiştirmek için kullanılır.
müzikte dominantın kısaltması.
Document Object Model, "DOM", "Belge Nesnesi Modeli" anlamlarına da gelmektedir. İnternet tarayıcıları girilen internet sitesini bir belge, bu belge (sayfa) içerisinde bulunan tüm elemanları da nesne olarak kabul eder. Buna göre resim, yazı, form gibi tüm elemanlar nesnedir.
Özkan'a göre (2000: 104), Türkiye'de İslam inancına sahip olan Çingeneler, itikadî açıdan kendi- lerini Bektaşi- Alevi ve Sünni olmak üzere iki gruba ayırmaktadır. Özellikle göçer durumda olanların pek çoğu Bektaşi - Alevi Müslüman, yerleşik du- rumda olanların büyük çoğunluğu ise Sünni Müslüman olarak bilinmekte- dir.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Hayır, hiç gusül abdesti almam.
Gaco, Rom (Çingene) kültür dairesinin dışındaki şahıslara, bizzat kendileri tarafından yapılan nitelemedir.
Günümüzde geniş bir coğrafyaya yayılan Çingene halkı, kendi içinde Rom, Dom, Lom, Abdal olarak çeşitli gruplara ayrılır.
Çingene adlandırmasını tercih eden akademisyenler Çingene'yi, dünyaya dağılmış bir halkın tüm üyelerine işaret eder biçimde kullanırlarken, Roman adlandırmasını kullananlar ise, daha çok Avrupa'da yaşayanları ve Romani diline sahip olanları işaret ederler.
Mıtrıp (Mıtırb), çalgıcı, müzisyen anlamına gelen Arapça bir sözcük. Mıtrıplar, Anadolu'da savruldukları bölgelerde farklı adlarla anılan Çingene kökenli oldukları düşünülen topluluklardan birisi.
Dili, Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehri. Şehrin nüfusu 193.563'tür ve ülkenin kent denilebilecek tek şehridir. Dili, uzun yıllar Portekiz idaresinde kaldıktan sonra 1975 yılında Endonezya topraklarına katıldı.
2020 UNESCO verileri incelendiğinde dünyada en fazla kullanılan dillerin Çince ve İngilizce olduğu görülmektedir. Dünya dilleri sıralamasına giren Arapça ve Hintçe bu başarıyı ülke nüfuslarına borçludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri