Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Aidatını ödemeyen apartman sakini hakkında ne tür işlemler yapılabilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Aidatını ödemeyen apartman sakini hakkında ne tür işlemler yapılabilir?

Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Apartman aidatını ödemeyen kişiye ne yapılır?

Aidatını ödemeyen kat maliki hakkında diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından dava açılabilir ve icra takibi yapılabilir. Alacağa aylık yüzde beş oranında faiz dahi istenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

Apartman aidatı en fazla kaç ay ödenmezse?

Apartman / Site ORTAK GİDER avans payının (aidatın) tamamını, site yönetimi tarafından belirlenen ve kat malikleri kurulunca onaylanan bir tarih belirtilmemişse ilgili ayın 20'sine kadar, ödemeyen kat malikleri veya diğer yükümlüler (hiçbir uyarıya gerek kalmaksızın) kendiliğinden temerrüde düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gencarslanlarsitesi.com

Apartman aidatını ödemeyen nasıl icraya verilir?

Bunun için, ev sahibi İcra Tevzi Bürosu'ndan sonra İcra Müdürlüğü'ne gitmelidir. Gereken belgeler bu müdürlükte verilir. Böyle yaparak İcra Müdürlüğü borçlu kişiye emrini iletir. Aidat borcu olan kiracı bu emri kabul ederse ve belirlenen sürede borcu ödemezse icra takibi tam olarak başlatılmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Aidat borcu için ihtarname şart mı?

Ancak yukarıda açıkladığımız üzere aidat alacaklarının tahsili için ihtarname, uyarı mektubu ve benzeri bir belge gönderilmesi yasal bir zorunluluk değildir. ◼️Açıklanan durumun yasal dayanağı 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 37. maddesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: feyzanuralsancak.av.tr

Aidat ödemeyenler dikkat!

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Avukatsız ihtarname çekilir mi?

İhtarname çekebilmek için avukat yardımından faydalanma gibi bir şart aranmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Aidat ödemeyen daireye ne yapılır?

Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Ödenmeyen aidatlardan kim sorumludur?

Buna göre; Bağımsız bölümde kiracı olarak bulunan kişi kat maliki tarafından ödenmeyen aidatlardan sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Ödenmeyen apartman aidatları nasıl alınır?

Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir. AİDAT BORCUNU ÖDEMEYEN KAT MALİKİNE ÖNCE NOTER ARACILIĞI İLE İHTARNAME ÇEKİLEBİLİR. Aşağıda yer alan şekilde gönderilen bir ihtarnameye rağmen ödeme yapmayan kat malikine karşı icra takibine girişilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nazimekalan.av.tr

Apartman yöneticisi icra takibi yapabilir mi?

Dolayısıyla kat malikleri kurulu tarafından kararlaştırılan aidat ve ortak gider masraflarının ödenmemesi halinde site yöneticisi/yönetim kurulu ya da kat maliklerinden herhangi biri tarafından icra dairesine ilamsız icra takibi süreci başlatılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esinozatan.av.tr

Aidatımı ödemezsem ne olur?

GENEL GİDERLERİ ÖDEMEMENİN YAPTIRIMI NEDİR

Belirttiğimiz gibi sadece yöneticinin değil her bir kat malikinin dava açma ve icra takibi başlatma yetkisi vardır. Ayrıca intifa hakkı sahibinin de dava açma ve takip yapma hakkı vardır. Ödenmeyen aidata geciktiği günler için aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

3 ay aidat ödenmezse ne olur?

Düzenli olarak ödeme yapılmaması veya eksik ödeme yapılması, ciddi yasal sorunlara yol açabilir. Eğer aidat ödenmezse ödemeyen daire sahipleri hakkında icra takibine kadar uzanan yasal süreçler başlatılabilir. Ayrıca ödenmeyen aidatlar için gecikilen günler üzerinden gecikme faizi uygulaması yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emsal.com

Apartman sorunlarını nereye şikayet edebilirim?

Kat Mülkiyeti Kanunu, Kabahatlar Kanunu, Çevre Kanunu gibi kanunlarla ve apartman yönetmelikleriyle korunuyor. Apartmanda rahatsız eden veya şikayette bulunmak istediğimiz daireyi üç yere şikayet edebiliriz. Buralar ; Sulh Ceza Mahkemesi , belediye ve kolluk güçleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cihanbinayonetimi.com

Apartman yöneticisi nelerden muaf olur?

Site yöneticileri mutat gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör giderlerine katılmaz. Ancak bazı diğer giderlerden sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 2myonetim.com.tr

Aidat borcunu panoya asmak suç mu?

Apartman ve site yöneticileri, WhatsApp gruplarından, aidat borçlularının isimlerini paylaşıyorlar. Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Bir apartman yöneticisi toplantı yapmadan aidat artırabilir mi?

"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Apartman aidatına nasıl itiraz edilir?

Ya da toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: varsakhukuk.com

Kat sakini ne demek?

Kat Maliki; Kat Mülkiyeti Kanununa göre yapımı tamamlanmış ve kullanıma hazır bir binanın bağımsız alanları üzerindeki kat mülkiyeti hakkına sahip kişilere denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Aidat ödememek tahliye sebebi mi?

Kiracı aidat ödemezse mülk sahibi borcun tahsili için yasal yollara ve kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye yoluna başvurabilir. Ek olarak aidat ödemeyen kiracı tarafına ihtarname gönderilmişse ve bu ihtarlar haklı ihtar sayılacak ve iki haklı ihtar sebebiyle tahliye davasında dikkate alınacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: paldimoglu.av.tr

Apartman aidatı kaç ay ödenmezse icra gelir?

Tüm kat malikleri otursalar da oturmasalar da aidat ödemekle yükümlüdürler. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda herhangi bir süre belirtilmediğinden tamamen diğer kat maliklerinin veya yöneticinin vicdanına kalmıştır bu konu. Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: superhaber.com

Aidat ödeme yükümlülüğü kime ait?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre apartman ve sitelerde aidatların ödenmesinden esas sorumlu kişi ev sahibidir. Ev sahibinin aidattan sorumluluğu evin tapusunu aldığı gün başlar ve evini tapuda devrettiği güne kadar devam eder. Ev sahibi evini kiraya verse de bu sorumluluktan kurtulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akayyonetisim.com

Aidat ödemeyen nereye şikayet edilir?

İlamsız icra takibi için yetkili icra müdürlüğü apartmanın bulunduğu yerdeki icra daireleridir. KMK'da açıkça belirtildiği üzere aidat masrafı ödenmediğinde diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu kanuna ve genel hükümlere göre icra takibine başlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apsiyon.com

Asansör kullanmayan aidat öder mi?

Giriş zemin katta oturuyor olsanız bile asansör, merdiven dairesi gibi bağımsız alanlar içerisinde payınız bulunuyor. Bu paylar ise evinizi satın alırken size belirtilmiş olan metrekareler içinde olan ve oturum alanının dışında kalan pay oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pmcgroup.com.tr

Kat Mülkiyeti Kanunu 20 madde nedir?

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 20. maddesine göre kat maliklerinden herbiri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça anataşınmazın ortak giderlerine ve tesislerin işletme giderlerine, giderler için toplanacak avansa kendi arsa payları oranında katılmakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Apartman aidat makbuzu vermek zorunlu mu?

Yönetici aidat karşılığı makbuz vermek ve apartman hesabı da açtırmak zorunda. Şeffaflık adına artık birçok site ve apartmanda hesap dökümleri aylık ve yıllık olarak ilan ediliyor. Apartman hesaplarında bir sorun olması halinde ise kat malikleri yöneticiye dava açabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT