Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Bozmadan sonra yeni delil sunulabilir mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bozmadan sonra yeni delil sunulabilir mı?

(HGK. 2017/2281E.- 2021/1257K. 19.20.2021 Tarih).'' İlgili kararda da görüldüğü üzere, ıslah bozmadan sonra yapılamamaktadır. Islah ile sonradan delil sunma sadece birinci derece mahkemesinin, ilk defa baktığı dava konusu sırasında tahkikat aşaması bitmeden yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Ikinci kez delil listesi sunulabilir mi?

ÖZET:' Somut uyuşmazlıkta, davacı taraf dava dilekçesinde tanık isimlerini ve adreslerini bildirmiş olup, ikinci bir tanık listesi verilmesi veya ilk listede bildirilen tanıkların dışındaki herhangi bir kişinin tanık sıfatı ile dinlenmesi, yasal düzenleme gereği mümkün bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Deliller en son ne zaman sunulur?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ön inceleme duruşmasından önce delillerin bildirilmesi yönünde kesin süre verilmesinin doğru olmadığına değinerek, kesin mehil dahi verilse tahkikat aşamasına kadar tanık (delil) sunulabileceğine hükmetmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forahukuk.com

Delil sunma süresi nedir?

HMK m 140/5 “ Ön inceleme duruşmasında , taraflara dilekçelerinde gösterdikleri , ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesutiskenderoglu.av.tr

Islah ile sonradan delil sunulabilir mi?

(HMK m. 179) HMK'nun 176 vd. maddelerine göre, taraflardan herbiri dava/cevap dilekçesini ıslah ederek yeni bir vakıa ekleyebilir yeni vakıa için delil gösterebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Tanık ve delil yetersizliği gibi istem dışı şeylerin kurbanı olmayacağımız bir akıbet bizi bekliyor!

İlgili 42 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bozmadan sonra ikinci ıslah yapılabilir mi?

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 23.12.2013 Tarih, 2013/15414 Esas, 2013/19691 Karar sayılı kararında; “…Kural olarak, bozmadan sonra ıslah yapılamaz. Ancak mahkemece uyulan bozma ilamı usule ilişkin ise, bu takdirde bozmadan sonra ıslah yapılması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: andishukuk.com

Mahkemeye sonradan delil sunulur mu?

(1) Taraflar, Kanunda belirtilen süreden sonra delil gösteremezler. Ancak bir delilin sonradan ileri sürülmesi yargılamayı geciktirme amacı taşımıyorsa veya süresinde ileri sürülememesi ilgili tarafın kusurundan kaynaklanmıyorsa, mahkeme o delilin sonradan gösterilmesine izin verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yeterli delil yoksa ne olur?

Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Neler delil olarak kabul edilir?

Kovuşturma evresinde delil, meydana gelen somut olayın ispatlanması ve hakimin kanaati için gerekli olan ispat vasıtasıdır. Ceza muhakemesinde ispat için kullanılabilecek delil, olayı temsil etmelidir. Olayı temsil eden delil akla, maddi gerçeğe ve hukuka uygun olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Kesin deliller nelerdir?

Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delille ispat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: etkiavukatlik.com

Sonradan davalı eklenir mi?

Bu nedenle alacak davalarında, davaya zorunlu dava arkadaşlığı dışında dahili dava yolu ile davalı olarak taraf eklenmesi mümkün değildir. Davalı şirket ve asıl işveren arasında zorunlu dava arkadaşlığı da bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Sonradan şahit eklenir mi?

Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur. İkinci bir tanık listesi verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi gereğince yasaktır. Tanık gösterilmeyen kişiler mahkemede dinlenilemez. Bu kural kamu düzeninden olup, davanın hakimi tarafından kendiliğinden dikkate alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslihangurbuzsevim.com

Deliller hangi aşamada toplanır?

Buna göre usulüne göre yapılmış tebligata rağmen sanık gelmemiş ise sorgusunun yapılmamış olması delillerin tartışılmasına engel değildir. Daha sonra gelen sanığa yokluğunda yapılan işlemler okunacaktır. Asıl olan tüm delillerin soruşturma ve duruşma hazırlığı evresinde toplanmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Delil tespitinden sonra dava açma süresi var mı?

Delil tespitinden sonra dava açma süresi kesin sınırlar ile düzenlenmemiştir. Bu sebeple genel hükümler doğrultusunda zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin dikkate alınması gerekir. Ayrıca delillerin tespiti, geçici bir hukuki koruma tedbiri niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasaroksuz.av.tr

Delil gösterme yükü nedir?

Delil gösterme yükü genel kabul gören tanıma göre, hakimin aleyhte bir karar vermesi tehlikesini ortadan kaldırmak amacıyla taraflardan birine düşen, delil gösterme faaliyeti ile belli bir olay hakkında kendi iddiasının doğruluğu veya karşı tarafın iddiasının asılsızlığı hakkında hakimin kanaat edinmesini sağlama ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: epikpartnershukuk.com

Tanık mahkemede kaç kere dinlenir?

Tanık davanın tarafı değildir. Mersin Avukat olarak en sık karşılaştığımız sorulardan biri de “ tanık her duruşmaya gitmek zorunda mı “, “ tanık duruşmaya bir kere gitmesi yeter mi “ sorularıdır. Tanığın ger duruşmaya gitmesi gerekmez. Kural olarak tanığın bir duruşmada dinlenmesi yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Whatsapp ekran görüntüsü delil sayılır mı?

Bu sebeple her hangi bir sorun sebebiyle ispat niteliği taşımakta olan Whatsapp uygulamasına sıklıkla başvurulmaktadır. Görüşlerin bir tarafı Whatsapp yazışmaları, arama kayıtları ya da ekran resimleri gibi delilleri kabul etmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Delil olmadan şikayetçi olunur mu?

Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kanıt olmadan ceza verilir mi?

Hakim, usul ve esaslara uygun davranmak şartıyla, sanığın hukuka aykırı olarak ilgili suçu işlediğine vicdani olarak kanaat getirdiğinde, tek başına tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

1 şahit yeterli mi?

Şayet tanık beyanı ile maddi gerçeği varılması mümkün değil ise; Sadece tanık beyanı ile ceza verilmesi de mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Celiskili ifade verirse ne olur?

Sanığın duruşmada ifade vermesi halinde, duruşmadaki ifadesi ile önceki ifadesi arasında bir çelişki varsa, hakim huzurunda daha önce verdiği ifadeye dair tutanak okunabilir (CMUK m.247/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?

YETERLİ ŞÜPHE KAVRAMI ÜZERİNDE DURULMALIDIR. Cumhuriyet Savcısının dava açma görevi 5271 sayılı CMK'nin 170. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, suçun işlendiği hususunda “yeterli delil” değil, daha geniş bir kapsama sahip olan “yeterli şüphe” halinin bulunması aranmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com

Istinafa yeni delil sunulabilir mi?

Kural: İstinaf kanun yoluna başvurularda yeni delil ileri sürülemez. İstisna: 1. İlk derece mahkemesinde usulüne uygun şekilde gösterildiği halde incelenmeyen deliller ileri sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Davaya sonradan davacı eklenebilir mi?

TARAFIN HİÇ GÖSTERİLMEDİĞİ BİR DAVADA HMK 124. MADDESİ YOLUYLA DAVAYA TARAF EKLENMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Davacı davalının deliline dayanabilir mi?

Yukarıda belirtildiği üzere, cevap dilekçesi vermeyerek8 kanun gereği (HMK m. 128) davacının iddialarını inkâr etmiş sayılan davalının delil ileri sürme hakkı tümüyle ortadan kalmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr
Önceki makale
Ilk Türk ırkı kimdir?
Sonraki makale
Yeşil gübre ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT