Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Çatı kaldırmak yasak mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çatı kaldırmak yasak mı?

Çatı yükseltme izni olarak bilmeniz gereken şudur. Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır. Kaçak olarak yaptıran sonradan bir cezai işlem uygulanmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: terasustukapama.org

Çatıyı kaldırıp teras yapmak yasal mı?

Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz. Yani boya badana vs. gibi uygulamalarda bu izni almadan uygulama yapabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: terasustukapama.com.tr

Çatıyı yükseltmek yasal mı?

Çatı yükseltme, var olan yapılardaki çatının farklı nedenlerde işlevini yerine getiremediğinde tamamen sökülerek yeniden yapılması işlemidir. Çatı yükseltme işlemi için yerel belediyeden yasal izinlerin alınması gereklidir. İzin alınmadığında çatının yükseltilmesi söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: netcati.com

Son katta oturanlar çatıyı kapatabilir mi?

Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gebzehurses.com

Çatı katı kat olarak sayılır mı?

Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

0 TL ile Evimizin Havuzuna AQUAPARK YAPTIK !

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Çatı katı yapmanın cezası nedir?

Kaçak katların cezası en az 500 Türk Lirasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Çatı katına oda yapmak yasal mı?

Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Çatı katında oturanların hakları nelerdir?

Çatı katında oturanlarda bütün diğer apartman sakinleri ile aynı haklara sahiptirler. Yani çatılar ortak kat alanıdır. Bu nedenle üst katta oturanlar imara aykırı şekilde çatıyı kendi isteklerine göre düzenleyemez, ek oda bölüm haline getiremez veya kendi kullanımına ayıramaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayvalikvizyonemlak.com

Çatı ile ilgili şikayetler nereye yapılır?

Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: protesisat.org

Çatı katına tapu verilir mi?

2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imarbarisi.csb.gov.tr

Çatı katı teras kapatma yasal mı?

Bu nedenle de teras balkon kapatmanın yasal olup olmadığı merak edilmektedir. Teras kapama için tapunuzda bir çatı piyesli diye bir yazı görüyorsanız balkon üstü kapatma işlemini gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Bunun için teras kapama belediye iznine gerek olmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: teraskapatma.com.tr

Çatı yüksekliği en fazla kaç m olabilir?

Çatılar, civarda bulunan diğer konutlara, cadde ve sokakların yapısına uygun yapılmalıdır. Bir civarda birbirinden farklı yapılarda çatı bulunması, çatı yüksekliği kanunu bakımından yasaklanmıştır. - Her türlü çatı meyili %45'i geçemez. Hangi durum söz konusu olursa olsun bir çatının yüksekliği de 5 metreyi geçemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: roofcelik.com

Teras kapatmak için belediyeden izin almak gerekir mi?

Anayasanın TCK Madde 184 imar kirliliğine neden olma suçu maddesi gereğince kat maliklerinin rızası olmadan yapılan teras balkon kapatma işi tamamen suç sayılmaktadır. Anayasanın 184. maddesi gereği yeni yapılan bina ve inşaatın imar izni olması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: teraskapatma.com.tr

Çatı dubleksi yasal mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?

Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: teraskapatma.com.tr

Üst kat komşu nereye şikayet edilir?

155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı açabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümünden şikayetçi olabilirsiniz. Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet bırakabilirsiniz. Son olarak Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek dava açabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurhukukburosu.com

Binanın çatısı kime aittir?

MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'

KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Tadilat yaptırmayan komşu nereye şikayet edilir?

Alt komşusu da doğal olarak bu çileyi çekmek yerine şikâyet edebileceği bir resmi kurum aramaktadır. Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: protesisat.com

Çatıya güneş enerjisi takmak yasak mı?

Kural bu olmakla birlikte Yargıtay'ın yerleşik uygulamalarına göre; bir kat maliki, diğer maliklerin alacağı herhangi bir karara gerek olmadan, çatıya güneş enerjisi sistemi kurabilir. Yargıtay kararlarında güneş enerjisi sistemi için özel bir uygulama/ayrıcalık söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Çatı kimin sorumluluğunda?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erengoncehukuk.com

Evin çatısı akıyor ne yapmalıyım?

Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: suyalitimcozumleri.com

Dublex daire çatı masrafı kime aittir?

Aynı kanun ve maddelerinde belirtilen açık ifade ile acil onarım hakkı da mevcuttur. Çatınız su alıyor ve yönetim kurulu kararından bu tadilata herhangi bir onay çıkmaması durumunda yalıtım yenilemesinden doğan tüm masraflar kat malikleri arasında eşit olarak paylaştırılmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabriogullariyalitim.com

Çatı katı bağımsız bölüm olur mu?

Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: catider.org.tr

Çatı arası emsale girer mi?

Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır. - Çatı aralarına üstü açık balkon ve teras yapılabilir. - - Çatı eğimi % 100 (45 Derece) olmak kaydıyla çatı tipi serbesttir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bolu.bel.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT