Tedavi sırasında kullanılan demirin kilo aldıracağı endişesi yaygındır. Oysa ki bulantı, kusma, bazen ishal ama çoğunlukla kabızlık, ağızda metalik tat bırakma gibi yan etkileri olan demir destekleri kilo aldırmaz.
B12 ve demir eksikliği, metabolizmanızın yavaşlamasına yol açar ve bu da kilo alımına sebep olabilir. Ancak, B12 ve demir ilaçları kilo yapma özellikleri yoktur. Bu nedenle, doktorunuza danışarak ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmalısınız.
Destekleyici besin, takviye gıda, vitamin desteği gibi görünse de multivitaminlerin besin değerleri oldukça azdır. Bu nedenle kişilere kilo aldırma ya da kilo verdirme gibi etkileri bulunmaz.
Demir ilacı kalori ihtiva etmez ve kilo aldırmaz. Asıl kilo aldıran kişinin demir ilacı yerine demir içeriyor diye pekmez gibi demirden ziyade bol bol kalori içeren ve kan şekerini bozan gıdalar tüketmesidir. Bu nedenle, demir ilacının kilo aldırdığına dair söylentiler yanlıştır.
Demir eksikliği veya demir supplementi kullanmak kilo alımına sebep olmaz. Aksine vücut tüm metabolik olaylar için oksijene ihtiyaç duyar. Eğer kişinin vücudunda oksijen yeterli değilse, enerji üretilemez, vücut yağları okside edemez. Hemoglobin vücutta oksijeni taşır ve içerisinde demir de bulunur.
İlgili 26 soru bulundu
Demir Eksikliği Kilo Yapar Mı? Demir eksikliği direk değil ama dolaylı olarak kilo almaya neden olabilir daha doğrusu kilo vermeyi zorlaştırır. Özellikle B12 vitamini eksikliğine yol açıyor olması nedeniyle kilo almayı kolaylaştıran bir ortam yarattığını söyleyebiliriz.
Demir ilaçları genellikle aç karna kullanılır. Midede kazıntı hissini bastırmak için birşeyler yenir ise hem ilacın emilimi bozulur hem de kilo alınır. Bu durum da halk arasında demir ilaçları kilo yapar diye bilinen yanlış yargıya neden olur.
Demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) tedavisi için demir sülfat tabletleri kullanırken bunlardan iki saat önce ve sonrasında çay, kahve, yumurta, süt ve süt ürünlerinden kaçınmak gerekir. Bunlar bağırsaklarda demir emilimini azaltır.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda; magnezyumun kilo yönetimini destekleme, düzenli uykuya yardımcı olma, stresi azaltma, kan şekeri seviyesini düzenleme, beyin fonksiyonlarını düzenleme, insülin seviyelerini kontrol etme gibi pek çok konuda da çok önemli bir rol üstleniyor.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Vücudun enerji kaynağı; B12
Sindirim kabiliyetini arttıran B12 vitamini, karbonhidratları enerjiye çevirir, yağı azaltır. Eksikliğinde hissedilen yorgunluk ve halsizliği önleyerek, metabolizmayı hızlandırır.
Demir ilacı içenler iştahlarının arttığını ve kilo aldıklarını söylerler. Oysa demirin kendisi iştah açıcı bir ilaç değildir. Demir eksikliği anemisi olanlar aslında hastadırlar ve iştahlarının bu nedenle azaldığını fark etmezler.
Vitamin eksikliğine bağlı olarak kullanılan vitamin takviyeleri, vitamin eksikliğine bağlı oluşan iştah kaybını giderir. Bu durumda iştah artmaz, yeniden kazanılır. Karaciğerde depolanan B12 Vitamini, ısıya dayanıklı ancak ışığa duyarlıdır.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Kilo vermek için bol miktarda C vitamini almalıyız. Vücutta yağları enerjiye çevirerek kilo vermeye katkı sağlayan karnitin sentezinde rol oynar, bu da yağ yakımını hızlandırır. Özellikle de sabah ve/veya egzersizlerden önce alınması yağ yakılmasını kolaylaştırır.
"Vitaminlerin kilo alımına neden olduğu bilgisinin aksine, D vitamini kilo kaybınızda olumlu etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar yağ kütlesi fazla olan kişilerde D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu gösterirken, kilo aldırdığı söyleminin bilimsel bir yanı yoktur.
Çinko eksikliği ve çinko alımının az olması kilo almakta zorluk yaratabilir. Düzenli olarak çinko almak kilo almayı sağlar ve iştah açar. Deniz ürünleri, kırmızı et, kuru yemişler ve süt ürünleri çinko açısından zengin gıdalardır. Kısa zamanda enerjiyi artırarak kasların gelişimini sağlıyor.
Kas Krampları: Kas kramplarına yatkın kişiler kombine magnezyum ve demir takviyesinden yararlanabilirler; çünkü magnezyum krampları hafifletmeye yardımcı olurken demir de kas fonksiyonunu destekler.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
Demir ilaçları düşük demir düzeylerini aylar içinde düzeltebilir. İlaçlar tablet, iğne halinde, çocuklar için de şurup ya da damla şeklindedir. Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Doktor tarafından uygun görüldüğünde günde 2 defa 1 tablet alınabilir.
DEA'de oral demir tedavisi ile hemoglobin 2-4 hafta içinde 1-2 g/dl artar. Bu nedenle tedavinin başlanmasından 2-4 hafta sonra bir kan sayımı istenmelidir. Uygun demir dozları verilmiş ve altta yatan neden düzeltilmiş ise anemi 2-4 ay içinde düzelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri