Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Belirsiz alacak davasında ıslaha gerek var mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Belirsiz alacak davasında ıslaha gerek var mı?

Belirsiz alacak davasının açılmış olması halinde; alacaklı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın ve ıslaha başvurmasına gerek olmaksızın dava açtığı sırada belirttiği talep miktarını bir dilekçe ile artırabilir. Bu artırdığı meblağa işleyecek faizin başlangıç tarihi ise varsa borçlunun temerrüt tarihidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Belirsiz alacak davası ıslah mı talep artırım mı?

Hukuki nitelik itibariyle talep artırım işlemi ıslah işlemi olmadığından, Yargıtayın verdiği bozma kararından sonra da, belirsiz alacak davalarında talep artırımı yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Belirsiz alacak davasından sonra ek dava açılabilir mi?

a) Davanın belirsiz alacak davası olarak açılması halinde bir ek dava veya aynı davada dava konusunun ıslah yolu ile arttırılması sözkonusu olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratoruc.av.tr

Belirsiz alacak davasında fazlaya ilişkin haklar saklı tutulur mu?

Bu nedenledir ki, belirsiz alacak davası niteliği taşıyan bir uyuşmazlığın dava dilekçesinde fazlaya ilişkin haklar saklı tutulamaz. Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması suretiyle açılan dava, kısmî dava niteliği taşımaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Belirsiz alacak davasında ıslah ne zaman yapılır?

HMK m. 107/2 uyarınca, belirsiz alacak davasında, karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat so- nunda alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu andan itibaren davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın talebini artırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İŞÇİLİK ALACAKLARINDA KISMİ DAVA MI BELİRSİZ ALACAK DAVASI MI?

İlgili 22 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi davalarda ıslah olmaz?

Islah tahkikatın sona ermesine kadar her aşamada yapılabilmektedir. Kanun yolu aşamalarında ise ıslah yapılamaz. Bu nedenle istinaf ve temyiz aşamalarında ıslah yoluna başvurulması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Hangi davalar ıslah edilebilir?

Islah yolu ile davacı, dava sebebini (vakıaları), müddeabihi, talep sonucunu değiştirilebilir, genişletebilir; davalı da savunmasını genişletebilir.Islah yoluna hukuk davalarında başvurulabildiği gibi, tazminata ilişkin ceza davalarında ve idari yargıda da başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Işçilik alacakları davası kısmi mi belirsiz mi?

01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Kanunu'nun 107. maddesiyle, mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda yer almayan yeni bir dava türü olarak belirsiz alacak ve tespit davası kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gulescihukuk.com

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması belirsiz mi kısmi mi?

Dava dilekçesindeki açıklamalardan davacının alacağının daha fazla olduğu anlaşılıyor ve istem bölümünde "fazlaya ilişkin haklarımın saklı tutulması” ya da “alacağımın şimdilik şu kadarını dava ediyorum” şeklinde bir ifadeye yer verilmiş ise bu husus, davanın kısmi dava olarak kabulü için yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Belirsiz alacak davası olduğu açıkça belirtilmeli mi?

Davacı belirsiz alacak davası açtığını dilekçesinde açıkça yazmak zorundadır, aksi takdirde “fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla” şeklindeki taleple açılan dava kısmi alacak davasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Belirsiz alacak davası eda davası mıdır?

Belirsiz alacak davasının mahkemeden talep edilen hukuki korunmaya bağlı olarak bir tür eda davası olduğu ifade edilebilir. Bu davalar söz konusu olduğunda davacı bir şeyin verilmesini istemektedir. Davacı davalının bir edaya mahkûm edilmesini istediğinden dolayı bu davalar bir eda davası olarak değerlendirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Ek davada ıslah olur mu?

Kısmî davada, talep sonucunu artıran davacı, HMK m. 176/2 hükmü gereği, bir daha talep sonucunu artırmak için ıslah hakkını kullanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ek davanın ıslahı mümkün mü?

ÖZET : Dava; bilirkişi raporunda tespit edilen alacakların ıslahla istenmeyen kısımlarının tahsiline yönelik ek davadır. Asıl davada verilen karar tarafların temyizi üzerine Dairemize gelmiştir. Asıl davada verilen kararın kesinleşmesi beklenmeden eldeki davanın sonuçlandırılması hukuken mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Islah yapılmazsa ne olur?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 181. maddesinde ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verileceği belirtilmiş, bu süre içinde ıslah edilen işlemin yapılmaması halinde ıslah yapılmamış gibi davaya devam edileceği hüküm altına alınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kısmi alacak davasında ıslah yapılabilir mi?

6100 sayılı HMK m.109/3 hükmü sonrası ise bu tartışmalar son bulmuş; kısmi dava açan davacının (açıkça feragat etmesi hali hariç), fazlaya dair haklarını saklı tuttuğuna dair bir beyan aramaksızın kısmi davada ıslah yoluna gidebilmesinin yolu açılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Belirsiz alacak davası ne zaman yürürlüğe girdi?

Belirsiz alacak ve tespit davası, 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 107. maddesiyle yeni bir dava türü olarak hukuk alanımıza girmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hakanorhan.av.tr

Hangi hallerde kısmi dava açılamaz?

Talep konusunun miktarı, taraflar arasında tartışmasız veya açıkça belirli ise kısmi dava açılamaz. Dava açılırken, talep konusunun kalan kısmından açıkça feragat edilmiş olması hâli dışında, kısmi dava açılması talep konusunun geri kalan kısmından feragat edildiği anlamına gelmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Fazlaya ilişkin haklar saklı tutulmazsa ne olur?

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmaması halinde, geriye kalan haktan zımnen feragat edilmiş sayılır. Dava konusunun ıslah yoluyla artırılabilmesi ancak davacının kısmi dava açmış bulunmasına ve haklarını saklı tutmuş olmasına bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avcanselkabaoglukural.com

Talep artırım kaç defa yapılır?

Belirsiz alacak davasında davacı, alacağının tam ve kesin olarak belirlenmesinden sonra HMK 107.maddesine dayalı olarak bir kez alacağını artırabilir. Ayrıca davasını HMK 176. ve devamı maddelerine göre bir kezde ıslah edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karasahin.av.tr

Kısmi dava ıslah ile belirsiz alacak davasına dönüşür mü?

HMK 107 (Belirsiz Alacak Davası) Emsal Yargıtay Kararları Hukuk Genel Kurulu 2021/485 E. , 2021/971 K. Duruşmada beyanda bulunarak kısmi davayı belirsiz alacak davasına çevirmek mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Fazla mesai alacağı kısmi mi belirsiz mi?

Fazla çalışma ücret alacağı yönünden, davacı haftada kaç saat fazla çalışma yaptığını belirleyebilmekte ise de hakimin hesaplanan miktardan hangi oranda takdiri indirim yapacağını bilebilecek durumda değildir. Bu sebeple, fazla çalışma ücret alacağı belirsiz alacak davasına konu edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Belirsiz alacak davası hangi mahkemede açılır?

Dolayısıyla hukukumuzda salt belirsiz alacak davası uyuşmazlıklarını çözmekle ilgilenen özel mahkemeler bulunmamaktadır. Bu durumda görevli ve yetkili mahkeme kural olarak HMK'ye göre belirlenmektedir. Örneğin; işçilik alacaklarında ve iş kazasından doğan belirsiz alacak davalarında görevli mahkeme İş Mahkemeleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Islah hangi durumlarda yapılır?

Davada iddia ve savunmaların genişletilmesi yasağı sebebiyle tarafların yapamadıkları işlemleri yaparak verdikleri dilekçeleri tamamen veya kısmen düzeltmelerine ıslah denilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; davacı taraf bir malın teslimini talep ederken davasını ıslah ederek malın bedelini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Dava dilekçesinde talep edilmeyen alacak ıslahla talep edilebilir mi?

Ancak davacının yaptığı tam ıslah değildir. Dairemiz uygulamasında ise, dava dilekçesinde talep edilmeyen bir alacak kaleminin ıslah dilekçesi ile yeni bir alacak kalemi olarak istenilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Mahkeme ıslah için süre vermek zorunda mı?

Islah nedeni ile kesin süre verilebilmesi için tarafın ıslah ettiğini bildirilmesi gerekir. Islah ettiğini bildiren tarafa ıslah dilekçesini vermesi için kesin süre verilebilir. Ancak taraf ıslah yapmak için süre istemişse henüz ıslah yapmadığından kesin süre verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT