Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ailelere soyadları neye göre verilmiştir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ailelere soyadları neye göre verilmiştir?

Kabul edilen “Soyadı Kanunu” ile her Türk'ün öz adından başka soyadı taşıması zorunlu tutuldu. Soyadları “Türkçe olacak, rütbe, memuriyet, yabancı ırk ve ulus adlarıyla ahlaka aykırı ve gülünç” kelimeler soyadı olarak kullanılmayacaktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ataturkansiklopedisi.gov.tr

Ailemiz kullandığımız soyadını neden almıştır?

Yasanın amacı, o güne kadar kişilerin ön adlarının yanında bir soyadı yerine dinî, sosyal ve ailevi unvanlar taşımalarının yol açtığı olumlu ya da olumsuz ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve nüfus işlemleri, askere alma, okul kaydı, tapu işlemleri gibi alanlarda yaşanan karışıklıkları gidermekti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Soyadımızı kim koyar?

Yurttaşlar, nüfus müdürlüklerine giderek nüfus memurunun kılavuzluğunda soyadlarını seçmişler, gitmeyenlerin soyadlarını ise süresi içinde nüfus müdürlüğü belirleyerek tescil etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Soy isimleri nasıl belirlendi?

Aile reisi belirliyor

Soyadları genelde aile reisi tarafından belirleniyor. Her aile soyadını kendi seçme hakkına sahip. Soyadı seçmede zorlananlara nüfus memuru, köyün muhtarı gibi kişiler soyadı seçimine yardımcı oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Türkiye'de hangi soyadları alınamaz?

Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur. Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Soyadı Kanunu gelince, soyadları nasıl dağıtıldı?

İlgili 27 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Dünyanın en çok kullanılan soyadı nedir?

Çevrimiçi kredi firması NetCredit her ülkede en yaygın olarak kullanılan soyadlarının yer aldığı bir dünya haritası yayımladı. Dünyada en çok kullanılan soyadı Çin'deki 'Wang' ismi olurken, Türkiye'de ise birinciliği yine 'Yılmaz' aldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Türkiye'nin en uzun soyadı nedir?

Türkiye'de kayıtlara geçen en uzun soyadın 'Ayyıldızlı Kırmızı Bayrak Taşıyan Kahramanoğlu' olduğu biliniyor. Soyadın uzunluğu hem görenleri hem de duyanları şaşırtıyor. Türkiye'de birbirinden ilginç soyadları var.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sondakika.com

Ermenilerin soy ismi neden yan?

- Benimki de dahil olmak üzere birçok Ermeni soyadı Türkçe kökenlidir zaten. Ermenistan bugünkü halinden çok daha büyükken pek çok Ermeni günümüzün Türkiye'si sınırları içinde yaşıyordu. Ve soyadları da Türkçe bir sözcüğün yanına Kardeşyan'daki gibi bir Ermeni takısı (yan) getirilerek yapılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Halide Edip in soyadı neden Adıvar?

Soyadı Kanunu çıktığı zaman buna tepki gösterenlerden biri de Halide Edip Adıvar olmuş : “Halide Edip'in gerekçesi 'Ben zaten meşhur biriyim, benim gibi birinin soyadı almasına gerek yok' olmuş. Durum Atatürk'ün kulağına gidince ikaz edilen Adıvar çifti, tepki olarak bu soyadını tercih ediyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: star.com.tr

Bir kişinin iki soyadı olur mu?

Kadının soyadına ilişkin yasal düzenlemeler

Bunun için kadın evlendirme memuruna veya nüfus dairesine başvuru yapar ve bu şekilde iki soyadını birlikte kullanabilir. Daha önce evlenip ikinci bir soyad alan kadınlar bakımından, iki soyaddan biri yeni kocasının soyadı ile birlikte kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Bu başlıkta boşanmış bulunan ancak çocuğu babasının soyadını kullanan velayet sahibi kadının (annenin) çocuğa kendi soyadını verme hakkını uygulamada nasıl kullanacağı ele alınacaktır. Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Çocuk anne ve babanın soyadını alabilir mi?

Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir. Hatta Yargıtay'ın da bu yönde bir kararı vardır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Neden çocuklar babanın soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Kişi istediği soyadı alabilir mi?

Soyadını değiştirmek isteyen kişi davasını bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesinde açacaktır. Dava, başvurucunun yerleşim yerindeki ya da nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki adliyede açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Kimler soyadını değiştirebilir?

Soyadı, kişilerin hangi ailenin mensubu olduklarını belirten kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişiler soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme davası, isim değiştirme davasıyla benzerlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Halide Edip neden kaçtı?

1908 yılında Meşrutiyetin ilanından sonra yazı hayatına başladı. İlk yazılarını “Halide Salih” imzasıyla yazdı. Yazdığı yazılar sebebiyle 31 Mart Vak'asını takiben çocuklarıyla birlikte Mısır'a kaçtı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ataturkansiklopedisi.gov.tr

Soyadı Kanunundan önce insanlar nasıl tanınıyordu?

525 sayılı Soyadı Kanunu'muz 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiştir. O tarihe kadar ülkemizde soyadı yerine geçmek üzere ailelerin lakapları kullanılıyor ve insanlar bu lakaplarıyla tanınıyordu. Nitekim bu satırların yazarının baba tarafı 'Sakaveliler', ana tarafı ise 'Nalbantlar' olarak tanınıyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Maske ve Ruh kime aittir?

Halide Edip Adıvar, “Fantezi Piyes” olarak nitelediği dört perdelik Maske ve Ruh (1945) adlı oyununda; dünyaya ve dünyayı tehdit eden sorunlara Nasrettin Hoca gözünden bakmaya çalışmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ermeniler aslen nereli?

Ermeniler (Ermenice: հայեր, hayér, Ermenice telaffuz: [hɑˈjɛɾ]), anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Ermenilerin atası kim?

Ermeni din adamlarına göre Ermeniler, Hazreti Nuh'un oğlu Yasef'in torunlarından Hayk'ın soyundan gelmektedirler. Bazıları ise Ermenilerin, Friglerin bir kolu olduğunu ve M.Ö. 7. 6. yüzyıllarda bugünkü Ermenistan taraflarına geldiklerini belirtirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyaekspres.com

Ermeniler kimin soyundan gelir?

Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hangi soyadı alınmaz?

2525 sayılı Soyadı Kanunu'na göre bireylerin soyadı kullanmaları zorunludur. Ancak bireyler yabancı ırk ve millet isimlerini soyadı olarak kullanamazlar(Soyadı Kanunu 3. madde) Söz konusu yasak, anayasa- daki eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'nin önüne taşınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Dünyanın en uzun soyadı kimde?

Bir kamu kurumunda işçi olarak çalışan 4 çocuk babası 59 yaşındaki Uçarturnagurbetgezer, babasının sürekli gurbette olmasından dolayı seçtiği 20 harften oluşan soyadını 37 harfe çıkarmak istiyor. Türkü sözü gibi soyadına sahip olan Uçarturnagurbetgezer, duyanları şaşırtan soyadıyla tanınmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Kaç kez soyadı değiştirilir?

"5490 sayılı Kanun'un 36. maddesinde, nüfus davaları ile ilgili esas ve usuller öngörülmektedir. Kanun'un 36. maddesinin itiraz konusu hükmü içeren (b) bendinde aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davasının ancak bir kere açılabileceği belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yalcinererolhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT