Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Anne baba çocuğuna kaç yaşına kadar bakmalı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Anne baba çocuğuna kaç yaşına kadar bakmalı?

Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Baba kız çocuğuna ne zamana kadar bakmakla yükümlü?

Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Dinen baba çocuğuna bakmak zorunda mı?

el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Islamda çocuğa bakmak kimin görevi?

Bu çağda çocuğa bakmak, maddî ihtiyaçlarını yerine getirmek yanında dinî, ahlakî terbiye vermek, ilim öğretmek / okula göndermek anne-babanın görevidir. Yörelere / örfe göre babanın görevi, annenin görevi farklılık arz edebilir. Ancak, ayrılan eşlerden annenin -çocuğa bakma- hakkı önceliklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dul kadına babası bakmak zorunda mı?

Bu sebeple kişi, kan bağıyla bağlı olup kendileri ile evlenmesinin câiz olmadığı hısımlarına, yakınlık sırasına göre muhtaç olduklarında nafaka ödemekle yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsût, 5/208). Buna göre erkeğin muhtaç durumda olan kız kardeşine bakması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Çocuklarımıza kaç yaşına kadar bakmak zorundayız? - Nihat Hatipoğlu Sorularınızı Cevaplıyor 15 Ekim

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kardeş kardeşe bakmak zorunda mı?

- Dinen, bekar veya dul kız kardeşime, erkek kardeşi olarak bakmaya mecbur muyum, hükmü nedir? Değerli kardeşimiz, Bir Müslüman erkek, geçinmeye muhtaç olan yakınlarına -yakından uzağa doğru sıra kendine geldiğinde- bakmaya, kendinde geçim fazlası varsa vermeye mecburdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Evladın anada babada hakkı var mı?

Değerli kardeşimiz, Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kız çocuk anne babaya bakmak zorunda mı?

Anne-babanın bakımından bütün çocuklar sorumludur. Ancak öncelikle maddi durumu iyi olan erkek çocukların bakma mecburiyeti vardır. Eğer onlar bakmıyorsa kız çocukları da bakmak zorunda olurlar. Ana-baba yoksul düşer veya yaşlanıp çalışamaz olursa, ilgi ve bakım yükümlülüğü çocuklara aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dinen anne evladına bakmak zorunda mı?

Dinimiz, kadın çocuğuna bakmakta mecburi değildir, diyor. O zaman çocuğunu doğurup sokağa atanlar günaha girmiyor mu veya çocuğunun hiçbir ihtiyacını umursamayan bencil anneler de mi günaha girmiyor? Kaldı ki, başka bakıcısı olmayan çocuğa anne bakmak zorundadır. (bk. el-Fıkhu'l-İslamî, VV/721).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dinen çocuğun velayeti kime verilir?

Hidane hakkı, çocukla yakın akrabalığı olan tüm kişilere ait bir haktır. Prensip olarak; çocuğun hidanesi anneye, çocuğun velayeti babaya aittir. Hidane hakkı, kanun koyucu tarafından verilmiş bir haktır. Çocuğun sahipsiz kalması durumunda; kimse bu hakkından vazgeçemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikerisim.dicle.edu.tr

Bir babanın çocuğuna karşı görevleri nelerdir?

٠ "Babanın çocuğuna karşı görevleri! Çocuğuna güzel isim koymak, terbiye etmek, okuyup yazmayı, ok atmayı, yüzmeyi ve zamanın silahlarını kullanmayı öğretmek, ona helal, temiz rızk elde etmesini sağlamak ve yetişince evlendirmektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetzekiaydin.com

Baba kızının parasını alabilir mi?

el Cevab: Anne babanın evlatlarının malından istifade etmeleri caizdir. Hadisi şerifte; ''sen ve senin mülkün babanındır'' buyrulmuştur. ''Evlatlarınız sizlere Allah'ın hibeleridir. Onlardan ve mallarından ihtiyaç duyduğunuzda faydalanırsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Islamda Bir baba kızına nasıl davranmalı?

Evladın ana baba üzerindeki hakları
  1. İleride, çocuk annesiyle kötülenmemesi için, evladına anne olacak kızı, iyi yerden seçmelidir. ...
  2. Çocuğa iyi isim koymalıdır! ...
  3. Çocuğu güzel terbiye etmelidir! ...
  4. Çocuğa karşı şefkatli davranmalıdır! ...
  5. Çocuklara beddua etmemelidir. ...
  6. Çocuklara iyilik etmelidir!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Evli kız babasına bakmak zorunda mı?

Onlardan ayrı olan çocuğunun sorumluluğu söz konusu olmaz. Kız çocukları evlenip gidince, ana babaya bakmak zorunluluğu bulunmaz. Yalnız yatalak olan ana babaya evlerine giderek bakmaları gerekirse kocalarının buna izin vermesi gerekir. Aksi halde izinsiz gidip kalmaları durumunda kocanın nafaka yükümlülüğü kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Erkek çocuğa kaç yaşına kadar bakılır?

Üniversite öğrencisi erkek çocuğu öğrenciliği sona ermediği sürece sağlıktan yararlanma hakkı var mıdır? Üniversite öğrencisi erkek çocuğu, öğrenciliği devam etse dahi, en fazla 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar bakılmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com

Kız çocuğuna nafaka ne zaman biter?

Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Kadın babasına bakabilir mi?

Kadın, İslam hukuku açısından kocasının anne babasına bakmak zorunda değildir; onun böyle bir yükümlülüğü yoktur. Fakat, onlara bakacak başka kimseleri olmadığı takdirde, kendilerine ihtiyaç duyduklarında, kocası için farz olan bu kutsal hizmete kadının ortak olması, hem dinî hem de insanî bir görevdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Anne ölmeden istediği evladına yapabilir mi?

Kişiler edinmiş oldukları malvarlığını dilediği gibi kullanabilir veya devredebilir. Buna engel herhangi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla anne/baba sağ iken saklı paylı mirasçıların saklı payını ihlal etmemek şartıyla malını istediği evladına devredebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgurgungor.av.tr

Eşim anneme bakmak zorunda mı?

Eşinizin ailesine bakmak zorunda değilsiniz. Eşinizin bu konuda sizi zorlaması ve beraber yaşamak zorunda bırakması bir kusurdur ve boşanma sebebidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Bir kadın eşinden izinsiz annesine gidebilir mi?

Fıkıh kitaplarında kocanın, hanımının anne-baba ve akrabalarını ziyaretini yasaklayamayacağı kaydedilir. Çünkü sıla-i rahim farz olduğundan, erkek, hanımının bu farzı işlemesine engel olamaz. Bu haftalık ziyaret, anne-babanın oturdukları yerin yakın bir mesafede olduğu sürecedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Anne babaya bakmamak suç mu?

Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre çocuklara anne-babanın bakmaması da çalıştırması da suç. Suç duyurusunda bulunulması üzerine, anne-babalara altı aydan bir yıla kadar hapisle dava açılıp ceza veriliyor. Karım çocuklarıyla ilgilenmiyor. “Karım evi iki yıl önce terk etti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Dede torununa bakmak zorunda mı?

Evet, torun dede ve nineye bakmakla yükümlüdür.

Torun, bir kimsenin oğlu ve kızı gibidir; dede ve nine bakıma veya maddi desteğe muhtaç iseler, bakımını yerine getiren ve maddi ihtiyacını karşılayan kimse de yoksa, torun dedesinin ve ninesinin bakımını yapmak, maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Annesi babası ayrı olan çocuğa ne denir?

Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır. Bu sözcükler, ölmemiş olsalar bile anne ve babasından sürekli olarak koparılmış çocuklar ve hayvan yavruları için de kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Anne baba ile görüşmemek günah mı?

"Anne-babaya isyan etmek son nefeste imansız gitmeye sebep olan büyük bir günahtır, anne-babaya karşı gelenin farz ve nafile ibadetleri kabul olmaz, anne-babaya karşı gelen evlat cennetin kokusunu alamaz, anne-babanın rızasını almayan Peygamber Efendimizin (asm) bedduasına dâhil olur." gibi söz/hadisler bana ciddi ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bir annenin hakları nelerdir?

Anneler günü vesilesiyle çalışan annelerin doğumdan emekliliğe kadar haklarını tek bir metinde topladık.
  • 16 HAFTA DOĞUM İZNİ ...
  • ANALIK İZNİNDE RAPOR PARASI. ...
  • BEBEKLİ ANNELERE SÜT İZNİ ...
  • 6 AYA KADAR YARIM ÇALIŞMA HAKKI. ...
  • MEMURA 24 AY, İŞÇİYE 6 AY ÜCRETSİZ İZİN. ...
  • İŞÇİ ANNELERİN YARIM ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT