Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

7440 matrah artırımından kimler yararlanamaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 7440 matrah artırımından kimler yararlanamaz?

Tablo No(3) 12.03.2023 tarihinden önce terör suçundan hüküm giyenler, artırım hükümlerinden yararlanamaz. Tablo No(4) de belirtilen konu ve kişiler yönünden 12.03.2023 tarihinden önce haklarında inceleme ve araştırma bulunanlar, artırım hükümlerinden yararlanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Kimler matrah artırımı yapamaz?

Söz konusu madde hükmünde 213 sayılı VUK madde 359/b fıkrasına göre defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sayfalarının yerine başka yaprak koyanlar ya da belgeleri asıl ve suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler matrah artırımından yararlanamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yaklasim.com

Matrah artırımından kimler yararlanabilir?

Kimler Matrah Artırımından Faydalanır? Genel olarak, ticari gelir elde eden firmalar matrah artırımından faydalanabilir. Gerçek kişiler gelir vergisi matrahı, tüzel kişiler kurumlar vergisi matrahı üzerinden matrah artırımı yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mikro.com.tr

Şahıslar matrah artırımı yapabilir mi?

7440 sayılı kanunun 5. Maddesi uyarınca, ilgili yıllarda faaliyette bulunmuş veya gelir elde etmiş olup da bu faaliyetlerini ve gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakan gerçek kişiler de matrah artırımından yararlanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

7440 matrah artırımı yapana özel usulsüzlük cezası kesilir mi?

Mükelleflerin 7440 sayılı kanuna göre matrah veya vergi artırımı yaptıkları dönemlere ilişkin olarak kanuni süresinde vermedikleri anlaşılan beyannameler nedeniyle usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Soru 5- 7440 Matrah ve Vergi Artırımı Avantajları

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Matrah artırımı yapan mükellef özel esaslara alınır mı?

KDV artırımı mükellefleri özel esaslardan çıkartır mı? Evet, Maliye, KDV artırımı yapan ve artırım nedeniyle hesaplanan verginin tamamını ödeyen veya teminat gösteren mükellefleri özel esaslardan çıkarıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekonomim.com

Matrah artırımı yapan mükellef incelenebilir mi?

Matrah artırımında bulunulmayan vergi türleri için inceleme yapılabilir. Üçüncü kişilerle ilgili olarak karşıt incelemeler yapılması, mahkemelerce belli konulara bakılması veya bilirkişilerce ihtiyaç duyulması gibi nedenlerle defter ve belgeler incelenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

E devletten matrah artırımı nasıl yapılır?

İnternet üzerinden başvuru yapmanız mümkün değil. Vergi Dairesine şahsen gitmeniz gerekiyor ya da bu işlemleri yapmak üzere bir mali müşavire vekalet vermeniz gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: parasut.com

Şahıs matrah artırımı nedir?

Matrah artırımı genel itibariyle, geçmiş yıllara ilişkin olarak vergi matrahlarında belirli bir oranda artırım yapılması sonucunda yapılan ilave vergi ödemesi ile yapılabilecek vergi denetlemelerinden muaf tutulmayı sağlayan bir uygulama olarak tanımlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Matrah artırımı yapan mükellefe özel usulsüzlük cezası kesilir mi?

Matrah ve vergi artırımı yapılan dönemlere ait kanuni süresinde verilmeyen beyannameler için usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nazaligundem.com

7440 sayılı Kanun matrah artırımı hangi yılları kapsıyor?

Bu Kanuna eklenen geçici 1 inci madde ile 2022 yılı matrah ve vergi artırımı kapsamına alınmıştır. Buna göre 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yılları vergi ve matrah artırımı kapsamındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: verginet.net

7440 matrah artırımı ödenmezse ne olur?

Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.” hükmü mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

7440 matrah artırımı nedir?

7440 sayılı Kanun'la 2022 yılı için de gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının artırılması yoluyla 2022 yılı için matrah artırımı hükümlerinden yararlanılabilmesi imkanı getirilmiştir. Matrah artırım oranı 2002 yılı için %25'tir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gureli.com.tr

7440 sayılı Kanunun 5 maddesinin 9 fıkrası nedir?

(9) Bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla; uzlaşma hükümlerinden yararlanılmak üzere başvuruda bulunulmuş, uzlaşma günü verilmemiş veya uzlaşma günü gelmemiş ya da uzlaşma sağlanamamış, ancak dava açma süresi geçmemiş alacaklar da bu madde hükmünden yararlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

7440 matrah artırımı kaç taksit?

Matrah ve vergi artırımına ilişkin başvuruların 31.05.2023 tarihine kadar yapılmış olması gerekmektedir. 30.06.2023 tarihinden başlamak üzere aylık dönemler halinde azami 12 eşit taksitte ödenmesi şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dengeakademi.com

Yeni torba yasada matrah artırımı var mı?

Damga vergisi, harçlar, özel tüketim vergisi, BSMV ya da emlak vergisi gibi diğer vergiler için matrah veya vergi artırımı imkânı bulunmuyor. Yasa 12 Mart'ta yürürlüğe girdi demiştik. Yani 2022 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamesi verilme süresi içinde.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ey.com

Matrah artırımının mantığı nedir?

Matrah ve vergi artırımı nedir? Matrah ve vergi artırımı, Maliye Bakanlığı'nca yapılacak vergi denetlemelerinden ilave vergi ödeyerek muaf tutulmanızı sağlayan uygulamadır. Geçmiş yıllara yönelik olarak vergi beyanlarınızı belirli bir oranda artırdığınız zaman vergi denetlemesinden muaf olabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mysoft.com.tr

Şahıs matrah artırımı nereden yapılır?

Mükellef, 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin gelir vergisi matrahını Kanun hükümlerinden yararlanarak artırmak için başvuru süresi içinde bağlı olduğu vergi dairesine başvurmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asmmmo.org.tr

Matrah artırımı nasıl beyan edilecek?

2022 yılına ait gelir/kurum matrah artırımı mükellefin; 2018-2021 yılları için de matrah artırımı yapacak olması halinde 2022 yılı da eklenmek suretiyle toplu olarak tek beyannamede beyan edilecektir. 2022 yılı matrah artırımının ayrı bir beyanname ile beyan edileceği yönünde bir belirleme bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbdas.com.tr

7440 hangi borçları kapsıyor?

7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir. Kanun kapsamına giren vergiler, vergilendirme dönemleri itibarıyla aşağıda açıklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

7440 Yapılandırma Hangi borçlar silinecek?

Gelin, bu fırsattan istifade edin. 30 Haziran 2023 tarihine kadar ödenmemiş aidat ve buna bağlı işlemiş faiz borcu bulunan üyelerimizin anaparanın tamamını (tek seferde veya World, Bonus, Maximum kredi kartlarına 6 taksit halinde) ödemeleri halinde, faiz borçları silinecektir. Son başvuru tarihi 30 Haziran 2023'tür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istabip.org.tr

2023 matrah artırımı ne kadar?

-Matrah artırımları kapsamında tahakkuk eden vergiler %10 indirimli olarak 30.06.2023 tarihine kadar peşin veya %9 faizli olarak 12 eşit taksitte ödenebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hisardenetim.com.tr

7440 matrah artırımı iptal olur mu?

Matrah artırımından vazgeçmek mümkün mü? 7440 Sayılı Yapılandırma Kanununda, matrah artırımında bulunan mükelleflerin matrah artırımı beyannamelerini iptal edip edemeyecekleri yönünde kanunda her hangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Matrah artırımı yapan KDV artırımı yapmak zorunda mı?

Bu mükelleflerin gelir veya kurumlar vergisi bakımından matrah artırımı yapmadan KDV artırımından faydalanmaları mümkün değildir. Bu durumların hepsinde KDV artırım imkanından yararlanmak için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunmak zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esmmmo.org

Matrah artırımı başvurusu ne zaman?

Bu düzenlemelere göre başvuru süresi olan 30.06.2023 tarihine (bayram tatili nedeniyle 3.7.2023 tarihine) kadar; verilmiş olan matrah artırımı beyannamelerine ilişkin her türlü düzeltme talebi ile taksit seçenekleri değişiklikleri yapılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbdas.com.tr
Önceki makale
Supra hangi ülke?
Sonraki makale
Tarla vasfı nasıl arsaya çevrilir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT