Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Anayasanın 74 maddesi bize ne gibi haklar tanıyor?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Anayasanın 74 maddesi bize ne gibi haklar tanıyor?

Anayasa m.74/1 ve 2'nci fıkraları şöyledir: “Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye'de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hak- kına sahiptir (f.1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Anayasanın 74 maddesi nedir kısaca?

Madde 74: Vatandaşlar (Ek ibare :3/10/2001 - 4709/26 md) ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye`de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karayazi.gov.tr

Dilekçe hakkı hangi haklardandır?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının dördüncü bölümünde, siyasi haklar ve ödevler başlığı altında, dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı olarak ele alınmış ve Anayasanın 74. maddesinde bu konu ile ilgili gerekli düzenleme yapılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mamak.gov.tr

Anayasamızdaki diğer haklarımız nelerdir?

Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Haberleşme hürriyeti hangi haklara girer?

(Anayasa, Madde 22):Herkes haberleşme özgürlüğüne sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır. Bilgisi ve izni olmaksızın hiç kimsenin telefonu dinlenemez, mektupları açılıp okunamaz.Bunlar yasalarla güvence altına alınmıştır. veya toplu olarak açıklama hakkına ve yayma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarbasi.gov.tr

Anayasa Mahkemesi ek MTV kararını açıkladı

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

3 temel hakkımız nelerdir?

  • Yaşama Hakkı: Her bireyin yaşama hakkı vardır. ...
  • Kişi Dokunulmazlığı Hakkı: Her bireyin kişi dokunulmazlığı hakkı bulunmaktadır. ...
  • Özel Hayatın Gizliliği: Her birey kendi özel hayatını gizleyebilir. ...
  • Din ve Vicdan Özgürlüğü: Her birey istediği inanca sahip olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Haberleşme özgürlüğü hakkı nedir?

“Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dimgurses.com

En önemli temel hakkımız nedir?

Yaşama Hakkı

* İnsanın en temel hakkı yaşamaktır. Temel hak ve özgürlüklerin uygulanması öncelikle yaşama hakkına bağlıdır. Herkes bir diğerinin yaşama hakkına saygı göstermelidir. * Yaşama hakkı bütün hakların temelinde olduğu için hiçbir şekilde engellenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: temel-haklar.nedir.org

En temel hakkımız nedir?

Yaşama Hakkı: En temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz sınırlandırılamaz. Kişi Dokunulmazlığı Hakkı: kişinin hem beden, hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir. Sağlık Hakkı: Herkes, sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: neoldu.com

En temel insan hakları nelerdir?

  • Yaşama Hakkı Yaşama hakkı insan haklarının temel prensipleri arasındadır. ...
  • İşkence ve Kötü Muamele Yasağı ...
  • Düşünce ve İfade Özgürlüğü ...
  • Din ve Vicdan Özgürlüğü ...
  • Özel Hayatın Gizliliği Hakkı ...
  • Adil Yargılanma Hakkı ...
  • Mülkiyet Hakkı ...
  • Seçme ve Seçilme Hakkı

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Dilekçe hakkı nasıl bir hak?

Dilekçe hakkı, bireylerin kendileriyle veya kamusal işlerle ilgili olarak, tek başlarına veya topluca yargı dışında kalan devlet organlarına, dertlerini, sorunlarını, şikayetlerini, uğradıkları haksızlıkları ileterek çözüm bulmalarını istemelerinden ibaret bir insan hakkı olarak tanımlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Dilekçe hakkı anayasal bir hak mı?

Anayasa'nın “Dilekçe Hakkı” kenar başlıklı 62. mad.; “Vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, tek başlarına veya topluca, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Dilekce hakkı ve bilgi edinme hakkı nedir?

Bireylerin kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında idari makamlara başvuruda bulunmaları ve kendileri veya faaliyet alanlarıyla ilgili konularda bilgi edinme haklarını kullanmaları, eşitlik tarafsızlık ve açıklık ilkeleri temelinde demokratik ve şeffaf bir yönetimin gereğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankara.gov.tr

Sağlık Hakkı sosyal hak mı?

Her iki Anayasa'da (1961, m. 53; 1982, m. 65), sağlık hakkının eko- nomik ve sosyal haklar arasında yer alması nedeniyle, Devlet'in bu hakkın gereğini “mali kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde” yerine getire- ceğine yer verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Konut Hakkı sosyal hak mı?

Konut, daha gelişmiş bir insan hakkıdır. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi (ESKHS) veya Avrupa Sosyal Şartı (ASŞ) gibi uluslararası belgelerde kendisine yer bulur. Bu belgelerin tanıdığı bir sosyal hak olarak konut, kişinin kendine ait bir mekâna sahip olmasını ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Anayasanın 75 maddesi nedir?

Yirmibir yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Madde 75 – (18/10/1982 tarih ve 2709 sayılı Kanunun hükmüdür.) Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletçe genel oyla seçilen dörtyüz milletvekilinden kuruludur. Madde 175 – (18/10/1982 tarih ve 2709 sayılı Kanunun hükmüdür.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

En önemli üç temel hakkımız nedir?

Yaşama hakkı; en temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz sınırlandırılamaz. Kişi dokunulmazlığı hakkı; kişinin hem beden, hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir. Sağlık Hakkı; herkes, sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: afyonsekerortaokulu.meb.k12.tr

Mutlak haklar nelerdir?

Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Kişisel haklar ne demek?

Bireysel haklar, bireylerin devlet ve diğer bireyler karşısındaki hak ve özgürlükleridir. Kişilik hakkı, kişinin toplum içindeki saygınlığını ve kişiliğini serbestçe geliştirmesini temin eden öğelerin tümü üzerindeki haklarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Temel haklar nedir örnekler?

Dil, din, ırk ayrımı olmaksızın her insana eşit olarak verilen haklara temel hak denir. Temel haklar kavramından ilk bahseden yazarlar Aydınlanma Çağı düşünürleri J. Jack Rousseau ve Denis Diderot'dur. Bu hakların başında eğitim ve sağlık hakkı gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Bizim haklarımız nedir?

Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kastamonu.gov.tr

Kamu hakları nelerdir?

Kamu hakları, kamu hukukundan kaynaklanan haklardır. Kişilerin, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerine karşı sahip oldukları haklardır. Kamu haklarının asıl kaynağı Anayasa'dır Vatandaşlık hakkı, seçme ve seçilme hakkı, sendika kurma hakkı, dilekçe ve bilgi edinme hakkı kamu haklarına örnek verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

İletişim hakları nelerdir?

İletişim kurma, haber alma ve bilgi paylaşma özgürlüğü bir haktır ve Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Ancak bu hak; ülkemizin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bulunan birçok ilde bizzat devlet eliyle yaklaşık üç gündür ihlal edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bmo.org.tr

Iletişime bağlı hak ve özgürlüklerimiz nelerdir?

Kitle İletişim ve İfade Özgürlüğü

Bunlar, düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü, yazma özgürlüğü, yayınlama özgürlüğü, basın özgürlüğü, radyo ve televizyon özgürlüğü, internet özgürlüğü, iletişim özgürlüğü ve haber alma ya da verme hakkı gibi kavramlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Haber verme hakkı nedir?

Basının haber verme hakkı bir hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilmektedir. Haber verme hakkı kamu yararı taşıyan bir olayı, topluma haber vermek, bildirmektir[24]. 5187 sayılı Kanunun 3. maddesinde de ifade bulan haber verme hakkı basına görevi gereği tanınmış bir haktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT