Ayşekadın taze fasulye, çalı fasulyesine göre daha kalın ve etli, boncuk fasulyeye göre ise daha uzundur. Alışılagelen zeytinyağlı versiyonu olsa da yaz türlüsü, sote sebze gibi tariflere akılda kalan kendi tadını bırakır, kuzu/dana etli versiyonu da yapılır.
1930'larda bu Cağaloğlu'ndaki Babıali gazetelerinin yoğun olduğu bir yer ve gazeteciler buraya gelip giderken, kuru fasulyeye restoran sahibi Ayşe Kadın'ın adını verdiler, haberlerine de yansıyınca Türkiye bu fasulyeyi bu isimle anmaya başladı.” Trabzon'da “Ayşekadın benim annemdi.
[1] (bitki bilimi) Kılçıksız, lezzetli bir tür taze fasulye.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Yeni Yunanca fasúlia φασούλια sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Yeni Yunanca fasúli φασούλι "malum sebze, phaseolus vulgaris" sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük Eski Yunanca phásēlos φάσηλος "baklagillerden ufak taneli bir bitki, fiğ, vicia sativa" sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
* Fasülye:Kız. * Zühtü (Etiler yöresinden): Meme. * Ahmet (Etiler yöresinden): Kalça. * Şeftali (Bagdat Caddesi yöresinden): Çirkin kız.
Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
-Mor fasulye, lezzeti ve farklı rengiyle sofralara geliyor. Mor çalı fasulyesi yemeklerde, haşlamak ve konserve yapımında kullanmak için çok idealdir. Serin iklimlerde bile yetiştirmek için idealdir.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Kış mevsim şartlarının devam ettiği süreçte, sadece Antalya'da Gazipaşa-Alanya bölgesi ağırlıklı olmak üzere Kumluca ve Demre bölgelerinde çok az miktarda üretilebilen ayşekadın fasulyenin kilogramı, pazarda 80 ila 100 TL'ye satışa sunuluyor.
ayşekadın fasulye ve boncuk fasulyeye oranla daha ince ve uzundur. bilhassa zeytinyağlı yaparken tercih edilir. lezzetlisi hakikaten lezzetlidir. pişirmesi biraz uzun süren, ama normal taze fasulyeden çok daha lezzetli bir sebzedir.
İri taneli, dolgun ve yassı görünüme sahip dermason kuru fasulye ürünleri; bir ucu düz, diğer ucu ovale yakın bir şekle sahiptir. Dermason kuru fasulye görüntüsünün yanı sıra yemek sofralarına sunduğu lezzet ile de sıklıkla tercih edilmektedir.
Boncuk ayşe, ayşe kadın, çalı fasulyesi, börülce vb… Ancak hangi fasulyeyi tercih ederseniz edin ilk kural şudur: seçtiğiniz fasulyenin rengi kesinlikle belirgin bir yeşil olmalı. Mat yeşil fasulyeler ya çok güneş altında kalmıştır ya da kılçıklıdır. Fasulyeyi mutlaka kırmalısınız ve 'çıt'sesini duymalısınız.
Boncuk Ayşe fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir . Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu çeşit açık tarla yetiştiriciliğne uygundur.
Kılçıksız, yassı ve uzun baklalı bir türdür. Meyve uzunluğu 15-20 cm. ve meyve genişliği 1.5-2 cm. dir. İç fasulyeleri sarı - kahve renkli olup çok iridir. Ortalama 40-50 günde hasata gelir. bereketli ve lezzetli bir fasulye türüdür.
İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı.
Tarım Kredi Sıra Fasulye, ufak taneli bir fasulye türü olarak kuru fasulye yapımında kullanıma uygundur. Kendine has tatlı bir lezzete sahip olup, ülkemizde en sık tüketilen kuru fasulye cinslerindendir. Fasulyenin daha iyi pişmesi için bir gece önceden suda bekletilmesi önerilir.
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Sarıkız (oturak) fasulye meyvesi hafif koyu yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Bol dökümlü olup her tür toprakta yetişe bilme özelliğine sahip bir fasulye çeşididir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Yeşili ve kurusu yenir.
KURU FASULYENİN MATINI ALMAYIN
O yeni mahsulmüş. Hafif sararmış ve rengi matlaşmışsa eski mahsulmüş. Ürün açıkta satılıyorsa, fasulyeyi ortadan ayırdığımız zaman eğer orta tabakası sararmış ise, o da eski mahsul olduğunu gösterirmiş.
Açıklama. 'Muza' Fransız fasulyesi, orta erkenci bir cüce çeşididir. Kompakt, 40-55 cm boyunda çalılar halinde büyür ve güçlü bir kök sistemi geliştirir. Bu çeşit, hem bitkilerin hem de baklaların mükemmel sağlığı ile öne çıkar ve hem amatör hem de endüstriyel kültürlerde mükemmel sebze yetiştirmenize olanak tanır.
Baklalar şekli yassı olup, 15-17 cm. boyunda ve 1.7-1.8 cm. enindedir. Baklalar düzgün ve tohum yatakları belirsizdir. Tohum rengi beyazdır.
Asya'da Amerika'nın keşfinden sonra fasulye bilinen bir ürün olmuştur. 1492 yılında Kristof Kolomb'un keşfinden sonra İspanyol gemiciler tarafından Avrupa'ya getirilen fasulye Avrupa'da ilk kez 1542 yılında TRAGUS ve FUSCHS daha sonra GERARD tarafından tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri