TÜRK DİL KURUMU on Twitter: "Türkçemizde "uzun ö" sesi yoktur; “börek” sözcüğündeki "ö" uzun okunmaz. Yani: “Böööööööööörek” şeklinde değil, “börek” şeklinde okunur." / Twitter.
Bu kadar çok sık tüketilmesinin yanında yazılış ve okunuş konusunda en çok karıştırılan kelimeler arasında yer alır. Kimileri 'böreek' kimileri ise 'böğrek' şeklinde yazıp okusa da TDK sözlüğüne göre kelimenin doğru yazılışı 'börek' şeklinde olmalıdır. Sekülerizm nedir?
Çok nazik efendi, bey. Bkz. Beyrek. Hüzünlü.
Türkçemizde "uzun ö" sesi yoktur; “börek” sözcüğündeki "ö" uzun okunmaz. Yani: “Böööööööööörek” şeklinde değil, “börek” şeklinde okunur. İzmir de bööörek diye okunur .
Farsça būrak بورك "1. hamur ve etle yapılan bir yiyecek, Acem yahnisi veya salma veya buğra aşı, 2. üçgen böreği, sembuse" sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 18 soru bulundu
kuru fasulye, kuru incir, kuru soğan, kuru üzüm vb. UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
12 Eylül Darbesi'nden sonra, "Kürt" adının kullanılmasının fiilen yasak olması nedeniyle "sade börek" adıyla satılmıştır. "Küt böreği" adı ise, böreğin bir etnik grubun adını taşıyor olmasına yönelik bilinçli kampanyanın bir ürünü olarak değerlendirilmektedir.
sorusunun cevabını uzmanlar yanıtladı. Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
asıl ismi kültür böreği olup ileride türk ve kürtlerin börek ismi yüzünden tartışacağını ve kültür kaynaşması yaşayacağı müjdeleyen börek. kürt böreğidir çünkü çıkış yeri bingölün kiğı ilçesidir. bu ilçe nüfusunun %100 ünün kürt olduğunu hatırlatmama gerek olduğunu düşünmüyorum.
Yokta Nasıl Yazılır
gibi ifadelerde "da" ayrı yazılır. Ayrı yazıldığı için de yumuşak kalır, K harfinin sertleştirmesine uğramaz.
İkinci kelimesi -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) kalıplaşmış belirli geçmiş zaman ekleriyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, fırdöndü, gecekondu, gündöndü, hünkârbeğendi, imambayıldı, karyağdı, külbastı, mirasyedi, papazkaçtı, serdengeçti, şıpsevdi, ...
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, OLAĞANÜSTÜ şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor.
TDK, zeytinyağı kelimesinin doğru yazılışını, zeytinyağı, şeklinde açıklamaktadır. Ayrı bir biçimde yazılması da yanlış olarak nitelendirilmiştir.
Bir kimseyle ya da şeyle ilgili olarak, belirli bir olaya, duruma ya da görmeye dayanan, önceden edinilmiş olumlu ya da olumsuz yargı, kanı anlamına gelir. Bu kelime genellikle ön yargı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı önyargı şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle eşekarısı, eşşekarısı, eşşek arısı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eşek arısı şeklinde olmalıdır.
TDK'nın 1980'den önceki geleneğini devam ettiren Dil Derneği de yazım kılavuzunda "Polisevi" şeklinde birleşik yazımı doğru saymaktadır. Resmi kurumların "Polis Evi" şeklinde ayrı yazımı tercih ettiği olmaktadır ama resmi kurumlar da çoğunlukla "Polisevi" şeklinde birleşik yazımı tercih etmektedir.
Bu kelime genellikle Bal köpüğü şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Balköpüğü şeklinde olmalıdır.
Romen rakamları tarihî olaylarda, yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında, kitap ve dergi ciltlerinde, kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların numaralandırılmasında, maddelerin sıralandırılmasında kullanılır: II. Dünya Savaşı; XX. yüzyıl; III. Selim, XIV. Louis, II.
Pekte mi Pek De Mi
TDK kurallarına göre doğru kullanım yukarıdaki gibidir çünkü burada de ayrı yazılır. Yumuşamamasının sebebi de budur.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Cevabım: İkisi de doğru yazılmıştır. Mesela: Ahmet'te geliyor.
Erzurum Su Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri