antep fıstığı, çok miktarda demir, potasyum, fosfor, magnezyum ve B6 vitamini içerir.
Kaju, antep fıstığı, kabuklu fıstık, badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, kestane gibi kuru yemişler iyi birer demir kaynağı olarak biliniyor. Günlük beslenmenizde ölçülü olarak tükettiğinizde demir ihtiyacınızın bir kısmını karşılamaya yardımcı oluyor.
Afrodizyak etkisi olan Antep fıstığının erkeklerde cinselliği büyük ölçüde etkilediği belirlenmiştir. İçeriğindeki bakır nedeniyle demirin vücutta kolay bir şekilde emilimini sağladığı için kansızlığa iyi gelebilmektedir.
Potasyum, fosfor, bakır ve B1 vitamini bakımından zengin olan Antep fıstığı, aynı zamanda B6 vitamini açısından da en zengin gıdalardan biri. B6 vitamini kan şekeri dengesizliğini düzenlerken, kan hücrelerine oksijen taşıyan hemoglobinin yapımında da görev alır.
İlgili 21 soru bulundu
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
E vitamini, çinko ve demir minerali açısından yüksek değerlere sahip olan fındığın 100 gramında ortalama 3 – 4 mg demir bulunur. Bununla birlikte badem, ceviz gibi kuru yemişler de demir açısından zengin oldukça zengindir.
Çok fazla tüketildiğinde kilo almaya neden olur. Yağ oranı yüksek olduğundan karaciğer yağlanmasını artırarak cilt yüzeyinde sivilce oluşur. Aynı zamanda kolesterol seviyesinin yükselmesini sağlar. Ayrıca içerdiği protein bağışıklık sistemindeki maddelere karşı savaş açarak alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Afrodizyak etkisi olan Antep fıstığının erkeklerde cinselliği büyük ölçüde etkilediği belirlenmiştir. İçeriğindeki bakır nedeniyle demirin vücutta kolay bir şekilde emilimini sağladığı için kansızlığa iyi gelebilmektedir. B6 vitamini nedeniyle de kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olabilmektedir.
Antep fıstığındaki zengin B6 vitamini pek çok enfeksiyon ve kanser çeşidini engeller. Zengin antioksidan içeriği sayesinde yaşlılıkla beraber ortaya çıkma riski olan hastalıkların önüne geçilmesini sağlar. Antep fıstığının içerdiği lif oranı yüksek olduğu için kanda bulunan şeker oranının dengelenmesini sağlar.
Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
Antep fıstığı çok fazla tüketildiğinde kilo almaya sebep olabilmektedir. Yağ oranı da yüksek olduğu için karaciğer yağlanmasını arttırır ve sivilcelenmeye neden olur. Ayrıca içerdiği protein bağışıklık sistemindeki maddelere savaş açarak alerjik bir tepkimeye neden olabilir.
Günde 10-12 tane antep fıstığı tüketimi vücudun günlük yağ isteğini karşılar ve B1 ve fosfor vitaminlerinin karşılanmasında yardımcı olur. Pek çok hastalığın tedavilerinin bir parçası olarak kullanılabilir. Antep fıstığı kalori açısından pek çok insanın yemek konusunda tereddüt ettiği kuruyemişlerden biridir.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Özellikle B1 vitamini, B2 vitamini, E vitamini ve C vitamini ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerali açısından zengin olan Antep fıstığı cinsel gücü artırıcı etkisi ile de dikkat çekiyor.
Antep fıstığı ile yapılan bir bilimsel araştırmaya göre damar tıkanıklığı önleyici etkisi bakımından zengin bir kuruyemiştir. İyi huylu kolesterolü yükseltir ve birçok hormonun etkinliğini arttırmasına da yardımcı olmaktadır.
Antep fıstığı lif, fosfor mineralleri, potasyum, A grubu vitaminler, B grubu vitaminler, yağ ve protein açısından çok zengin bir besindir.
Antep fıstığının aşırı tüketilmediği sürece bilinen bir zararı yoktur. Antep fıstığı fazla yenirse kilo almaya neden olur. Yağ oranı yüksek olduğundan karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda bazı durumlarda kolesterol seviyesinin de yükselmesini sağlayabilir.
Yer fıstığı sodyumda doğal olarak düşük olsa da, tuzlu fıstık yemek kan basıncını yükseltebilir. Çok fazla sodyum, su ve sıvıları kan dolaşımınıza çekerek yüksek tansiyona neden olabilir. Bu nedenle, yemeden önce düşük sodyumlu veya tuzsuz fıstıkları tercih edin.
Bu nedenle alerjisi olan kişilerin tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Pekmezin içeriğinde bulunan demir, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin oluşumuna katkıda bulunan önemli bir mineraldir. Bu nedenle pekmezin en önemli faydalarından bir tanesi kan yapımına katkıda bulunmasıdır.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Tahinin üretimi ve içeriği
100 gramlık bir tahinde bulunan yaklaşık besin değerleri ise şöyle sıralanıyor: Enerji 634 kcal, toplam yağ 60.09 g, karbonhidrat 10.52 g, protein 25.51 g, kalsiyum 87.71 mg, demir 6.03 g, vitamin (B1) 1.08 mg, niasin 4.5 mg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri