Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Apartman yöneticiliğini kimler yapamaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Apartman yöneticiliğini kimler yapamaz?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Kimler apartman yöneticiliği yapabilir?

Apartman yöneticisi olmak için aslında belirli bir şart yoktur. Apartman yönetici kiracılardan da olabilir. Apartman yöneticiliği için aslında ilk kural kat maliklerinin onay vermesidir. Durum böyle olunca herkes apartman yönetici olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imzabinayonetimi.com.tr

Binada herkes yöneticilik yapmak zorunda mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, sekiz ve daha fazla bağımsız bölüme sahip olan apartmanlarda yönetici seçilmesi zorunlu kılınıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Binada oturmayan kat maliki yönetici olabilir mi?

Kanun'un 34'üncü maddesinde açık bir şekilde ifade edildiği üzere, yönetici kat malikleri arasından da seçilebilir, dışarıdan da seçilebilir. Hatta öyle ki; yöneticinin kat maliki ya da kiracı olması bir yana, apartmanda oturması bile gerekmez. Buna göre evet, kiracı kesinlikle yönetici olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Apartman genel kurulunda yönetici Seçilemezse ne olur?

Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altas.av.tr

KANUNA GÖRE SİTE VE APARTMAN YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR? Av. Ezgi Esnik Günay

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Apartman karar defteri olmazsa ne olur?

Apartman yönetimi, denetim durumunda karar defteri tasdik edilmemişse para cezasıyla karşılaşabilir ve bu cezayı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bizimsiteyonetimi.com

Apartman yöneticisi en fazla kaç yıl için seçilir?

Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Bir apartman yöneticisi toplantı yapmadan aidat artırabilir mi?

"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Apartman yöneticisi ne kadar maaş alır?

eleman.net verilerine göre, Apartman / Site Müdürü 2023 yılında ortalama 26.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Apartman / Site Müdürü , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.680 TL maaş alıyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eleman.net

Apartman yöneticisi tek kişi olabilir mi?

Apartman yönetim kurulu 3 kişiden oluşuyor. Bunlar; yönetici, denetleyici ve saymandır. Yönetici, kat maliki veya kiracı olabiliyor. Fakat denetleyicinin mutlaka kat maliki olması gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Apartman yöneticisi gelir ve giderleri tabloya asmak zorunda mı?

Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Apartman yöneticisi kim denetler?

KANUNUN 41.MADDESİ YÖNETİMİN DENETLENMESİ hususunu düzenlemiştir. İlgili madde konuyu : '' Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Apartman yöneticisi ceza alır mı?

Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Görevlerini yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır. Yöneticilik halk arasında öyle görünmese de çok fazla görev ve sorumlulukları olan bir iştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasarozturk.av.tr

Apartman yöneticisi olma şartları nelerdir?

Site ya da apartman yöneticisi eskiden apartman sakinleri arasından seçilirken günümüzde bazı yeterliliklere ve eğitimlere sahip profesyoneller arasından seçilmektedir. Site yöneticisi işe alımı yapılırken özellikle Kat Mülkiyeti Kanunu'na ve mevzuata hakim olma şartı aranmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kariyer.net

Apartman yönetimi yoksa nereye şikayet edilir?

- Apartman yöneticisi görev ve sorumlulukları dışında hareket ediyor veya görevini kötüye kullanıyor ise öncelikli olarak denetçiye durumu bildirebilirsiniz. Denetçiler ise bu duruma göz yumuyor ise o zaman adresiniz Sulh Hukuk Mahkemesine şikayette bulunabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: biyos.net

Apartman kararları kaç kişi ile alınır?

“Madde 30 – Kat Malikleri kurulu, Kat Maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: geayonetim.com

Apartman yöneticisinin maaşını kim öder?

Oybirliği ile kat malikleri arasından bir yönetici seçilemediği durumlarda dışarıdan seçilecek olan apartman yöneticisi, ücret karşılığında atanır ve bu maaş da yine kat maliklerince ortak kararla belirlenir. Dışarıdan atanan yöneticinin maaşı, kat malikleri tarafından arsa payları oranında karşılanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evdeneveuzmani.com

Yönetici masraflara katılır mı?

Mutad giderler de her ay periyodik ödenen yakıt, kapıcı ücreti, genel su-elektrik gibi giderlerdir. Bunun dışında okuyucumun ikinci satırda saydığı asansör onarımı, mantolama gibi giderler mutad giderlerden değildir. Dolayısıyla yönetici bunlara her bağımsız bölüm maliki gibi tam iştirak olarak katılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: posta.com.tr

Apartman yöneticisi fatura almak zorunda mı?

Keza kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler dahi satışları sırasında fatura düzenler. Tüm bu sayılan kişiler apartman ve site yönetimlerine mal veya hizmet satarken 2021 yılı için 1.500 TL ve üstündeki işlemlerde mutlaka fatura düzenlemek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apsiyon.com

Ev boş ise aidat öder mi?

Ev sahibi dairesini kullanmıyor ya da kiraya vermiyor. Bu durumda boş daireden aidat alınır mı sorusu akıllara geliyor. Söz konusu bu evlerden de aidat alınır. Apartmanda yer alan bir dairenin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememe durumunu etkilemiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alemdarbinayonetimi.com.tr

Yönetici karar olmadan ek para toplayabilir mi?

Bina yönetim planınızda aksine düzenleme yoksa yada kat malikleri kurulu farklı bir karar almamışlarsa yöneticinin elden para toplaması yasaldır. Ancak aksine bir düzenleme yada karar varsa bu durumda yöneticinin belirlenen yönteme göre aidat toplaması hususunda uyarılmasını kat malikleri kuruluna iletmelisiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apartmansakinleri.com

Apartman yöneticisi tek başına karar verebilir mi?

Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bascihukuk.com

Apartman yöneticisi huzur hakkı alır mi?

Site Yöneticisinin Huzur Hakkı Konusunda Hukuki Bilgi / KMK 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 40'ıncı maddesi incelendiğinde, apartman/site yöneticisi ücretinin bir huzur hakkı olmadığı, açık tanımın yönetici ücreti olarak yapıldığı görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: linkedin.com

Apartman karar defterine kimler imza atar?

Karar Defteri (Kat Malikleri Kurulu Defteri)

Kanunun “Kararlar” başlıklı 32. maddesinde “Kat malikleri kurulu kararları, (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere yazılarak toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilginhukukburosu.com

Apartman yöneticisi istifasını kime verir?

Apartman, site yöneticisi görevinden istifa ederken istifa dilekçesi hazırlaması gerekmektedir. Yönetici, istifa dilekçesini görevini yaptığı apartman, site, bloğu Kat Malikleri Kurulu'na hitaben hazırlamalıdır. İstifa dilekçesinde hangi neden veya nedenlerden dolayı görevinden istifa ettiğini belirtmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imzabinayonetimi.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT