Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Dilekçe hakkı hangi durumlarda kullanılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dilekçe hakkı hangi durumlarda kullanılır?

Dilekçe hakkı, bireylerin kendileriyle veya kamusal işlerle ilgili olarak, tek başlarına veya topluca, yargı dışında kalan devlet organlarına, dertlerini, sorunlarını, şikayetlerini, uğradıkları haksızlıkları ileterek çözüm bulmalarını istemelerini anlatan bir insan hakkıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Dilekçe hakkı ne zaman ve nasıl kullanılır?

Dilekçe hakkı, bireylerin, kişisel veya kamusal konularla ilgili dilek ve şikâyetlerini resmi kuruluşlara sunabilme hakkıdır Hemen belirtmek gerekir ki dilekçenin bir şekil şartı bulunmamaktadır. Ancak ilgili makamın ve talebinizin anlaşılır olması dilekçenize verilecek cevap bakımından önem arz etmektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ugurcaglar.av.tr

Dilekçe hakkı hangi haklara girer?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının dördüncü bölümünde, siyasi haklar ve ödevler başlığı altında, dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı olarak ele alınmış ve Anayasanın 74. maddesinde bu konu ile ilgili gerekli düzenleme yapılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mamak.gov.tr

Dilekçe hakkını kimler kullanabilir?

a) Türk vatandaşları ile Türkiye'de ikamet eden yabancılar (karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla) kendileri veya kamuyla ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ve yetkili idari makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankara.gov.tr

Dilekçe hakkı nedir ne işe yarar?

Dilekçe hakkı, bireylerin, kişisel veya kamusal konularla ilgili dilek ve şikayetlerini yalnız veya başkaları ile birlikte yargı organı dışındaki resmi kuruluşlara sunabilme hakkıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

SAVDES-SEN EĞİTİM (A4 DİLEKÇE HAKKI)

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Dilekçe Hakkının ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması Hakkındaki 2004/12 nolu Başbakanlık Genelgesinin; 1/a.maddesinde de “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bekad.org

Dilekçe hakkı nasıl haktır?

Dilekçe hakkı, bireylerin kendileriyle veya kamusal işlerle ilgili olarak, tek başlarına veya topluca, yargı dışında kalan devlet organlarına, dertlerini, sorunlarını, şikayetlerini, uğradıkları haksızlıkları ileterek çözüm bulmalarını istemelerini anlatan bir insan hakkıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Dilekçe kabul etmemek suç mu?

Dilekçenin her daim kabul edilmemesi, dilekçe hakkının kullanmasının engellenmesi suçu oluşturmayacaktır. Dilekçenin kabul edilmemesi, hukuki bir neden olmadan reddedilmelidir. Dilekçe hakkı, sözlü olarak yapılan başvuru ile gerçekleşecek ise ispatı açısından önemli bir durumdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Dilekçe hakkının kullanılmasını engellemek suç mudur?

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.121); Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu olarak 5337 sayılı kanun ele alınır. Aynı zamanda düzenlemenin ana başlığı 'Hürriyete Karşı Suçlar' olarak değerlendirilir. Madde gerekçesine bağlı olarak da ayrı suç niteliklerine yer verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Dilekçe isteme hakkı mıdır?

Anayasa'nın 62. maddesi «Vatandaşlar kendileriyle veya ka- muyla ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, tek başlarına veya top- luca, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir» demektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Dilekçenin geçerli olması için hangi özelliği taşıması gerekir?

Bu açıdan dilekçe metninde türe özgü dilsel özelliklerin ve özel bir ifade biçiminin yer alması; tarih, makam adı, adres, dilekçe yazarının adı, soyadı ile imzası gibi bilgilerin ya da bölümlerin bulunması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Dilekçe kabul edilmek zorunda mı?

' Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur. ' Bu maddeden de görüleceği üzere suç olan dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adanabarosu.org.tr

Dilekçe hakkı gereği kaç günde cevap verilir?

Yetkili idari makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir. İşlem devam ediyorsa, sonucu hakkında ayrıca bilgi verilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toprakkale.gov.tr

Dilekçe süresi kaç gündür?

Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Dilekçe kime verilir?

Dilekçe hakkı, anayasanın 74. Maddesine göre; vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM'ye yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edb.adalet.gov.tr

Dilekçeye cevap verilmezse ne olur?

Dilekçeye cevap verilmezse???

Dilekçenize cevap vermiyorlarsa 60 günün bitiminde zımnen reddin iptali istemiyle haklarınızı aramak için dava açarsınız. TCK. Md.121 de suç olup olmadığı tartışılır. TCK md.121 dilekçe hakkınızın engellenmesi kapsamındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatlarasor.net

Hukukta dilekçe hakkı nedir?

Şikâyet ve dilekçe hakkı, vatandaşların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkını ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mtopaloglu.av.tr

Dilekçe reddedilebilir mi?

İdare ve vergi mahkemelerine sunulan dilekçelerin mutlak surette 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Aksi takdirde İdari Yargı Usul Kanununda düzenlenmiş, dilekçe ret sebepleri varlığı halinde dilekçe reddedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Dilekçede bulunan hukuki nedenler nedir?

Hukuki sebepler, davacının netice-i talebini haklı göstermek için dava dilekçesinde bildirdiği olayların hukuki niteliği veya hukuki nitelendirmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Dilekçeye cevap verme zorunluluğu var mı?

Bireylerin ve tüzel kişilerin, kendileriyle veya kamuyla ilgili, dilekçeyle usulüne uygun bir şekilde yaptıkları başvuruların idarece geciktirilmeksizin en kısa sürede cevaplandırılması yasal bir zorunluluktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadolu.edu.tr

Savcılığa dilekçe vermek ücretli mi?

Savcılığa şikayet dilekçesinin herhangi bir ücreti yoktur. Suçun mağduru olan kişiler tarafından yapılacak başvuru ile süreç herhangi bir masrafa tabi olmaksızın başlayacaktır. Sadece savcılığa şikayet dilekçesi ceza avukatı ile hazırlanması durumunda avukatın alacağı ücret olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Dilekçe geri çekilebilir mi?

Dilekçe Nasıl Geri Çekilir? Gönderilen dilekçeyi kullanıcının geri çekme hakkı vardır. Yeni gönderilecek dilekçede cayma hakkından vazgeçildiğini belirtilmesi gerekecek. Önceki verilen dilekçenin sonuçlanmaması gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hudutgazetesi.com

Dilekçe çeşitleri nelerdir?

Dilekçe türleri şunlardır:
  • · Okul dilekçesi.
  • · İş başvuru dilekçesi.
  • · Şikâyet dilekçesi.
  • · Banka dilekçesi.
  • · Öğrenci dilekçesi.
  • · Velayet dilekçesi.
  • · Temyiz dilekçesi.
  • · Tapu tescil dilekçesi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gzt.com

Dilekçe nedir özellikleri nelerdir?

Bir isteği belirtmek, bir konuda talepte bulunmak, herhangi bir konuda bilgi vermek ya da şikâyette bulunmak için resmî veya özel kurum ve kuruluşlara, gerçek ve tüzel kişilere yazılan imzalı başvurudur. Dilekçenin temel özelliği, kayda geçmesi ve yasal bir sonuç doğurabilme kapasitesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engellilericindilekce.org

Iki kişi dilekçe yazabilir mi?

3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun'da ise birden fazla kişinin aynı dilekçe ile başvuruda bulunamayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT