Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
Besleyici yapısı sayesinde börülce kan değerlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Börülce tüketimiyle birlikte yüksek tansiyon probleminin yaşanması olasılığı da düşer. Börülce demir bakımından da zengin bir besindir. Kan hücrelerine iyi geldiği için özellikle ülkemizde çok görülen demir anemisi için de koruyucudur.
Börülcemizi yıkayıp düdüklüye koyalım kaynamaya başladıktan 15 dk sonra kapatalım. Suyunu süzüp soğumaya bırakalım. Soğanımızı pembeleşene kadar kavuralım ve 1 adet yufkamızı kıralım küçük parçalara ayıralım. Soğan kavrulduktan sonra içine atıp iyice kavuralım çıtır çıtır olup rengi değişince börülcemizi ekleyelim.
İlgili 31 soru bulundu
Derin bir kasenin içinde haşlanmış börülce, doğranmış turşu ve kırmızı biber, mısır, kıyılmış maydanoz, soğan ve nane, tuz, zeytinyağ, limon suyu ve nar ekşisini güzelce harmanlayın, Karışımı servis tabağına alın ve bekletmeden (mecbursanız en fazla 5-6 saat bekletin) servis yapın.
Börülce Yoğurtlaması Tarifi Nasıl Yapılır? Börülce iyice haşlanır, ayrı bir kapta yoğurt sarımsakla beraber karıştırılır ve haşlanmış börülce karıştırılır, üzerine pul biberli yağ dökülür. Afiyet olsunnn.
Malum yaz sebzesi, bol domatesli ve sarımsaklı zeytinyağlı taze börülce yaz günlerinde çok iyi gider. Ayrıca değişik sebze ve yeşilliklerle salataları hazırlanıp pilavların yanına servis edilebilir. Kışa saklamak için ise turşusu, konservesi ve buzluğa atılacak poşetleri hazırlanabilir.
Börülceleri tüketmek için en önemli sebep şunlardır;
- Börülceler sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda bağırsak sağlığını koruyarak kabızlığı giderir.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
Öncelikle börülcesi birkaç saat önceden suya ıslatıyoruz . Daha sonra sıcak suyla haşlamaya başlıyoruz . Börülcenin siyah renkte olmaması için haşlama suyunu birkaç kez değiştiriyoruz. Suyunu süzüp kaynar su ekleyip tekrar tekrar haşlanıyor .
Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır.
İlk günkü tazeliğinde, koku olmadan taze börülceyi dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Unutmadan! Taze börülceyi derin dondurucuda en çok 10 ay muhafaza edebilirsiniz! Dondurucuda sakladığınız taze börülce ile birbirinden lezzetli salatalar hazırlayarak masanızı renklendirebilirsiniz.
Haşlama tenceresinde yoksa da az suda diriliği gidene kadar kapağı kapalı olarak haşlıyoruz. Ayrı bir tencerede soğanı küp küp doğrayarak sıvı yağ, biber salçası, tuz ve ince doğranmış sarımsak ile kavrulur. Haşladığımız börülce de süzülüp üzerine ilave edilerek güzelce kavrulur. Sıcakken servis edilir.
Haşlanan börülceleri süzgeçten geçirin. 3 yumurtayı kırıp baharatları da ekleyip güzelce çırpalım. önce yumurtalara daha sonra una batırıp kızgın yağda kızartın. Üzerine isteğe göre sarımsaklı yoğurt yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Deniz Börülcesi yüksek oradan tuz barındırdığı için yüksek tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Aşırı tüketilmesi bazı alerjik reaksiyonlara, ishale neden olabilir.
Karaciğere faydalıdır. Sindirim problemlerine iyi gelir. Kilo vermek için diyetlerde kullanılır. Çünkü metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir.
Sıcağı seven bir bitki olması nedeni ile börülce, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve market raflarında yerini alır. Yaz mevsiminde taze bir şekilde tüketilebileceği gibi, derin dondurucuda da yaklaşık 8 - 10 ay kadar saklanabilme özelliğine sahiptir.
Ölçülü miktarda tükettiğiniz kuru ya da taze börülce, kan şekerini dengeleme görevini üstlenir. Börülce bazı kişilerde gaz yapabilir. Bu durumu önlemek için kuru börülceyi haşlamadan önce birkaç saat karbonatlı suda bekletmelisiniz.
Damak tadınıza göre tuz ve 1 adet kesme şekeri de koyup, 3-4 kere karıştırın. Son olarak börülcelerin üzerine 1 adet orta boy minik küpler halinde doğranmış domates ve yarım su bardağı sıcak su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateş üzerinde börülceler yumuşayana kadar pişirin.
Pilavsız sofra olmaz diyenler, sizin için börülce salatasını en iyi tamamlayacak seçenek mantarlı pilav olabilir! Bolca protein içeriği ve doyuruculuğu ile mantarlı pilav sayesinde güçlü rakiplerinizin önüne geçebilir, börülce salatasını kusursuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Yıkanmış ve ayıklanmış börülceleri kaynayan tuzlu suya atıp 15 dakika haşlıyoruz. Börülceleri süzüp dövülmüş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı karışımını haşlanmış börülcelerin üzerine gezdiriyoruz. En az 1 gece buzdolabında bekletip servis yapıyoruz. Afiyet olsun…
Zeytinyağlı Börülce Malzemeleri
Börülceleri, tuz ve karabiberi ilave edip çevirin. Domatesin yarısını ilave edin. Şekeri, sarımsakları ve suyu ilave edin karıştırın. 1 kaşık zeytinyağı gezdirip, kapağını kapatın ve pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri