Hamurumuz toparlandıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alarak 10-15 dakika daha yoğurulur. Sürenin sonunda hamuru geri yoğurma kabına alıp üzerini streçleyerek yarım saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Bu şekilde dinlendirdiğinizde hamurunuz çok daha rahat açılacaktır.
Baklava hamuru ne kadar dayanır? Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir. Bu hamurları bekletirken üzerlerinin sıkıca kapanmış olduklarından emin olun.
Bir bez ile örtülüp 1 saat kadar dinlendirilen hamurlar, oklava yardımıyla açılır. Baklava tepsisi büyüklüğünde kesilen yufkalar, ince oklavayla üst üste sarılır ve tabanı sade yağ ile kaplanan tepsiye döşenir. Aralarına sade yağ serpilerek tepsiye döşenen yufkaların orta katmanına Antep fıstığı serpilir.
Tüm hamur işi tariflerde olduğu gibi baklava hamurunun dinlenmesinde de büyük fayda var. O nedenle sizlere önerimiz, hamurunuzu 20 dakika kadar dinlendirmeniz yönünde. Böylelikle hamurunuzun daha kıvamlı, daha lezzetli hale gelmesine ve yufkaların daha rahat açılmasına katkı sağlamış olacaksınız.
Baklavayı açtıktan sonra üzerini kapatıp 3 ila 5 gün serin ve kuru yerde muhafaza edebilirsiniz. Saklama süresi uzadıkça baklava hamurunun bayatlayacağını unutmamalısınız.
İlgili 36 soru bulundu
Baklavayı pişer pişmez sıcak şerbetle buluşturabilirsiniz. Ancak baklavayı günler öncesinde açıp sonrasında şerbetleyebilirsiniz. Açtığınız baklavayı 3-5 gün soğuk ve kuru bir yerde üzerini kapatarak saklayabilirsiniz.
Ancak tercih ettiğiniz baklava şerbet oranı daha az kuru baklava ise çok uzun olmamak şartı ile buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
Eğer yeterince ince açılmamış yufkalar kullanır ve sıcak tatlıya sıcak şerbeti dökersen baklava hamurlaşır. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun, kâğıt gibi incecik açılmış yufkaların olmalı. Bunun içinde en iyi yufka ustasına en kaliteli malzemeleri vermelisin.
Hamurumuz toparlandıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alarak 10-15 dakika daha yoğurulur. Sürenin sonunda hamuru geri yoğurma kabına alıp üzerini streçleyerek yarım saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Bu şekilde dinlendirdiğinizde hamurunuz çok daha rahat açılacaktır.
Süt dışındaki malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Süt haricindeki malzemeleri hamurunuzu yoğuracağınız derin kaseye alıp karıştırın. Yavaş yavaş ılık süt ekleyerek hamurunuzu 15 dakika boyunca yoğurun. Kolay açılacak bir hamur kıvamı elde edin.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir. Parçalı olarak da atılır yufkalar tepsiye. Evlerde yapılanları 7'li ya da 14'lü de olur, olabilir.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Baklava şerbeti nasıl dökülür soğuk mu sorusunun yanıtı kısaca şu şekildedir: Baklava sıcak, şerbet soğuk olmalıdır.
Hamurlar, dolapta da mayalanır. Hem de tam kıvamında olur ve çok uzun bir süre dayanabilir.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
Baklava tepsiye döşendikten sonra kesim işlemine geçilir. Kesim iki aşamalı yapılır. Aynı yönde tek kesim yapılır ve eritilmiş sade yağ dökülür. Bu sade yağ donduktan sonra diğer dilimler kesilir.
Şerbetin şekerlenmesinin bir diğer sebebi de limon suyunu eklerken yapılan zamanlama hatasıdır. Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli.
Baklava hamuru yaparken kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması çok önemlidir. Süt hamura kontrollü ve yavaş yavaş yedirilir. Hamurun istediğiniz kıvama gelmesi için süt ya da un takviyesi yapabilirsiniz. Hamuru yoğururken içerisine eklenen biraz sirke, baklavanın daha kıyır kıyır olmasını sağlayabilir.
Baklava hamuru malzemeleri:
2 su bardağı su. 1 tatlı kaşığı sirke (elma ya da üzüm) 1/2 çay kaşığı tuz.
Öncelikle hamuru için bir kaba yumurtayı, sıvı yağını, kabartma tozunu, maden suyunu ekleyip karıştıralım. Sonra unu yavaş kontrollü bir şekilde ekleyelim. Bir fiske tuz atalım. Hamur kulak memesi yumuşaklığında klasik baklava hamuru kıvamında olacak.
Kötü bir baklava deneyimi yaşamamanız adına dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise buzdolabında muhafaza etmemeniz gerektiğidir. Buzdolabı, şerbetli olan baklavanın daha da fazla şekerlenmesine ve tazeliğini yitirmesine yol açar.
Baklavanızın yufkaları çok kalınsa içerisine çok fazla şerbet çektiği için şekerlenme olabiliyor. Böyle durumlarda baklavanız hem şekerleniyor hem de hamurlaşıyor. Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık.
Önce baklava dilimini elinize alıp ters çevireceksiniz. Böylece dilimin alt kısmında yoğunlaşan şurup, üst kısma doğru geçecek ve baklavanın altıyla üstü arasında tat dengesi sağlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri