Kulak yolunda yabancı maddeleri tutan bu salgının birikmesine buşon halk arasındaki adı ile kulak kiri denilmektedir. Halk arasında bu şekilde isimlendirilse de buşon aslında kir değildir. Kulak salgısı azlığında, kulak zarı savunmasız kalacağı gibi kulak yolunda kuruluk ve kaşıntı da gözlenebilmektedir.
Bazı hastaların buşona ait hiçbir yakınması olmayabilir ve buşon rutin Kulak burun boğaz muayenesi sırasında saptanabilir. Bir veya iki kulakta birikim tıkanıklık oluşturduğunda ise geçici işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, kaşıntı, uğultu, çınlama gözlenebilir.
Bu bölgede cilt altında salgı bezleri bulunur. Salgı bezlerinin salgıladığı serumen adlı koyu kahverengi ya da açık sarı renkli salgı, kulağın içinin nemli olmasını sağlar. Bu salgının esas görevi havadaki toz ve kum taneciklerinin yanı sıra bu gibi küçük partiküllerin kulak zarına ulaşmasını engellemektir.
Kulak kirinin kolay temizlenmesi amacı ile uygulanan bir karışımdır. Buşon yumuşatıcı olarak tanımlanmaktadır. Kulak içerisinde bulunan buşonun fiziksel olarak yumuşatılmasını sağlamaktadır. Böylelikle yumuşayan buşon rahatlıkla kulaktan temizlenebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Kulak kirinin başlıca bileşenleri, alkoller, skualen ve kolesteroldur. Aşırı veya sıkıştırılmış serümen kulak zarına baskı yapabilir veya dış kulak kanalını veya işitme cihazlarını tıkayabilir ve işitme kaybına neden olabilir. Serumen kulak kanalının kıkırdak kısmının dış üçüncü kısmında üretilir.
Kulak tıkacı (buşon) nasıl tedavi edilir? Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
Kulak kirinin kolay temizlenmesi amacı ile uygulanan bir karışımdır. Buşon yumuşatıcı olarak tanımlanmaktadır. Kulak içerisinde bulunan buşonun fiziksel olarak yumuşatılmasını sağlamaktadır. Böylelikle yumuşayan buşon rahatlıkla kulaktan temizlenebilmektedir.
Kulak tıkacı (buşon) oluşumu önlenebilir mi? Buşon oluşumunu önleyebilecek tek yöntem kulak kanalına sokulan cisimlerle temizleme yapılmamasıdır. Kulakları buşon oluşumuna yatkın kişilerin 6 – 12 ay aralıklarla tıkanma olmadan bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına kontrola gitmelerinde yarar vardır.
Kulak yolunda yabancı maddeleri tutan bu salgının birikmesine buşon halk arasındaki adı ile kulak kiri denilmektedir. Halk arasında bu şekilde isimlendirilse de buşon aslında kir değildir. Kulak salgısı azlığında, kulak zarı savunmasız kalacağı gibi kulak yolunda kuruluk ve kaşıntı da gözlenebilmektedir.
New Jersey'deki Englewood Health'de bir kulak burun boğaz uzmanı olan Dr. Rosemary Ojo'ya göre normal kulak kiri koyu kahverengi, açık kahverengi, turuncu, sarı veya kirli beyaz olabilir.
Kulak kiri sertleşmesi tedavisi için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında kulak damlası kullanımı, kulak irrigasyonu, manuel temizleme ve mikroskop altında temizleme gibi seçenekler bulunmaktadır. Kulak damlası kullanımı, kulak kanalındaki sertleşmiş kiri yumuşatmak için tercih edilen bir yöntemdir.
Islak kulak kirinin konsantrasyonu kuru kulak kirine göre daha yüksek olmasıyla birilkte ıslak kulak kirinin yaklaşık yüzde 50'si lipitten oluşurken kuru kulak kirinde sadece yüzde 20 lipit vardır. Islak kulak kiri kahverengi ve turuncu arası bir renge sahiptir.
Hastaların kulak kirine yani buşona bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunda azalma, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı olarak göze çarpar. Bu şikayetler kişinin her iki kulağında da olabileceği gibi tek taraflı da olabilir.
Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Yukarıda bahsedilen kulak kiri belirtilerinden birine sahip olunması durumunda kulak burun boğaz uzmanına başvurularak muayene olunmalı ve gerekliyse ilgili kulak temizletilmelidir. KBB uzmanı, muayene sonrasında en uygun temizleme yöntemini tercih ederek kulağın temizlenmesini sağlar.
Kulak kiri birikmesi her iki kulakta ya da tek bir kulakta da yaşanabilmektedir. Kulak kiri birikmesinin neden olduğu ağrı, kaşıntı gibi gibi şikayetler yaşam kalitesini düşürmekle birlikte işitme kaybı yaşanması ise kişinin sosyal ortamdan soyutlanmasına da neden olabilmektedir.
Kulaktan sarı sıvı gelmesi, serumen kulağın doğal akıntısıdır. Bu akıntı, turuncu, koyu sarı, açık kahverengi olabilir. Su teması ile akışkan hale geldiği zaman kulak kanalından dışarı, kulak kepçesi içine de kendiliğinden akabilir. Bu durumda ise, sıvının rengi açık sarı olabilir.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Kulaklarda biriken kiri temizlemenin en güvenli yolu uzman bir hekime danışmaktır. Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir.
Kulak temizleme yöntemlerinden biri de vakum aletidir. Mikroskop ya da otoskop yardımı ile yapılır ve ağrılı bir işlem değildir.
Dış kulak yolunda biriken su eğer kendiliğinden çıkmazsa kulak iltihabına kadar giden tehlikeli bir süreci beraberinde getirebilir. Bu nedenle kulağa su kaçması durumunda eğer belirli bir müddet kulak tıkanıklığı geçmediyse mutlaka uzman bir hekime görünmeniz gerekecektir.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri