Alma-Ata Bildirgesi: 1978 yılında Kazakistan'ın Alma-Ata kentinde Temel Sağlık Hizmetleri Uluslararası Konferansı sonucunda yayımlanan bildirge, temel sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamaktadır.
Alma Ata Bildirgesi, temelde bulaşıcı hastalık mü- cadelesi için kurulmuş bulunan Dünya Sağlık Ör- gütünün (DSÖ)tarihinde önemli bir yer tutar. Örgüt ilk kez sağlık hizmetlerinin ötesine el atmış, ülkeler içindeki ve ülkeler arası sağlık eşitsizliklerinin kabul edilemez olduğunu ilan etmiştir.
“Şimdi her zamankinden daha da önemli” sloganıyla öne çıkan raporu, WONCA başkanı Prof. Dr. Chris Van Weel “Alma Ata deklarasyonundan tam 30 yıl sonra mediko-politik arenada birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeniden önemli bir yer aldığının güçlü bir göstergesi” olarak değerlendiriyordu.
Alma Ata Bildirgesi, temelde bulaşıcı hastalık mü- cadelesi için kurulmuş bulunan Dünya Sağlık Ör- gütünün (DSÖ)tarihinde önemli bir yer tutar. Örgüt ilk kez sağlık hizmetlerinin ötesine el atmış, ülkeler içindeki ve ülkeler arası sağlık eşitsizliklerinin kabul edilemez olduğunu ilan etmiştir.
Kısaca “Ottawa Sözleşmesi” olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa'da (Kanada) imzaya açıldı, 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi.
İlgili 44 soru bulundu
Üçüncül Korunma (Tersiyer Korunma): Birincil ve ikincil korunma olanaklarından yararlanamamış, tanıda geç kalınmış hastalarda, en iyi tedavi ve rehabilitasyon olanaklarının kullanımıdır.
Sağlığın geliştirilmesi, Ottawa Sözleşmesine göre "Bireylerin sağlıkları üzerindeki kontrolünü artırmaya ve sağlıklarını geliştirmeye olanak sağlayan bir süreç" olarak tanımlanmaktadır (Ottawa Charter, 1987). Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kapsamlı bir sosyal ve politik süreci temsil eder.
Alma-Ata Konferansı, 10-12 Eylül 1978 tarihinde Kazakistan'ın o zamanki başkenti olan Alma-Ata şehrinde, Cumhuriyet Sarayı'nda gerçekleşmişti. Toplantıda Türkiye'yi zamanın Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı başkanlığında bir heyet temsil etmişti. Konferansın ana teması “2000 yılında herkese sağlık” idi.
Kırgızistan'a sınır komşusu konumunda ve Çin'e çok yakın olan Almaata, Kazakistan'ın en büyük şehri ve eski başkenti! 1997 yılından sonra başkent unvanını Astana'ya kaptırmış olsa da halen ülkenin kültürel, finansal ve ekonomik merkezi olarak kabul ediliyor. Kazakistan'ın güney doğusunda yer alıyor.
Alma-Ata Bildirgesi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Bir- leşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) tarafından 'Uluslararası Temel Sağlık Hizmetleri Konferansı' adıy- la düzenlenen konferansın son gününde, 12 Eylül 1978'de yayımlandı.
Kazakistan'ın güney doğusunda yer alan Almatı şehri, 1854 yılında Rusların doğuda sınır kalesi olarak kurduğu bir şehirdir ve bugün ise 2.000.900 nüfusu ile Orta Asya'nın en gelişmiş kozmopolitan şehridir. Birçok alışveriş merkezi, restoranları, otelleri ve gazinoları ile zengin bir yaşam sunar.
6-12 Eylül 1978'de Kazakistan'ın başkenti Alma-Ata'da toplanan TSH Konferansı'nda bu hedefe varmak için izlenecek uluslararası politika önerileri belirlenmiştir. "Uluslararası sağlık sözleşmesi" kimliğini kazanmıştır.
TSH, tiroid bezinin hormon üretimini ve salınımını artırır. TSH ve tiroid hormonları arasındaki dengenin sağlanabilmesi için bazı geri bildirim (feedback) mekanizmaları mevcuttur. Bu mekanizmalara göre tiroit hormonları düşük seviyelerdeyken TSH daha fazla salgılanır ve tiroid hormonu üretimini artırır.
Bireylere yönelik koruyucu sağlık hizmetleri: hastalıklar için erken teşhis, bağışıklama, aile planlaması, tedavi etme, beslenme şartlarının optimizasyonu, anne ve çocuk sağlığı hizmetleri ve sağlık hakkında verilmesi gereken eğitimlerdir.
Dünya Sağlık Örgütü geleneksel tıbbı; hastalıkları teşhis ve tedavi veya sağlığı korumaya yönelik bitki, hayvan ve mineral temelli sağlık uygulamaları, yaklaşımları, bilgi ve inançları, ruhsal terapiler, el kullanılarak yapılan teknikler, egzersizler bütünü olarak tanımlar.
Geniş steplerinde buğday tarımı ve hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Mutfağında da et yemekleri ve hamur işleri ağır basmaktadır. Ülkenin en gelişmiş şehri olmasının da etkisiyle gece hayatı oldukça hareketlidir. Etrafı yüksek dağlarla çevrili olan Almatı'da kayak turizmi de çok gelişmiştir.
5 coğrafi bölge ve 14 farklı eyalete ayrılan Kazakistan çok geniş bir coğrafya üzerine yayılmıştır ve bu ülkede toplam 319 il yer almaktadır. Bu iller arasında öne çıkanlar ise şu şekildedir: Astana.
Almatı (28 Aralık 1993 - 9 Aralık 1997)
Kazakistan anayasasının "Anayasal düzenin temelleri" bölümünde 28 Aralık 1993'te kabul edilen Kazakistan anayasası metni: "Kazakistan Cumhuriyeti'nin başkenti Almatı şehridir", bu da Almatı'daki şehri yeniden adlandırmak anlamına geliyordu.
Kazakistan başkenti: Astana
Ülkeyi keşfetmeye Kazakistan başkenti Astana'dan başlıyoruz. 1997 yılında Nursultan Nazarbayev tarafından Kazakistan'ın başkenti ilan edilen Astana, Almatı'dan bu unvanı devralıyor.
Türkiye'nin "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme"ye (Ottawa Sözleşmesi) katılmasına ilişkin yasa, 12 Mart 2003 tarihinde TBMM'de kabul edildi.[1] 15 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Anti-tank mayınları sadece Suriye sınırında bulunurken, geri kalan mayınlar ise; 116 bin 115'i İran, 78 bin 917 Irak, 20 bin 275'i ise Ermenistan sınırında bulunuyor. Geri kalan 33 bin 800 mayın ise ülkenin iç kısımlarında kalıyor.
Sosyal ve kişisel kaynakları ve fiziksel kapasiteyi öne çıkaran pozitif bir kavramdır. Sağlık kavramını temel insan haklarından biri olarak ele alan Ottawa Sözleşmesi, huzur, yeterli ekonomik kaynak, gıda ve barınma, istikrarlı bir eko-sistem ve sürdürülebilir kaynak kullanımını içeren bazı ön şartları vurgulamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri