Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Devletin verdiği faiz haram mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Devletin verdiği faiz haram mı?

Diyanet'ten TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Devletin verdiği faiz haram mi?

“İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Türkiye'de faiz haram mıdır?

Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanet.gov.tr

Mecburi faiz haram mı?

İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (Âl-i İmrân, 3/130; Nisâ, 4/161).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Haram olan faiz nedir?

İslamî terminolojide faiz, 'riba' kavramıyla açıklanmaktadır. Şöyle ki, riba: fazlalık, ziyade, nema (artma, çoğalma) anlamına gelir. Böylece, ödünç karşılığında alınacak fazlalık nakit olsun veya mal olsun ayırt edilmeyerek yasak kapsamına alınmıştır. Riba, aynı zamanda haram kazanç demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI FAİZİ SAVUNDU

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Faiz alan cennete girer mi?

Faiz Yiyenler | Bakara Suresi Tefsiri 275. Ayet | Halis Bayancuk Hoca Faiz yiyenler, şeytanın dokunduğu (cin çarpmış) kimse gibi (kabirlerinden) kalkarlar. (Bu ceza:) “Alışveriş de faiz gibidir.” demeleri nedeniyledir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

Faizin tövbesi kabul olur mu?

Samimi bir şekilde tövbe edip faizli işlemlerden uzak durmanız gerekir. Ayrıca faiz işlemi haram olsa da evin kendisi haram değildir. Demek ki, bir tövbenin kabul olması, bir günahın affa liyakat kazanması için hiçbir mazeret yokken o günahta ısrar edilmemesi şartı aranmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Faiz nasıl helal olur?

Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

1 ev için kredi çekmek caiz mi?

Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Faiz yiyen annesiyle zina etmiş gibidir hadisi sahih mi?

İbn Mesud'dan rivayet edildiğine göre, Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu: “Faiz yetmiş üç kısımdır / çeşittir. En hafifi kişinin annesiyle zina yapması gibidir…” Hakim bu hadisin sahih olduğunu belirtmiş, Zehebi de ona muvafakat etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvalar.hgev.org.tr

Devlet bankaları caiz mi?

Diyanet'ten TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Faiz dinden çıkarır mı?

Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kastamonu.edu.tr

Faiz yiyen ne olur?

Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, “Alım satım da ancak faiz gibidir” demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuran.diyanet.gov.tr

Diyanet faize onay verdi mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesinin dini hükmü nedir?' sorusuna cevap verdi. Kurul verdiği cevapla, tarihinde ilk defa faizli işleme onay verdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birgun.net

TOKİ helal mi haram mı?

Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre Devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır. Bu itibarla bu projeden yararlanmak caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

TOKİ konutlarında faiz var mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nca kesilmesi suretiyle yapılır. Kredinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamandır. Krediye faiz uygulanmaz. Ancak, kredinin açılışında bir defaya mahsus olmak üzere hak sahibinden kredinin %1'i oranında masraf alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toki.gov.tr

Devlet destekli kredi haram mı?

Bir zaruret bulunmadıkça faiz alıp vermek caiz değildir. Ancak devletin yatırımları teşvik etmek ve kalkınmayı sağlamak amacıyla vatandaşlarına verdiği "düşük faizli" kredileri bazı şartlarla almak bu genel hükmün dışında tutulmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Devletten faizsiz kredi almak caiz mi?

Kredi Kullanmanın Hükmü

-Faiz almak vermek aracı olmak haramdır. -Faizsiz kredi almak caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Devletten yardım almak caiz midir?

Cevap metni

Cevap: Hamd, yalnızca Allah'adır. Belirli çocuk sayısının bulunması veya asgari ücretli kimselerden olmanız gibi, devletin yardım almak için koymuş olduğu şartlara hâiz iseniz, devletten gelen yardımı kabul etmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Peygamber efendimiz faiz için ne demiştir?

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) faiz yiyene, yedirene, faiz muamelesini yazan kimseye ve bu muamelenin şahitlerine lanet etti! ve: 'Onlar günahta eşittir! ' buyurdu.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Faiz yemenin günahı nedir?

Faiz, insanların mallarına kattıkları meşru olmayan fazlalıktır. Faiz, alın terinin mukaddes olduğunu göz ardı etmektir. Faiz, dünyada da ahirette de hesabı çetin olan büyük bir günahtır. Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan 'Hak' kavramına aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Faiz kuranda geçiyor mu?

Bakara Suresi, 275. ayet: Faiz (riba) yiyenler, ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi, çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar. Bu, onların: "Alım-satım da ancak faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alış-verişi helal, faizi haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Faiz yiyen Allah affeder mi?

Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuranseferberligi.com

Faizin ahiretteki cezası nedir?

Hadis-i şerifte belirtilen bu helak ediciler, kişinin ahiret hayatını perişan eden en büyük günahlardır. Şimdi faiz yiyen ve yediren kimseye deriz ki: İnandığın ve iman ettiğin Peygamberimiz, pervasızca daldığın faiz günahına “helak edici” diyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Faizle alınan mal ne yapılmalı?

Domuz, şarap gibi olanlar başka maddelere çevirilerek, esaslı değişiklğe uğratılarak kullanma imkanı yoksa imha edilir. Faiz, rüşvet, çalınmış mal vb.nin sahipleri biliniyorsa onlara verilir; bilinmiyorsa yoksullara verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT