AÇIKTA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Çilek -10 oC 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir. Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır.
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever.
Dekara ortalama olarak 5.000 – 6.000 fide dikilir. Dikimde sette yüksekliği 20 cm, sette genişliği 60 cm, sette araları ise 40 cm olmalıdır. Fidelerin dikim aralıkları 30 cm olmalıdır. Dikim yaparken köklerin geriye doğru kıvrılmamasına özen gösterilmelidir.
Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır. Ancak ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Çilek deniz kenarından 1000 m yüksekliğe kadar hemen her yerde yetişebilmektedir. Ancak yükseklik arttıkça çiçeklenme ve hasat zamanı da gecikmektedir. 500 m deki yüksekliklerde iklime bağlı olarak kalite daha iyi olup hastalıklara mukavemet artar.
Akdeniz koşullarında Ağustos dikimlerinde Mart-Nisan'da hasat yapılır. Genelde tek yıllık yapılır, soğuk bölgelerde 2-3 yıl verim alınabilir, buralarda dikim Haziran-Temmuz'a kayar. Dikimden hemen sonra çıkan çiçekler koparılır. 2- Sonbahar- Kış dikimleri: Genellikle taze kol fideleri kullanılır.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
Yılda 7 kez toplanan yediveren cinsi çileğin aralık ayına kadar hasadı sürecek. 8 bin dönüm alanda 150 bin ton rekolteye ulaşılması beklenen çilek tarlada 3,5- 4 liradan alıcı buluyor.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Yıl boyu çilek veren bir çeşittir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek yapıda oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
Çilek, meyve zamanı bol su ister. Toprağın kurumasına fırsat vermeden hemen sulanması gerekir.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra sıkıştırmayan bir merdane ile bastırılmalıdır.
Güneşlenme süresine gelirsek, çilek güneşi seven bir bitki. Bu nedenle günde ortalama 6 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamalısınız.
Türkiye'de çilek yetiştiriciliği birçok bölgede ve şehirde yapılabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir. Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutulması tavsiye edilmektedir.
Kış aylarında üretilen çileğin normal mevsimde üretilen çilekle aynı kalitede olduğunu anlatan Tarhan, ağustos ayında dikime başlanan çilek fidelerini kasım ayında hasat ettiklerini belirtti.
Kardeşlenme Kısa gün koşullarında gerçekleşir. Bu koşulların uzun sürmesi ve özellikle serin iklim koşulları ile birleşmesi kardeş sayısını arttırır. Ayrıca, kolları kesmek kısa ve nötr gün çeşitlerinde kardeşlenmeyi teşvik eder.
Çileği budamazsak hiç ürün alamayız. İçinde bulunan kuru yaprakları ayırdığımızda üretimde artış oluyor. Budamaya mart ayında başlıyoruz. Bu çalışma yaklaşık iki hafta sürüyor.
Tarımın gözde illeri arasında yer alan şehirde topraksız tarım ile çilek üreten çiftçi, yılın 11 ayı hasat yaparak, yaklaşık 300 bin lira para kazanıyor.
Albion çeşiti yediveren özellikte olup 2 ay'da verime yatar. Yıl boyu çilek verir.
Orta büyüklükteki albion çilek, tadı ve aroması bakımından epey yoğundur. Yabani çilek olarak da bilinen bu çeşit, boyut olarak en küçük çilek çeşitlerinden biridir.
Yetişkin bir çilek fidesi yılda 1,5 kilogram meyve veriyor, 6 dönüm arazide yıllık 20 ton üretim yapmayı hedefliyorum. Bir kilogram verse dahi hedefime ulaşabiliyorum. Bu çileğin kilogramı 2 liradan alıcı buluyor.
Her bitkiden dikimden önce ve sonra toprağı gübrelemek ve kaliteli bir bakım yapmak oldukça önemlidir. Ekimde bol verimli ürün almak için çiftlik gübresinin yanı sıra çeşitli gübrelerden de faydalanılmalıdır. Çilek yetiştiriciliği esnasında bir ekim için bir dekara 3-4 ton çiftlik gübresi gerekir.
Çilek özellikle yaz meyvesi olarak bilinen bir meyve iken son zamanlarda seralar içerisinde yetiştirilmesiyle her mevsim bulunabilen bir meyvedir.
Toprak işlendikten sonra dikim yastıkları hazırlanmalıdır. Dikim zamanı: Dış ülkelerde çilek yetiştiriciliğinde her yıl yeni fidelerle bahçelerin yenilenmesi şeklinde olmaktadır. Yıllık dikimlerde çok fazla sayıda çilek fidesine ihtiyaç vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri