Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Alacağını almak için ne yapmalı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Alacağını almak için ne yapmalı?

Türk Hukuku'na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yttlaw.com

Alacağım var nasıl alabilirim?

Sadece para ve teminat alacaklarının tahsili için ilamsız icra yoluna başvurulabilmektedir. Bunun dışındaki alacaklar için mutlaka mahkemeye başvurulup bu konuda bir mahkeme kararı alınması gerekir. Ancak para alacaklarının tahsili için alacaklının mutlaka bir dava açması gerekmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: solmazlaw.com

Borcunu ödemeyen birine ne yapılır?

Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz. Bunun için illaki elinizde bir belgenin bulunması gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Alacak için nereye başvurulur?

Kural olarak görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi olmakla beraber HMK m. 4 uyarınca bazı hallerde sulh hukuk mahkemesi davaya görevlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Evraksız alacağımı nasıl tahsil edebilirim?

Eğer ki belgesi olmayan bir alacağınız var ise icra takibi yapabilirsiniz. İlamsız takip açabilir ve örnek 7 ile alacağınızı isteyebilirsiniz. Eğer ki borçlu 7 gün içerisinde itiraz etmez ise borç uhdesinde sayılmış olup alacağımıza ilişkin haciz işlemlerini gerçekleştirebilmekteyiz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tevfikyildirim.av.tr

BAŞKASINDA HAKKI OLUPTA ALAMAYAN BUNU YAPARSA HAKKINI SÖKE SÖKE ALIR..!

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Elden verilen para nasıl ispatlanır?

Bir borcu elden de verseniz, bankadan da verseniz 2022 yılı itibariyle 6640 TLnin üzerinde bir meblağ ise, “yakın akraba olmak” gibi birkaç istisnai durum haricinde bunun verdiğiniz bir borç olduğunu (ve geri ödenmediğini) yazılı belge ile ispatlamak zorundasınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

Alacak davası nasıl ispatlanır?

Alacak davasında alacaklı olan kişi, açtığı davayı sözlü ya da yazılı ortak bir belgeye dayalı bir sözleşme ile kanıtlayabilir niteliktedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: saydamhukuk.com

Belgesiz alacak davası olur mu?

Belgesiz alacak davası olmaz. Ancak genel haciz yoluyla alacağı alma yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Avukatsız icra davası nasıl açılır?

İlamsız icra davası takibinin yapılabilmesi için alacaklının sözlü beyanı yeterlidir. Sözlü beyanı takiben borçluya haciz işlemi başlatılır. Haciz işlemlerine konu olan borçlu ise 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Borçlunun yaptığı itiraza bağlı olarak ilamsız icra takibi kararı iptal edilebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Alacak davası kimler açabilir?

Alacak Davası, alacaklının mevcut alacağını borçludan tahsil edebilmek amacı ile açtığı dava çeşididir. Herhangi bir sebepten doğmuş muaccel bir alacağı olan ve bu alacağını alamadığını iddia eden bireyler tarafından alacak davası açılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Birine borç para verdim nasıl geri alabilirim?

Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

Ödeme sözünde ödenmezse ne olur?

Kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemeyen borçlu, ödeyeceğine dair bir taahhütname imzalar ve ödemezse taahhüdü ihlal suçu işlemiş olur. Taahhüdü ihlal suçundan dolayı hapis cezası alır. Bu hapis cezası olarak adlandırılan; tazyik hapsi, en fazla 3 aylığına verilen bir disiplin hapsidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

Asıl borçlu borcunu ödemezse ne olur?

Kefil olan kimse asıl borç sahibinin borcunu ödemezse hapse girebilir. Bu durum hukuki sürecin başlatılması ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borç yükümlülüğü asıl borç sahibinin borcunun vadesinin gelmesi ve borcun ödenmemesi ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borcu sahiplenmemesi gibi durum söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Kaç tl nin altına icra takibi yok?

Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasantok.av.tr

Bir kişi icraya nasıl verilir?

Genel haciz yolunda alacaklı yetkili icra dairesine başvurarak icra takibi başlatır. Alacaklının bu başvurusuyla icra takibi başlar, icra dairesine alacaklının takip talebi üzerine borçluya ödeme emri gönderir. Borçlu ödeme emrine itiraz etmez ise takip kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Mal varlığı yoksa icraya verilirse ne olur?

Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

İcra davası açmak kaç TL?

Başvuru harcı da ayrıca ödenmelidir. Başvuru harcı maktudur. İcra başvuru harcı 2021 yılı için 59,30 TL dir. İcra takibinde vekaletname varsa vekalet suret harcı ve vekalet pulu da yatırılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

İcra davası açmak kaç para?

İcra Harçları

1. İcraya başvurma harcı 80,70 TL iken 179,90 TL, 2. Değeri belli olmayan icra takiplerinde, icranın yerine getirilme harcı 80,70 TL iken 179,90 TL olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

İcra dosya masrafı ne kadar 2023?

Borçluya yükletilmesi daha sonra olacaktır. Konusu para ile ölçülebilen davalarda 2023 yılı ile birlikte icraya başvurma harcı ücreti 179,90 TL olarak belirlenmiştir. Konusu para ile ölçülemeyen icra takiplerinde de başvuru harcı kadar, yerine getirilmesi harcı alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Alacak verecek davası nereye açılır?

Alacak davasını açma süresi içinde tüm şartların oluşması halinde alacak davaları için görevli ve yetkili mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında bazı hallerde sulh hukuk mahkemesinde de bu davalar görülebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avibrahimyildiz.com

Hangi hallerde belirsiz alacak davası açılamaz?

Alacağın kesin ve belirlenebilir olduğu durumlarda belirsiz alacak davası açılamayacaktır. Bunun yanı sıra kısmi davanın da şartları söz konusu olmadığı durumlarda, tam eda davası gündeme gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Davayı açan kişiye ne denir?

Davada “davacı” ve “davalı” olmak üzere iki taraf yer almaktadır. Davacı, mahkeme önünde davayı açan kişiye denir. Davalı ise hakkına dava açılan kişidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Kesin deliller nelerdir?

Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delille ispat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: etkiavukatlik.com

Genel ilkeye göre ispat yükü kimin üzerindedir?

İspat yükünü düzenleyen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 190. maddesi “(1) İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Icra alacak davası ne kadar sürer?

İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır. Tarafların anlaşması halinde kısa süre içerisinde borç tahsil edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com
Önceki makale
McLaren Mercedes aynı mı?
Sonraki makale
Sasa Zazaca ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT