Peki bu yapılar ortalama kaç yıl dayanıyor? Çelik evler ortalama 40 ile 60 yıl arasında bir ömre sahiptir. Bu kullanım süresi aslına bakarsanız tamamıyla sizin elinizdedir. Çelik evinizin bakımlarını aksatmaz ve iyi bir şekilde evinize bakarsanız kullanım ömrü 90 ile 100 yıla kadar bile uzayabilir.
Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler. Diğer yapı modellerinde olduğu gibi standart bakımlarının yapılması bina ömrünü olumlu yönde etkilemektedir.
Çelik Evlerin Dezavantajları
Gürültü: Çelik evlerin yapısı nedeniyle, içerisinde gürültü daha fazla yansıyabilir. Sıkça fırtına ve rüzgar olması durumunda, evin içinde gürültü daha fazla duyulabilir. Isı Yalıtımı: Çelik evler, yapısı nedeniyle ısı yalıtımı açısından diğer evlerden daha zayıf olabilir.
Kaliteli ve doğru malzemeler ile yapılan izolasyon çalışması sayesinde çelik eviniz ne haddinden fazla soğuk ne de haddinden fazla sıcak olur.
Prefabrik evler üretim aşamasında kaliteli malzemeler kullanılmış ise yaz ve kış aylarında rahat bir şekilde kullanılabilir. Paslanmaz çelikler üzerine inşa edilen prefabrik evler, uzun yıllar her mevsim kullanıma uygun bir şekilde yapılıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Doğalgaz
Prefabrik evlerde de betonarme yapılarda olduğu gibi doğalgaz ile ısınma yönteminden faydalanılabilir. Doğalgaz, altyapısı olan yerlerde en çok tercih edilen ısınma yöntemlerinden bir tanesidir.
Çelik Ev Paslanır mı? Korozyon (paslanma) problemleri görülmekle beraber, kurallara uygun kaliteli işçilik ve galvanizli (erimiş çinko banyosu olup, paslanmazlığı sağlar) çelik profillerle üretilen çelik karkas yapılar bakımsız bırakılmayıp doğru su ve ısı izolasyonu uygulandığında korozyonla baş edebilirler.
Çelik evler maksimum 4 katlı yapılabilmektedir fakat hem uygun fiyat hem de ergonomik açıdan 2 kat en uygunudur. Çoğu çelik ev modelinin ise 2 katlı olduğunu internette gezerek veya sayfamızı bakarak görebilirsiniz.
Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Gazbeton ve hafif çelik profiller inşaat sırasındaki hava koşullarından olumsuz etkilenmez, deformasyona uğramaz. Kullanılan malzemeler yanıcı değildir. Sadece yangın değil, su, nem (rutubet), ses ve darbe yalıtımına karşı da dayanıklıdır.
Hiç beklenmeyen 8 şiddetinde bir deprem kuvveti oluşsa dahi eğer binanız hafif çelik ise binanız çökmez. Çünkü çelik malzeme özelliği olarak beton gibi aniden kırılan bir malzeme değildir, dayanamadığı yüklere karşı kırılmaz, şekli değişir yani sünme yapar.
Çelik Konstrüksiyon Ev Ne Kadara Mal Olur? Çelik konstrüksiyon ev metrekare maliyeti 3.000 TL ila 4.000 TL aralığında değişmektedir. Mayıs 2022 fiyatlarına göre 100 metrekare çelik konstrüksiyon ev fiyatı 300.000 TL ila 400.000 TL aralığında seyretmektedir.
Oldu da çok şiddetli bir depreme evinizdeyken maruz kaldınız ve eviniz çöktü, böyle bir durumda hasar alma riskiniz çok düşüktür çünkü çelik maddesi hafif olduğundan dolayı insanlara ölümcül derecede zarar vermez. Bu sayede çelik evinizde yedi gün yirmi dört saat güvende olursunuz.
Çelik yapılar, çeliğin yüksek mukavemeti ve esneklik kabiliyeti sebebiyle daha güvenli bir yapı sistemidir. Aynı dayanıma ulaşmak betonarme yapılarda daha maliyetli ve aşırı ağırlıktan dolayı da daha risklidir.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Çelik evler, betonarme evlere göre daha hafiftir ve inşaat süreci daha hızlıdır. Ayrıca, çelik malzeme, yangın ve depreme dayanıklıdır ve nem ve rutubet gibi olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Çelik evlerin dezavantajı, maliyetleri olabilir.
Tarlaya prefabrik ev yapılabilmektedir. Ancak bunun için bazı koşulların sağlanması gerekir. Tarlanız koşullara uygunsa imarlı arsalarda olduğu gibi gerekli izinlerin başvurusunu yapabilirsiniz. İmar Kanunu'nun 20. maddesine göre prefabrik evler imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılabilir.
Hafif çelik; 3 kat bina yüksekliğine kadar ev tipi yapılarda, ağır çelik ise; 3 kattan daha yüksek gerek konut amaçlı gerekse işyeri amaçlı yapılarda kullanılır ikisi arasındaki fark sadece maliyettir. Özellikle çeliğin mukavemeti konusunda hiçbir fark yoktur.
Çelik ev sadece kolay ısınmakla kalmaz, aynı zamanda kuvvetli izolasyonu sayesinde kolay ısı kaybı da yaşamaz. Standart inşaat teknikleri ile üretilen betonarme ya da ahşap binaların aksine çelik konstrüksiyon yapılarda çok daha farklı ve modern bir izolasyon sistemi kullanılmaktadır.
“Yapının büyüklüğüne ve kat sayısına göre kurulum süreleri değişiklik gösterebiliyor. Ancak tek katlı evler için ortalama 25 gün dubleks evler için ise ortalama 45 gün sürebilir. Çelik konstrüksiyon evlerin yapımı betonarme binalar gibi uzun sürmüyor. 4 kişilik bir ekip tarafından kurulabiliyor.
Bu konuya bir açıklık getirmek gerekirse prefabrik evler her arsaya yapılamaz. Bu noktada belediye ve kurumlarca kısıtlamalar bulunmaktadır. Prefabrik evler imarlı arsalara yapılabilmekte olup bunun dışında ki yerlere yapılması için belediyelerin tarlalar için %5 imarı olmalıdır.
Çelik Evin Fark Yaratan Özellikleri
Betonarme yapılarla kıyaslama yapıldığında Neden Çelik Ev tercih edilir: Taşıma kapasitesi ağırlığına göre çok yüksek olduğu için dayanıklılık sağlar. Betonarme evlere göre 5 kat daha hafiftir. Çelik evi yıllar boyunca kullanabilirsiniz. 100-150 yıllık bir ömrü vardır.
Yapı çeliğinin sünek (esnek) olması ve tekrarlayan yüklere karşı kırılmadan durabilme yeteneği onu depreme dayanıklı hale getirmektedir. Yapılara yatay yük uygulayan deprem kuvvetine karşı çelik malzeme büyük deformasyonlar ile dayanım sağlamaktadır.
Esnek bir yapıya sahip olduğu için doğal afetlerden en az zararı görür. Bina herhangi bir nedenle hasara uğramışsa, gerekli bakım&onarım işlemlerini yapılması daha kolay ve daha az maliyetli olur. Ses ve ısı yalıtımı, betonarme binalara göre daha kalitelidir. Binaya yıldırım düşme riski daha azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri