Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Dinimizde isim değiştirmek günah mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dinimizde isim değiştirmek günah mı?

İsim değiştirmek, Sünnet'te olan bir şeydir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem karşılaştığı erkek veya kadınlara ismini sorduğunda ya da ismini öğrendiğinde “Bu isim hoş değil, ismin şöyle olsun.” buyurmuştur. Dolayısı ile isim değiştirilebilir. Şimdiki mevcut durumda mahkeme kararıyla değiştiriliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Islamda isim değiştirmek günah mı?

el Cevab: İsmini değiştirmesi gerekir. Sünnet olması gerekir. Bazı özel şartlar içerisinde olanların islamlarını gizlemeleri caizdir. Bu çerçevede isimlerini değiştirmemeleri de sünnet olmamaları da bazı özel şartlarda iseler caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Islam dininde isim nasıl değiştirilir?

Bu anlamda kişi sahip olduğu isimden memnuniyetsizlik duyuyorsa yeni bir isim almasında bir sakınca yoktur. Ancak bunun için ezan okumak, kurban kesmek vs. gibi herhangi bir merasim düzenlemeye gerek yoktur. Peygamberimizin, isimlerini değiştirdiği sahabelere bu tür bir merasim yaptırdığı bilinmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilksesgazetesi.com

İsim değiştirmek kaderi değiştirir mi?

- Bir kişi doğduğunda kendisine verilen ismi sonradan değiştirse kaderi de değişir mi? Evet değişir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasir.com.tr

İsim değiştirmek sorun olur mu?

İsim veya soy isim değiştirme talebinin onaylanmasının ardından, kişiler kimlik gibi gerekli evrakların güncellemesini yapabilirler. Bu durum kişilerin nüfus siciline işlenir. Kişilerin isminin veya soy isminin değişmesi, kişinin haklarının veya farklı yasal durumların değişmesi için bir neden değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

İsim değiştirmek caiz midir?/Birfetva - Nureddin YILDIZ

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İsim değişince ne olur?

İsim değişikliği hususunda haklı nedenlere sahip olan herkes istediği zaman davasını açabilir. Medeni Kanunun 27'nci maddesi gereği adın değiştirilmesine karar verilmesi halinde söz konusu karar ulusal ve yerel gazetelerde ilan olunur. Böylelikle Üçüncü kişiler açısından hüküm doğurur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

İsim değişikliği kabul edilirse ne olur?

İsim değiştirme davası iki şekilde sonuçlanabilir; dava kabul edilebilir yahut reddedilebilir. Kabul edilmesi halinde ve karar kesinleşirse, yukarıda da izah ettiğimiz üzere karar nüfus idaresine bildirilerek kimlikte isim değişikliği yapılır. Reddilirse kararın istinaf edilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

İsim değiştirmek için haklı sebepler nelerdir?

Ad değişikliği haklı sebeplere; kişinin isminin toplum tarafından gülünç karşılanması ve alay konusu olması, ismin ahlak kurallarına aykırı olması, kişinin gerçekte farklı bir isimle tanınıyor olması ve ismin toplumca bilinen bir suçlu ile aynı ismi taşıyor olması örnek verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

İsim değiştirirken nelere dikkat edilmeli?

Dava dilekçesinde isim değişikliğine dair talebin hangi haklı sebep ya da sebeplere dayandırıldığı belirtilmeli ve talebini kanıtlayan belge, tanık bilgisi dava dilekçesi ekinde sunulmalıdır. Dava dilekçesiyle birlikte mahkeme masraf ve harçları da ilgili mahkemenin veznesine yatırılması ile dava açılmış olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Bir insan neden ismini değiştirir?

İnsan hayatında bu kadar önem taşıyan isim konulurken bazen anne ya da baba tarafından doğru araştırma yapılmadan ileride kişinin rahatsız olabileceği isimler seçilebilir. Söz konusu bu gibi hallerde kanunda adın değiştirilmesi, halk arasında ise isim değiştirme olarak tabir edilen durum ortaya çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Islamda isim kaderi etkiler mi?

İsmin çocuğa hatırlattığı mananın ve ismin teleffuzunun karakterler üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bir insana isim konulması ihtiyari kaderdir. Kader, Allah'ın olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Bu açıdan insanların iradesini ilgilendiren konularda insan iradesine bırakılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Günah olan isimler nedir?

Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Öldükten sonra ahirette hangi isimle çağrılacak?

Rasulullah (sav)'ın açıklamalarına göre en güzel isim olarak adlandırılanlardan bazıları şunlardır: Erkek ismi olarak, Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, peygamberlerin isimleri, Hasan, Hüseyin ve diğer İslam büyüklerinin isimleri tavsiye edilen isimlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Çift isim koymak günah mı?

İki veya üç isim koymakta dinen sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Islamda isim koymak kimin hakkı?

İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Insan ismini değiştirebilir mi?

İsim değiştirmek için öncelerden mahkemeye dava açmak gerekmekteydi. Ancak şimdi sadece bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi'ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak mevcut. Dilekçe gönderildikten sonra da gerekli ödemeler yapılmak zorundadır. Bu ödemeler vezneye yatırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

İsim değiştirme 2023 ücreti ne kadar?

2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

İsimler insan hayatını etkiler mi?

Evet. Hem kişi isminin ifade ettiği anlamı rol model olarak alabiliyor hem de seçilen isimler kişinin karakter yapısını etkileyebiliyor. Aile ve çevre, ismin anlamı paralelinde kişiye davranırsa o anlam o kişiyle özdeşleşiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nevzattarhan.com

Kimler ismini değiştirebilir?

Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Kaç defa isim değiştirme hakkımız var?

İsim Değişikliği Davası Yargıtay Kararları

Mahkeme tarafından davacının talebi daha önce de isim değişikliği talebinde bulunması sebebiyle reddetmiştir. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu 36.Madde de yer alan gerekçeler neticesinde davacı ancak 1 kere isim değişikliği talebinde bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Kaç kere isim değiştirme hakkımız var?

Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre, açılacak davalarda haklı sebepler göz önünde tutulacaktır. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında da haklı nedenin varlığı halinde 5490 sayılı Kanun'un anılan hükmü uyarınca ilgili kayıt ancak bir kez düzeltilebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yalcinererolhukuk.com

İsim değiştirme masrafı ne kadar?

Ad- soyad değişikliği davalarında mahkeme masrafları olarak yaklaşık 1500 TL civarındadır. Bu miktar mahkeme ödenen harç, gider avansı ve basın ilan kurumu masraflarına ilişkindir. Davayı bir avukat aracılığıyla takip etmek isteyen kimselerin ; ilaveten avukatlık ücreti de ödemesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sarikayakarayhukuk.com

E-Devlet isim değiştirme bitti mi?

Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir. Zira yukarıda da açıkladığımız üzere Geçici Madde 11'den sonra yeni bir düzenleme yapılmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

E devletten isim değiştirme ücreti ne kadar?

e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden 24 Aralık 2022 tarihine kadar başvuru yapabilecekler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İsim değişikliği ne zaman biter?

İSİM DEĞİŞTİRMEDE SON TARİH SON TARİH 24 ARALIK 2022!

Ad ve soyadı değişikliği başvurularınızı 24 Aralık 2022 tarihine kadar, e-devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine yapabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT