Ülkemizde üretilen bozada alkol oranının %1 civarında olduğu diğer ülkelerde ise bu oranın %1-6 olduğu bildirilmektedir [5, 9]. Bozanın ilk üreticileri Türkler olmasına rağmen ülkemizde uzun yıllar ihmal edilmiş sadece kışın sokak aralarında satılan ve tüketilen bir ürün olarak tanınmıştır.
Bozaya gelince:
Bilindiği gibi, boza, darı hamurundan yapılan ekşimsi bir içecektir. Tatlılaştırılarak içilmektedir. Bu şekilde yapılan bozanın içine sarhoşluk verici bir şey karıştırılmadığı müddetçe içilmesi haram değildir, helâldir. Bu haliyle meyve suyu gibi meşrubat sınıfına girmektedir.
Bozanın alkole dönüşmesi için 3 ay geçmesi iki kere köpürmesi gerekir.
ABDÜLAZİZ BAYINDIR: BOZA SARHOŞ ETMEZ
Ekmekte de alkol var. Boza, içildiğinde sarhoş ediyor mu etmiyor mu? Bozanın içilmesinde bana göre bir sakınca yoktur.
Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir.
İlgili 25 soru bulundu
Ülkemizde üretilen bozada alkol oranının %1 civarında olduğu diğer ülkelerde ise bu oranın %1-6 olduğu bildirilmektedir [5, 9]. Bozanın ilk üreticileri Türkler olmasına rağmen ülkemizde uzun yıllar ihmal edilmiş sadece kışın sokak aralarında satılan ve tüketilen bir ürün olarak tanınmıştır.
Bozanın Faydaları Cinsel Yaşam
Bağışıklık sistemini güçlendiren, stresi azaltan ve enerji veren boza; erkeklerin cinsel yaşamlarına da katkı sağlar. Afrodizyak etkisine sahiptir. Çünkü boza, içerisindeki vitaminler ve mineraller nedeniyle çoğunlukla sporcular tarafından tercih edilen güçlü bir enerji içeceğidir.
Osmanlı, Şeyhülislam fetvasıyla insanları sarhoş ediyor diye alkollü boza satan bozahaneleri kapatmıştı Osmanlı İmparatorluğu'nda esnaf grupları sıkı denetim altında tutulurdu. Yiyecek ve içeceklerin helal olmasına dikkat edilir, özellikle İstanbul'da çarşı ve pazarlarda esnafa göz açtırılmazdı.
Sütten elde edilen fermente bir gıdadır. Yoğurt üretiminde laktik asit fermentasyonu söz konusu olmasına rağmen, yoğurt kültürüne bulaşan diğer süt asidi bakterileri heterofermentatif olarak sütü fermentasyona uğratır ve bunun sonunda süt şekerinden süt asidiyle beraber, etanol ve karbondioksit meydana gelir.
Bozanın gece satılmasının nedeni kış aylarında geceleri hava gündüze kıyasla daha da soğur, vücudumuzda enerji açığı meydana gelir, bu enerji ihtiyacını karşılamak için geceleyin canımız boza gibi kalorisi ve karbonhidratı yüksek besinleri çeker.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Bağışıklık ve sindirim sistemini düzenleyerek hazmı kolaylaştırır. Emziren anneler boza tükettiği takdirde sütlerinin artmasına katkı sağlar. İçeriğinde önemli B vitaminleri bulunur. Bu yüzden özellikle spor yapan ve vücut çalışan kişiler tarafından tüketilmesi önerilir.
Marula yılda bir defa ve tam da Afrika'nın en sıcak ve en kurak mevsiminde ürün verir. Son derece sulu olan marula meyveleri,eğer bekletilirse aynı zamanda % 17 alkol içerir. Bu bunaltıcı mevsimde birçok hayvan hem yakıcı güneşden korunmak ve hem de karınlarını doyurmak için bu ağacın altında toplanır.
Fermente bir içecek olan boza, mayalandıktan hemen sonra daha tatlıyken, bekledikçe ekşi bir lezzet kazanıyor. Bozanın kendine özgü tadı ise laktik asit bakterileri sayesinde fermente olmasıyla yani mayalanmasıyla ortaya çıkıyor.
Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir.
kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.
Ancak en önemli faktör, kefirdeki maya sayısı olup alkol içeriği ile doğrudan ilişkilidir ve kefirin incelendiği çalışmalarda, tespit edilen etil alkol oranı, genelde %1,80 değerinin altında- dır.
Sporcuların beslenmesi hakkında araştırmalar yapan bir enstitü, tahıl (bira yapımında olduğu gibi), mısır, arpa, patates de dahil olmak üzere mayalanan her şeyde alkol oluştuğunu bildirdi. Tahıl, mısır, arpa ve patatesteki nişasta önce glikoza, sonra da maya mantarı aracılığıyla etil alkole dönüşüyor.
Türk Gıda Kodeksi'nin tebliğine aykırılık oluştuğunda etiket bilgileri yenilenene kadar gıdalara el konuyor ve firma para cezasına çarptırılıyor. Alkol sadece çikolataların, pastaların, gazozların içinde yok.
Son üründe asitlik %4, kül miktarı 0,8 g/l ve alkol miktarı da %0,1 dolaylarındadır.
Özellikle sporcular, hamile ve emziren kadınların beslenme programlarında boza önemlidir. Yine içeriğindeki B vitaminleri sinir sistemi üzerinde olumlu bir etki yaratır ve stresle mücadele etme gücü verir. B12, fosfor ve demir içeriği cilt ve saç sağlığı üzerinde faydalıdır.
Boza, darı hamurundan yapılan ekşimsi bir içecektir. Tatlılaştırılarak içilmektedir. Bu şekilde yapılan bozanın içine sarhoşluk verici bir şey karıştırılmadığı müddetçe içilmesi haram değildir, helâldir. Bu haliyle meyve suyu gibi meşrubat sınıfına girmektedir.
Özellikle soğuk kış günlerinin en güzel içecek tercihidir. Hafif ekşili, tatlı ve yoğun kıvamlı boza, Eskişehir'de çay kaşıkları ile servis edilir. Kökeni Orta Asya'ya dayanan ve buğdayın fermantasyonu ile yapılan bu içecek Eskişehir'de mısırdan yapılıyor.
Rahat Bir Uyku Sağlar; Gün içerisinde tüketilen bir bardak boza gece yattığınız zaman rahat bir uyku sağlar.
Bu içeceklerden biri de boza olacaktır. Bozanın besin değeri tablosuna göz attığınızda karbonhidrat oranının çok fazla olduğunu göreceksiniz. Karbonhidrat açısından zengin bir içecek olduğu için de sürekli içtiğinizde kilo alabilirsiniz. Bu demek oluyor ki; boza fazla tüketimde kilo aldırır.
Haftada 1-2 defa, 1 çay bardağı boza ara öğün olarak tercih edilebilir. Boza genellikle tarçın veya leblebi ile tüketilir. Üzerine eklenen özellikle de taze çekilmiş toz tarçının kan şekerini düzenleyici etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri