Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ayıplı mal için hangi dava açılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ayıplı mal için hangi dava açılır?

Ayıplı mal nedeniyle açılacak davalar, görev ve yetki açısından belirlenerek açılmalıdır. Burada tüketici söz konusu olduğu için, ayıplı mal sebebiyle alacak davası Tüketici Mahkemesinde açılacaktır. Tüketici Mahkemesi görevli mahkemedir. Yetkili mahkeme ise, davalı kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Ayıplı mal davası hangi mahkemede açılır?

Ayıplı mal veya hizmetten kaynaklanan davalarda görevli mahkeme Tüketici Mahkemeleridir. Bununla birlikte, tüketici davalarını, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesinde açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Ayıplı mal nereye şikayet edilir?

- Başvurular tüketicinin resmi ikametgahının bulunduğu yerdeki ya da tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bagcilar.gov.tr

Ayıplı mal durumunda ne yapmalıdır?

6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesine göre; “Tüketicinin seçimlik haklarından birisi ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve /veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı/üreticiden tazminat isteme hakkına sahiptir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: madhukuk.com

Ayıplı mal satın aldığını fark eden tüketici ne yapmalı?

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Malın ayıplı olduğunu kaç gün içinde satıcıya ihbar edilir?

1 Ticari Satışlar için de, benzer şekilde külfetler düzenlenmiştir. 6102 Sayılı TTK m.23/c hükmünde “malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadar?

Ayıplı mallarda zamanaşımı süresi ne kadardır? Diğer Kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.ticaret.gov.tr

Ayıplı mal için ihtarname şart mı?

Eğer maldaki ayıp alıcıya teslimat sırasında açıkça belli ise satıcıya 2 gün içerisinde bu ayıbın ihbar edilmesi zorunludur. Bu düzenleme Türk Ticaret Kanunu m.23/c bendi ile yasal olarak da güvence altına alınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Ayıplı maldan kimler sorumludur?

MADDE 6 —Ayıplı bir malın, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir malın zarar görmesine sebep olması halinde imalatçı/üretici doğan zararı, kusuru aranmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Tüketici mahkemesinde dava ne kadar sürer?

Tüketici hakem heyetleri ne kadar sürede karar verir? Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, dikkate alınarak, karar süresi en fazla üç ay daha uzatılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ticaret.gov.tr

Ayıplı mal satıcıya nasıl bildirilir?

Ayıp ihbarının yapılışı hiçbir şekle tabi tutulmamış olduğundan telefonla veya karşılıklı sözle-de yapılması mümkündür. Ayıp ihbarının yapılışı hiçbir şekle tabi tutulmayınca yapılıp yapılmadığının ispatı da şekle tabi değildir. Her türlü delil ile ispatı mümkündür. Ayıp ihbarı dava açmak suretiyle de yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyehukuk.org

Tüketici Hakları Mahkemesi avukat gerekir mi?

Tüketici Mahkemesi Davaları teknik bir konu olduğundan hak kaybına uğramamak için Tüketici Hukuku Alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?

Yargılama harçları, mahkemenin bir davayı incelemesi için hukuken ödenmesi gereken giderlerdendir. Kural olarak açılacak her davada davacı tarafın yargılama harçlarını ödemesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?

Satılan malın bazı özelliklere sahip olmasının ve bazı özelliklere de sahip olmamasının satıcı tarafından alıcıya bildirilmesi gerekmektedir. Malın; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinin olmaması veya malın lüzumlu vasıflarının yokluğu hallerinde mal ayıplı sayılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avharunrasitozdemir.com

Ayıplı malın iadesi nasıl yapılır?

Satıcının ayıplı mala ilişkin seçimlik haklarınızı kullandırmaması durumunda satın alınan ürünün değerine göre tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurarak haklarınızı kullanmanız mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirikkale.gov.tr

Ayıplı mal çeşitleri nelerdir?

Açık Ayıp: Satılan malda gözle görülebilen ayıplardır. Gizli Ayıp: Gözle görülemeyen ve malın kullanılması ile ortaya çıkan ayıptır. Hukuki Ayıp: Malda açık ve gizli ayıp hususunda bir eksiklik olmamasına rağmen hukuki nedenlerle maldan yararlanma kısmen veya tamamen engelleniyorsa hukuki ayıp söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kartalhanhukuk.com

Satıcının ağır kusuru nedir?

Satım sözleşmesi konusu malın sıfır olduğu iradesiyle hareket edilmesi ve alıcı tarafından daha önce kullanılmamış bir ürün alındığı düşüncesiyle sözleşme imzalanması karşısında, satıcının sıfır olmayan ürün teslimi gerçekleştirmesi “ağır kusur” niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelhukuk.com

Ayıpta kusur aranır mı?

Ayıpta kusur şartı aranmaz. Yani satıcı sözleşme kurulduktan sonra ayıptan haberdar olmasa dahi ayıptan sorumlu olacaktır. Satış sözleşmesi için ayıp sorumluluğu için satılanın teslim edilmiş olması, satılanın ayıplı olması, alıcı ayıbı bilmiyor ve satıcının ayıp sorumluluğunun ortadan kaldırılmamış olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: perikavukatlikburosu.com

Ayıplı mal davası nedir?

Ayıplı mal, malın tüketiciye teslimi sırasında, taraflarca anlaşılmış olan kriterlere uygun olmaması veya sahip olması gereken objektif özellikleri taşımaması sebebiyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Satıcı sözleşmeye uygun olarak satış konusu malı teslim etmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Ayıbı kim ispat eder?

Kanunda aksine bir düzenleme olmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür (TMK 6 m, HMK 190 m). Bu ilkeyi ayıbın varlığı ve kim tarafından giderildiğinin kanıtlanması bakımından değerlendirdiğimizde kural olarak ayıbın varlığını iş sahibi kanıtlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Ayıp ihbarı yapılmazsa ne olur?

Buna göre tacir, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması ve bu tür bir ayıbın bulunduğunun sonradan anlaşılması halinde bu durumu hemen satıcıya bildirmek zorundadır. Bildirim yapılmazsa satılan mal bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır (TBK 223/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ibaness.org

Ayıp ihbarı dava şartı mı?

Hukukumuzda ayıp ihbarı kural olarak herhangi bir şekle tabi tutulmamış; eldeki davada gözetilmesi gereken ve gizli ayıbın satıcıya derhal ihbarı gerektiği yönündeki bir düzenlemeyi içeren Borçlar Kanunu'nun 198/3. maddesi de, bu ihbar için herhangi bir şekil şartı öngörmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emrekurt.av.tr

Ayıplı mal haksız fiil midir?

Ayıptan doğan sorumluluk ile haksız fiil arasındaki ilişki: Ayıplı bir mal teslimi, aynı zamanda, bir haksız fiil (TBK m. 49 vd.) teşkil edebilir. Bu durumda, ayıptan doğan talepler ile haksız fiilden doğan talepler seçimlik olarak uygulanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Satıcının ayıptan sorumluluğu şartları nelerdir?

Satıcının satılanın ayıpları nedeniyle sorumluluğuna gidebilmesi için satış konusu malın alıcıya teslim edilmiş olması; alıcının, satılanı gözden geçirmesi (muayene) ve bunun neticesinde ayıbın varlığını tespit etmesi halinde bunları satıcıya bildirmesi (ihbar) gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tüketici mahkemesinden manevi tazminat talep edilebilir mi?

TKHK'ya göre, tüketici ayıplı bir hizmet alır ise kendisine tanınan dört seçimlik haktan birinin yanında ya da bu hakları hiç kullanmaksızın maddi ve manevi tazminat talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT