Kek, kurabiye, kanape. tatlı gibi hamur işlerinde de, özellikle de börek ve çöreklerimizde gönül rahatlığıyla zeytinyağı kullanabiliriz.
Zeytinyağlı Çıtır Börek Tarifi Nasıl Yapılır? Soğanı rendeleyip hafif kavuruyoruz üzerine rendelediğimiz patatesi atıyoruz baharat ve tuz ekleyip hafif kavuruyoruz. 1 bardak zeytinyağı ve çeyrek su bardağı suyu karıştırıp biraz katılaşmasını sağlıyoruz. Yufkayı tamamen açıp içine zeytinyağlı suyumuzu sürüyoruz.
Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
Hazırlarken arasına kat kat tereyağı, soda ya da süt mutlaka sürün.
Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. - Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz. Ardından güzelce çırpıp yufkalarınızın her katına döküp yayın.
İlgili 36 soru bulundu
Bir tencereye su koyup kaynatıyoruz dörde böldüğümüz yufkaları tek tek önce sıcak suya sonra soğuk suya atıp elimizle süzdürüp tepsiye seriyoruz iki sırada bir yemek kaşığı zeytinyağı döküyoruz yufkaların yarısı geldiğin de aralara kuru yufka koyup iç harcı döküyoruz iç harcın üzerine de kuru yufka serip yağ döküyoruz.
Böreklik yufka kullanacaksanız sıvı yağ olması yeterlidir. -- Sosta süt kullanmak böreğin kurumadan çıtırlaşmasını sağlayacaktır. Sütünüz yoksa yoğurt da kullanabilirsiniz.
Eğer böreklerin kabarmasını istiyorsanız yufkaların arasına süreceğiniz sosta soda kullanmalısınız. l Yufkaları sodalı ve yağlı bir karışıma batırarak ıslatabilirsiniz veya tepsiye serdiğiniz her katın üzerine bu sostan sürebilirsiniz. Böylelikle böreğiniz hem kabarır hem de kurumaz.
- Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir. - Eğer fırın sıcaklığı 200 derece şeklinde ayarlanmışsa böreğin pişme süresi 20 ya da 25 dakika arasında olacaktır.
Böreğin iyi kızarması için, üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu 1 yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
Su buharı yöntemiyle böreğinizi yerken yeni pişmiş gibi hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken şey tencereye bir miktar su koymak ve suyu kaynatmak. Sudan buhar çıkmaya başladığında tencerenin üstüne bir süzgeç koyun. Bu süzgeç su buharının yukarı çıkmasını sağlayacak ve böreklerin düşmesine engel olacaktır.
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez.
İtalya'da Bolonya Üniversitesi'nin Gıda Bilimi Bölümü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Araştırma, zeytinyağının özellikle de sızma zeytinyağının soteleme, kızartma gibi işlemlerde kullanabilecek kadar yüksek ısıya dayanıklı bir yapıda olduğunu söylüyor.
Börekler fazla yağ ve un ile yapıldığından dolayı yüksek kalorili yiyecekler arasında yer alıyor. Börek çeşitleri de fazla yenildiği takdirde kilo problemine sebep olur. Bu nedenle diyetisyenler tarafından diyette olanların normal börek yerine kabaklı diyet börek tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
2 yemek kaşığı tereyağı 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 adet yumurta sarısı
Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
Böreğinizin hamurunu kendiniz hazırlıyorsanız...
-- Hamurunuzun daha kolay kıvam alması ve pişerken çıtır çıtır olması için yoğurma sırasında içine süt katmayı ihmal etmeyin.
Kürt böreği, küt böreği veya sade börek, genellikle börekçilerde yapılıp satılan bir börek türüdür. 1 kg un, yemek kaşığı tuz, 700 ml su, 150 gram tereyağı, yarım su bardağı sıvı yağ ile hazırlanır. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.
Öncelikle sosu için karıştırma kabına un, sirke ve sıvı yağı alarak pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım. Böreklerimizi sarmak için tezgaha serdiğimiz 1 adet yufkanın üzerine sosumuzdan birkaç kaşık gezdirerek dökelim. Sosu fırça yardımıyla sürerek yufkanın her yerine gelmesini sağlayalım.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Özellikle puf puf kabarmış börekler hazırlamak istiyorsanız mutlaka soda ekleyin. Tüm malzemeleri de mutlaka oda sıcaklığında kullanın. Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz.
Tepsi böreğini fırında pişirmeden önce kesmek daha sağlıklıdır. Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir.
Sadece süt ile yufkaları ıslatmak bile, böreklerinizin lezzetine lezzet katacaktır. Süt aynı zamanda böreklerinizi de yumuşacık yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri