Seçtiğiniz lezzete göre çay demleme süresi belirlenir. Belirlenen sürede değişiklik yapılamaz. Lezzet seçiminde "Hafif" 11 dakika, "Normal" 15 dakika, "Sert" 20 dakika süreyle demleme işlemi yapar.
Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtun ve kısık ateşte 12-15 dakika bekleyin. Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor.
Çaydanlığın alt kısmını yeterli miktarda soğuk su ile doldurup, makinenin tuşuna suyun kaynaması için basmanız gerekiyor. Çay makineniz fonksiyonlarına bağlı olarak birkaç dakikada suyu kaynatacaktır. Kaynayan suyu süzgece aldığınız toz çayın üzerine dolana kadar eklemeniz gerekiyor.
Tüm siyah çay kategorilerinde demleme, taze kaynamış su kullanılarak yapılır. Tropik iklim kuşağında üretilen siyah çaylar (Sri Lanka, Hindistan, Kenya, Endonezya, Çin) dökme formda 5-7 dakika, bardak süzen poşet formundaki çaylar 2-3 dakika demlenerek hazırlanır.
İdeal çay demleme süresi ortalama 3-4 dakikadır.
İlgili 18 soru bulundu
Sıcak suyu çay demliğine tek noktadan, çayın suyun yüzeyinde kalacak şekilde sıcak suyu demliğe yeteri kadar katınız. Sıcak suya bir miktar soğuk su ekleyiniz. Demlik ile beraber çaydanlığı ocağı kısık ateşte demlenmesi için tekrar katınız. Yaklaşık 15-20 dakika çayı beklemeye bırakınız.
Çay poşetlerini demliğinizin içerisine koyun, sonrasında her bir demlik süzen poşet için bir çay bardağı kaynar suyu demliğinize ekleyin. Bunun üzerine bir çay bardağı kaynar suyu da ek olarak ilave edin. 15-20 dakika demlemeye bırakın.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
1 kg çaydan, farklı sayılarda çay çıkar. Ancak ortalama olarak yoğun aromaya sahip çayda 350 ile 400 bardak, daha hafif çaylarda 300 ile 350 bardak arası çay çıkmaktadır.
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Çay Kazanı Termostat Kullanımı Ve Ayarı
Kesinlikle 100 derece yada 103 bandında ayarlanmalıdır. Su 100 Dereceden sonra buhar seviyesine ulaşmaktadır. 120 Dereceye ayarlanmış termostat çay kazanına,cebinize ve ürün etrafında bulunan dolap gibi yerlerde buhar sebebi ile zarar verecektir.
Bir çay makinesinin kısa sürede suyu kaynatabilmesi için en az 1800 ya da 2000 watt'lık bir kaynatma gücüne sahip olması bekleniyor.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Çayı bekletilmiş ya da daha önceden kaynatılıp soğutulmuş suyla asla demlemeyin.Çünkü kaynayıp soğumuş su , daha az oksijen barındırdığından çayın aromasını bozar.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
Çay demlemek için kullanılacak su orta sertlikte ve içme suyu olmalıdır. Çeşme suyu içindeki klor ve kireç gibi bileşenler çayın tadını bozar. Kullanılan demlik çeşidi de lezzetli çay demlenmesinde etkilidir. Demlenen çayın lezzetli olması için porselen, cam ya da bakır demlikler tercih edilmelidir.
Tavşan kanı çay demlemek için demliğe istediğiniz kadar çay koyduktan sonra dikkat etmeniz gereken nokta en az 20 dakika dinlenmeye bırakılmasıdır. Çay yaprakları demlikte tamamen dibe çökmeden demlenmiş olmaz. Çayınızı demlemeye bıraktıktan sonra kısık ateşte olmasına dikkat edin.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
Çay içmeyi seven geniş ailelerin ve arkadaş gruplarının tercihi olan büyük cam çaydanlık tasarımları ile fazla miktarlarda çay hazırlamak kolayca mümkün olur. Isı koruma özellikleriyle içerisinde bulunan sıvıyı kolay bir şekilde soğutmazlar. Aynı zamanda ısıtmalı olan farklı tasarımlar da bulunur.
Çay makinesi temelde çay demlemek ve çayı sıcak tutmak için kullanılan gereçlerdir.
Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Mümkünse doğal kaynak suyu kullanın. Kaynak suyuna ulaşamıyorsanız, hazır içme suyu ya da filtre edilmiş su kullanabilirsiniz. Çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olmasına özen gösterin.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Birinci ve ikinci sürgünde dönüm başına ortalama 700, üçüncü sürgünde ise 500 kilo çay toplanıyor. Makasla çalışan çay işçisi günde 150, maksimum 200 kilo çay toplayabiliyor.
15 g çay yaklaşık 3 yemek kaşığı çay demektir. 3 yemek kaşığı çay ile kaç bardak çay çıkar? Bu sorunun cevabı bardağa göre ve ne kadar demli çay sevdiğinize bağlı olarak değişir elbette ama kabaca fikir vermesi açısından şöyle diyebiliriz: Kahveci tipi küçük boy bardaklarla en az 9-10 bardak çay elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri