Yapmanız gereken şey tencereye bir miktar su koymak ve suyu kaynatmak. Sudan buhar çıkmaya başladığında tencerenin üstüne bir süzgeç koyun. Bu süzgeç su buharının yukarı çıkmasını sağlayacak ve böreklerin düşmesine engel olacaktır. Süzgeci yerleştirdikten sonra kuru böreklerinizi süzgecin üzerine yerleştirin.
-- Börek piştikten sonra dinlenmesi için fırında bekletmeyin. Ayarını kapatmış olsanız bile içi sıcak olacağından böreği kurutacaktır. -- Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın.
Böreğiniz pişer pişmez fırından çıkarmayı da ihmal etmeyin. Ardından da mutlaka bir bezle örtün. Fırında çok bekletirseniz kurumalar yaşayabilirsiniz. Aklınızda bulunsun.
Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
Böreğin iyi kızarması için, üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu 1 yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Yufka lavaboda sıcak suyun altına az tutulur ve mutfak bezine koyulur altı ve üstü kapatılır ve az beklenir. Yumuşamış yufkaya içine istediğinizi koyabilirsiniz.Ben peynir ve sebze tercih ettim.
8 - Dolgun Kıvam İçin : Yoğurtlu Ya da Beşamelli Sos
Beşamel sos tüm malzemenin lezzetinin birbirine daha çok geçmesini sağlayacaktır hem de böreğinize dolgun bir kıvam verecektir. Bir başka alternatifiniz de yoğurt ve yumurtayı birlikte çırpıp, böreğin içine ve üzerine gezdirmek.
Tepsinin ortasından başlayarak dizilir. Üstüne yumurta sarısı ve zeytinyağı sürülüp susam serpilir.
Fırından aldıktan sonra böreğimizin üzerine yumuşak olması için su serpelim ve üzerini temiz bir bezle örterek dinlendirelim. Böreğimiz servise hazır.
- Henüz sıcak olan böreği dondurucuya koymadan önce oda sıcaklığında soğumaya bırakmalısınız. Börek soğuduktan sonra saklama kabına ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya koyulmalıdır. - Pişirmediğiniz böreği buzdolabında tutarsanız bozulma süresini en aza indirmiş olursunuz.
Tepsinin üzerine serilmiş yağlı kağıdın üstüne hazırlanan börekler yerleştirilir. Tekrar böreklerin üzerine sıvı yağ ve yumurta sarısı sürülür.
Böreklerin kızarması için üzerine yumurta sürülür. Tamam. Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
Akşam Yap Sabah Pişir O Kadar Kolay Ki Hep Yapacaksınız Rulo Börek. Hazır yufkadan şahane bir börek yaptım. Sosunu dökün kaldırın buzdolabına misafiriniz geleceği zaman pişirin. Hem pratik hem lezzetli bir börek oldu.
Ancak böreği fırına koymadan önce acele etmemelisiniz. Böreği buzdolabında yaklaşık 1 saat bekleterek malzemelerin dinlenmesini sağladığınızda ve sosunu çekmesini, iç harcın iyice oturmasını beklediğinizde böreğiniz tam kıvamında pişecek ve çok daha lezzetli olacaktır.
Bu aşamada hamurun üzerinde hava kabarcıklarının oluşması hamurun kıvamını bulduğunun göstergesidir. Tepsi böreğini fırına koymadan önce kesmek daha sağlıklıdır. Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir.
Un, su, tuz, daha yumuşak olmasını sağlamak için yoğurt ya da süt. Bu hamurlarda maya ya da kabartma tozu kullanmanıza gerek yok. Tarifinizde belirtilmemişse ilave etmeden tam kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz. Özellikle incecik açmak için börekler için özel üretilmiş unları kullanmanızı öneririz.
Yağlı peynirler börek pişerken akıp gidecek ve elinizde peynirli börek değil sade börek kalacaktır. Böreği yerken içinde peynir görmek istiyorsanız kuru peynir tercih edin. Bu kuru beyaz peynir olabileceği gibi ekşimik ya da lor peyniri de olabilir.
Fırından çıkar çıkmaz börek çoğu zaman söner. İşte bu sorunu ortadan kaldıracak basit bir yöntem var. Börek yaptığınızda mutlaka uygulayın. Böreğin üzerinin sönmemesi ve kurumaması için yufkaların arasına sürmüş olduğunuz yağ aynı zamanda da süt sosunu en son böreğin üzerine de sürmeyi unutmayın.
Karbonatın böreğinize kattığı çıtırlık ve lezzet ise kesinlikle mükemmel. Hazır yufkadan ve çarçabuk hazırlanan böylesine güzel hamur işleri hepimiz için kurtarıcı. İçerisine isterseniz siz de peynir koyabilir ya da damak zevkinize göre, patates veya kıymayla şenlendirebilirsiniz.
Sodanın kabartma özelliğini bilmeyen yoktur. Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir.
Tüm malzemeleri de mutlaka oda sıcaklığında kullanın. Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz.
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez.
En üstüne fırçayla yumurta sarısı sürülür haşhaş veya susam serpilir. 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri