Günde üç pakete yakın sigara içtiği söylenir. Bu sigaralara da 15 fincan kahve eşlik ederdi.
Atatürk'ün gün boyu en az 15-16 kahve ve 40 kadar sigara içtiği biliniyor.
Bu fincan çeşitli özel sergilerde içinde Atamızın içtiği son kahvenin kurumuş telvesiyle sergilenmektedir. Atatürk sabah ilk kahvesini içtikten sonra gece yatmaya kadar ki zaman diliminde yaklaşık 10-15 fincan kahve içerdi.
Atatürk geldi, masasına oturdu, biraz sonra her zamanki gibi kahvesi geldi. francala yer, bir bardak ayran içer ama her saat başı yarım kesme şekerle pişirilmiş moka kahvesinden de bir fincan içerlerdi.
Kitapta kahveye dair anılar da var! Atatürk'ün Türk kahvesine düşkünlüğünü onun yakınlarında bulunan kişilerce yazılmış anılardan biliyoruz. Sabah kalkar kalkmaz etrafındakilerden ilk istediği günlük gazeteler ve sade Türk kahvesiydi.
İlgili 45 soru bulundu
Atatürk koyu bir sigara tiryakisiydi. Günde üç pakete yakın sigara içtiği söylenir. Bu sigaralara da 15 fincan kahve eşlik ederdi. Öğle yemekleri de kahvaltı kadar sadeydi.
Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi. Öğle yemeği: Bir iki dilim ekmek yerdi.
Akşam sofrası, Atatürk'ün hoş geldin konuşması ve kadeh kaldırmasıyla başlıyordu. En sevdiği içki, meşe fıçıda hafif sararıncaya kadar dinlendirilmiş rakıydı. Bu rakı onun için özel olarak damıtılırdı.
tarz-ı hususi (tarsusi) ya da süvari kahvesi olarak adlandırılan sunum tekniğidir.
Misafir eğer suyu kahveden önce içerse, karnının aç olduğu anlamına gelir, hemen sofra kurulurmuş. Eğer kahveyi önce içerse karnı tok olduğu sadece muhabbet etmeye geldiği anlaşılırmış. Yani misafir karnım aç demez, su ile ima edermiş; ev sahibi de, aç mısın tok musun demez su ile halini sormuş olurmuş.
Çok fazla insan anılarında Atatürk'ün sofralarını anlatmıştır. Bu yüzden epey detay bilinir. Örneğin Atatürk neredeyse sadece rakı içerdi.
İçtiği sigaranın markası ise, hep “Serke Doryan” idi. Malatya tütününden yapılırdı, kaliteli aranan bir sigaraydı..”
Hastalığının başlangıcında kendisini muayene eden Dr. Fissinger günde kaç paket sigara içtiğini sormuş, Atatürk "sekiz" demişti. Doktor bunu günde iki pakete indirmesi gerektiğini söyleyince gülümseyerek cevap vermişti: "Ben zaten iki paket içiyorum.
önce kahve açık mı koyu kavrulmuş mu söylenir, sonra iyice kaynayıp köpük yok edilir, şekersiz olduğu ifade edilir. en son da bardak söylenir.
Kahveleri tüm nargile boyunca kendilerine eşlik etsin diye çay bardağında getirirlermiş. Kahvenin çay bardağında sunulması bu vesile ile günümüze kadar gelmiş.
Antakya kahvesinin diğer adı da İskenderun türk kahvesi ve Hatay kahvesi'dir.
Takım elbiselerinin tasarımlarını hep kendisi çizerdi. Lacivert takım giymeyi sevmezdi.
Atatürk içmeye 18 yaşında başlamıştır. Görev sırasında kesinlikle içki kullanılmamalıdır.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kuru fasulye, Atatürk'ün en sevdiği yemeklerin başında geliyor. Aşçısı Halit Atay'ın belirttiği üzere Atatürk, kuru fasulye yemeye öğrencilik yıllarında alışmış ve bu yüzden sevmiş. Atatürk'ün kuru fasulye yanında en çok tercih ettiği yemek ise pilavmış.
Kitap okumayı çok severdi Atatürk. Yoğun çalışmalarından ne zaman fırsat bulsa bir kitabın kapağını mutlaka açardı. Ama bir roman vardı ki, cephede savaştayken bile yanından ayırmaz ara sıra rastgele bir sayfasını açar okumaya dalardı. Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanı Atatürk'ün en sevdiği romandı.
Alişimin Kaşları Kare: Yine Rumeli türkülerinden biri olan bu şarkı, Atatürk'ün en sevdikleri arasına girmiştir.
Hepimizin çocukluğumuzdan beri bildiği üzere Atatürk, Latife Hanım'ı sevmiştir ve onunla evlenmiştir. Fakat Atatürk'ün, Latife Hanım'dan önce Fikriye Hanım ile yaşadığı derin ve trajik bir aşk öyküsü de vardır.
İngiliz Philip Morris 1847'de bugünkü sigarayı icat etti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk günde 5 saat uyuyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri