Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.
Çay kelimesi, neredeyse tüm dünyada 2 farklı şekilde yer alıyor. Çoğu Avrupa kültüründe çay kelimesi “Tea ve Te” şeklini almışken Doğu kültürlerinde “Ça, cha ve chai” şeklindedir. Bunun sebebi Çin'e ve çay ticaretine bağlıdır.
İpek Yolu ile gelen 'çay' kelimesi
Türkçede 'çay' denmesi de Farsçaya dayanıyor. Çin'in Mandarin lehçesinde 'ça' diye okunan bu kelime Farslılarla beraber "chai/çay" olarak birçok ülkeye yayıldı. Bu yüzden çayın muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımları da cha şeklinde kaldı.
Assam, Darjeeling, Nilgiri ve Sri Lanka, siyah çay üretilen bölgelerden bazılarıdır. Siyah çayın tadı yetiştiği bölgeye ve hasat zamanına göre değişir. Assam çayı, Darjeeling çayı, earl grey çayı ve English breakfast çayı, en popüler siyah çay çeşitleri arasında yer almaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir.
Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
'Diyarbakır' çayının tanıtımı sırasında çayı koklayan AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, bu ürünü çok beğendiğini belirterek Türkçe 'Hoş çay' anlamına gelen Kürtçe 'Çaya Xweşik' dedi.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir.
Bunlardan birincisi 15.00 ile 17.00 arasında yapılan “Low Tea” diğeri ise 17.00 ve 17.00'den sonra yapılan “High Tea” yani nam-ı diğer beş çayı. Kültürümüzde de yeri olan, İngiltere'de leziz atıştırmalıkların ve gümüş çaydanlıkların dahil olduğu bu seremoni oldukça ilginç bir hikâyeye sahip.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hale gelir.
Irmaktan daha küçük, dereden daha büyük akarsu olarak tanımlanan çay kelimesinin ise iki eş anlamlısı vardır. Bunlardan biri Akarsu diğeri ise nehirdir. Kişiler çay kelimesi yerine bu iki kelimeyi de rahatlıkla kullanabilir.
Çayın serüveni çok eski fakat bir ayrıntı: Rusya'da XIX. yüzyılda hanımlar ve nahif kişiler çayı gayet açık içerlerdi. Buna "subay çayı" anlamında offizerskiy çay denirdi. Buradan ilhamla sonraki zamanlarda bizde çocuklar için konan ılık ve açık çaya da "paşa çayı" denmiştir.
Dünyada en çok tüketilen ikinci içecek olarak bilinen çay “Camellia SINENSIS”, çay bitkisinin genç yapraklarından ve tomurcuklarından yapılmış, Theaceae familyasına ait bir bitkidir.
Genç kadınlara 'ceviz, çatlak', toy kızlara 'çay-çingenece genç kız' ya da 'çıtır' deniyor. Kısa boylu ve dolgun kadınlar 'bıldırcın', çirkin kadınlar 'kakanoz' diye anılıyorlar.
Çay, Çin'de milli içecek olarak kabul edilmektedir ve Çin kültüründe çay, saygıyı sembolize eder. Çin çayları günün herhangi bir saatinde, yemek yerken veya yemekten sonra tüketilebilmekte de olsalar kültürün içine işlemiş bir öge olan çayın bunun dışında özel olarak kullanıldığı durumlar da vardır.
Kurmançça (Kuzey Kürtçesi)
Kurmançça, en yaygın konuşulan Kürt dilidir. 15-17 milyon kişi tarafından Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Ermenistan'da konuşulmaktadır. 1930'lu yıllardan itibaren Kurmançça Kürt-Latin alfabesi ile yazılmakta ve şu anda dil genişletme sürecini yaşamaktadır.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung, çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Farsça çāy چاى "1. yapraklarından içecek yapılan bir bitki, camellia sinensis, 2. bu bitkiden yapılan içecek" sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. (NOT: Farsça sözcük Rusça aynı anlama gelen çay sözcüğü ile eş kökenlidir. ) Bu sözcük Çince aynı anlama gelen ça" 茶 sözcüğünden alıntıdır.
18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası'nda çay bahçeleri oluştururlar. Üretilen bu çayları Avrupa'ya hızlı olarak taşımak için de, süratli yelkenliler yaparlar. Türkiye'nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya'dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar.
Türkiye'de çay üretimi
Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Karadeniz illeri, çay üretimi yapılan engebeli arazileriyle meşhurdur. Bu nedenle ülkemiz için çay nerede meşhur denildiğinde en çok Rize (%85) başta olmak üzere Artvin, Ordu, Giresin ve Trabzon illerini sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri