Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Belirsiz alacak davası ıslaha gerek var mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Belirsiz alacak davası ıslaha gerek var mı?

Belirsiz alacak davasının açılmış olması halinde; alacaklı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın ve ıslaha başvurmasına gerek olmaksızın dava açtığı sırada belirttiği talep miktarını bir dilekçe ile artırabilir. Bu artırdığı meblağa işleyecek faizin başlangıç tarihi ise varsa borçlunun temerrüt tarihidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Belirsiz alacakta ıslah mı talep artırım mı?

Hukuki nitelik itibariyle talep artırım işlemi ıslah işlemi olmadığından, Yargıtayın verdiği bozma kararından sonra da, belirsiz alacak davalarında talep artırımı yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Belirsiz alacak davası eda davası mıdır?

Belirsiz alacak davasının mahkemeden talep edilen hukuki korunmaya bağlı olarak bir tür eda davası olduğu ifade edilebilir. Bu davalar söz konusu olduğunda davacı bir şeyin verilmesini istemektedir. Davacı davalının bir edaya mahkûm edilmesini istediğinden dolayı bu davalar bir eda davası olarak değerlendirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Belirsiz alacak davasında miktar belirtmek zorunlu mu?

17. Davanın belirsiz alacak davası türünde açılabilmesi için, davanın açıldığı tarih itibariyle uyuşmazlığa konu alacağın miktar veya değerinin tam ve kesin olarak davacı tarafça belirlenememesi gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hangi davalarda ıslah olmaz?

Islah tahkikatın sona ermesine kadar her aşamada yapılabilmektedir. Kanun yolu aşamalarında ise ıslah yapılamaz. Bu nedenle istinaf ve temyiz aşamalarında ıslah yoluna başvurulması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

İŞÇİLİK ALACAKLARINDA KISMİ DAVA MI BELİRSİZ ALACAK DAVASI MI?

İlgili 22 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Belirsiz alacak davasında Islahtan sonra ek dava açılabilir mi?

a) Davanın belirsiz alacak davası olarak açılması halinde bir ek dava veya aynı davada dava konusunun ıslah yolu ile arttırılması sözkonusu olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratoruc.av.tr

Islah hangi hallerde mümkün?

HMK'nun 176. maddesine göre; taraflardan her biri, yapmış olduğu usul işlemlerini, kısmen veya tamamen ıslah edebilir. Islahın, bir tarafın tek taraflı ve açık bir irade beyanı ile yapılması mümkün olup, karşı tarafın veya mahkemenin kabulüne bağlı değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Alacak davasında ispat yükü kimde?

TMK md 6 “Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür.”, HMK md. 190 ise “İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexist.com.tr

Belirsiz alacak davası hangi durumlarda açılamaz?

Alacağın kesin ve belirlenebilir olduğu durumlarda belirsiz alacak davası açılamayacaktır. Bunun yanı sıra kısmi davanın da şartları söz konusu olmadığı durumlarda, tam eda davası gündeme gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Işçilik alacakları davası kısmi mi belirsiz mi?

01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Kanunu'nun 107. maddesiyle, mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda yer almayan yeni bir dava türü olarak belirsiz alacak ve tespit davası kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gulescihukuk.com

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmasi belirsiz alacak davası mıdır?

(i) Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 17.03.2020 tarihli bir kararında: her ne kadar dava “fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmak kaydıyla” açılmış ise de talep konusunun incelenmesi neticesinde belirsiz alacak davası veya kısmi davanın söz konusu olmadığını ve tam davanın söz konusu olduğuna hükmetmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: moral.av.tr

Belirsiz alacak davasında dilekçe ile sonradan talep sonucu artırılabilir mi?

Belirsiz alacak davasında bozma sonrası taleplerin ''Talep arttırım dilekçesi'' ile arttırılması mümkün ise de; az yukarıda belirtilen Yargıtay İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu'nun kararı doğrultusunda bozma sonrası hiçbir şekilde ıslah yapılması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Belirsiz alacak davası olduğu açıkça belirtilmeli mi?

Davacı belirsiz alacak davası açtığını dilekçesinde açıkça yazmak zorundadır, aksi takdirde “fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla” şeklindeki taleple açılan dava kısmi alacak davasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Islah yapılmazsa ne olur?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 181. maddesinde ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verileceği belirtilmiş, bu süre içinde ıslah edilen işlemin yapılmaması halinde ıslah yapılmamış gibi davaya devam edileceği hüküm altına alınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Belirsiz alacak davasında ıslah ne zaman yapılır?

HMK m. 107/2 uyarınca, belirsiz alacak davasında, karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat so- nunda alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu andan itibaren davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın talebini artırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Islah için süre verilmesi zorunlu mu?

Başka bir anlatımla ıslah, açılmış bir davada taraflarca yapılmış usule ilişkin işlemlere yönelik olarak yapılmalıdır. HMK'nun 181.maddesinde kısmi ıslah için, bir haftalık süre verileceği ve süresi içinde yapılmaması durumunda ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edileceği açıkça hükme bağlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Alacak davasında şahit yeterli mi?

Bununla birlikte borçlu kişi imzalamış olduğu çek ya da senedi inkar ediyorsa ya da borcundan dolayı alacaklı kişiye zarar verdiyse haksız biçimde yapılmış eylem olarak mahkemeye kanıt sunulabilir. Kanıt olarak fotoğraf, belge, video ve şahit geçerli sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylingostericiler.av.tr

Belirsiz alacak davası ne zaman yürürlüğe girdi?

Belirsiz alacak ve tespit davası, 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 107. maddesiyle yeni bir dava türü olarak hukuk alanımıza girmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hakanorhan.av.tr

Kısmi davada ıslah mı talep artırım mı?

Talep edilen değerin artırılmasında, kısmi olarak açılan davada sadece ıslah yoluyla artırılabilir. Islah hakkının sınırlı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Belirsiz alacakta ise ıslaha başvurmaksızın, talep artırım harcı yatırılarak dilekçe ile birlikte konu olan talebi artırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Belirli alacak davasında ıslah olur mu?

Ayrıca davasını HMK 176. ve devamı maddelerine göre bir kez de ıslah edebilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2021/5275 E. , 2021/11008 K. Belirsiz alacak davası açıldıktan sonra aynı konuyla ilgili ek dava açılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Senetsiz alacak için dava açılabilir mi?

Eğer ki alacaklarımızın karşılığı olarak elimizde bir çek veya bir senet yoksa hukuki süreci harekete geçiremeyeceğimiz anlamını da taşımamaktadır. Eğer ki belgesi olmayan bir alacağınız var ise icra takibi yapabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tevfikyildirim.av.tr

Hangi durumlarda ispat gereklidir?

Kural olarak hâkim, taraflar arasında uyuşmazlık konusu olan vakıaların gerçekleşip gerçekleşmediğini kendiliğinden araştıramaz. Belli bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediğini, tarafların ispat etmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Islah Ne zaman istenir?

Islah Ne Zamana Kadar Yapılabilir? Zaman Şartı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun madde 177 düzenlemesi uyarınca “Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.” Kanunumuz uyarınca ıslaha ancak tahkikatın sona ermesi aşamasına kadar başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: huseyinkusku.av.tr

Dava dilekçesinde talep edilmeyen alacak ıslahla talep edilebilir mi?

Ancak davacının yaptığı tam ıslah değildir. Dairemiz uygulamasında ise, dava dilekçesinde talep edilmeyen bir alacak kaleminin ıslah dilekçesi ile yeni bir alacak kalemi olarak istenilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Islah hangi durumlarda yapılır?

Davada iddia ve savunmaların genişletilmesi yasağı sebebiyle tarafların yapamadıkları işlemleri yaparak verdikleri dilekçeleri tamamen veya kısmen düzeltmelerine ıslah denilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; davacı taraf bir malın teslimini talep ederken davasını ıslah ederek malın bedelini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT