Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

5510 sayılı Kanuna göre kimler sigortalı sayılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 5510 sayılı Kanuna göre kimler sigortalı sayılır?

5510 s. Kanun m. 4 / I-a, “Hizmet akdi ile bir veya bir den fazla işveren ta- rafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar.” hükmünü içermektedir. Dolayısıyla, söz konusu yasal düzenleme, eski 506 sayılı Kanuna paralel olarak, iş sözleşmesine göre çalışanların zorunlu sigortalılığını düzenlemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

5510 sayılı Kanun kimleri kapsıyor?

MADDE 2- Bu Kanun; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, bu Kanunun uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği olmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanunun 4 maddesine göre sigortalı sayılanlar kimlerdir?

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe ba şlatılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı yasanın 4 maddesinde kimlerin sigortalı sayılacağı belirtilmiştir?

*Bu kanunla ; Kamu idarelerinin kadro ve pozisyonlarında sürekli ya da sözleşmeli olarak çalışıp 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar 4. maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uyg.sgk.gov.tr

Aşağıdakilerden hangisi 5510 sayılı Kanun anlamında sigortalı sayılır?

6) Sigortalı: Kısa ve/veya uzun vadeli sigorta kolları bakımından adına prim ödenmesi gereken veya kendi adına prim ödemesi gereken kişiyi, 7) (Değişik: 17/4/2008-5754/1 md.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU (1)

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

5510 4 a sigortalısı ne demek?

Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: allianz.com.tr

Hem 4a hem 4b sigortalı olunur mu?

Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyoneldanismanlik.com

5510 sayılı Kanun ne Kanunu?

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: teftis.ktb.gov.tr

2000 ile 2008 arası emeklilik var mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışma kapsamında, 2000 ve 2008 arası sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi uygulanacak. Bu sistemde, sigortalı olmak için gerekli prim gün sayısı ve yaş şartı, sigortalının çalışma süresine göre şekillenecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

5510 sayılı Kanun yürürlükte mi?

5510 sayılı Kanun 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş olup bu tarihten önce kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlamış olan kamu personeli 5434 sayılı T.C.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

5510 sayılı Kanuna göre aşağıdakilerden hangisi 4 a sigortalısı kapsamındadır?

a) Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında, iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortası uygulanır ve bunlar, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Emekli maaşında 5510 ek 19 miktarı ne demek?

'Ek ödeme tutarı' ise yüzde 4'lük ek ödemeyi belirtiyor. Hemen altında görünen '5510 Ek 19 Miktarı' da maaşı 7.500 TL'ye tamamlayan ilave ödemeyi ifade ediyor. Tablodaki vatandaşın aldığı aylık 6/8 oranında dul ve yetim aylığı olduğu için '5510 Ek 19 Miktarı' burada maaşı 5.625 TL'ye tamamlıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrası nedir?

(4) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara, sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için, kendi sigortalılığından dolayı, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asmmmo.org.tr

Emekliler 5510 yararlanabilir mi?

5510 sayılı Kanun'un geçici 95. maddesinde yer alan beş puanlık indirimden, indirim kapsamına giren sigortalıların ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmadan önce en son çalıştıkları iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştıkları süre boyunca yararlanılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cottgroup.com

5510 sigortalı ne demek?

5510 s. Kanun m. 4 / I-a, “Hizmet akdi ile bir veya bir den fazla işveren ta- rafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar.” hükmünü içermektedir. Dolayısıyla, söz konusu yasal düzenleme, eski 506 sayılı Kanuna paralel olarak, iş sözleşmesine göre çalışanların zorunlu sigortalılığını düzenlemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yurt dışında çalışan kişinin primleri Türkiye'de sayılır mı?

Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

2008 öncesi sigortalılar kaç yaşında emekli olacak?

1 Mayıs 2008 den önce işe girenler 7200 prim ödeme ve gün sayısını tamamladıklarında 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır. Ancak 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında ise 7200 prim ödeme süresini tamamlayan kişiler 60 yaşında emekliliğe hak kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

25 yıl sigortalılık süresi ne demek?

,Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 2900 gün daha prim ödeyerek priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte 57 yaşınız da doldurursanız emekli olabilirsiniz. Dolduramazsanız 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turmob.org.tr

5510 emekli ne demek?

Emeklilik hizmet süresinin başlangıcı göreve başlama tarihinden, bitişi ise görevden ayrıldığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan süreyi kapsar. 5510 sayılı Kanuna tabi memurlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa memurluğa başlamış kişilerdir ve hizmet hesabı, aylık bağlanma sistemi vb. konularda 5510 sayılı ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

5510 sayılı Kanun yüzde kaç?

5510 sayılı Kanun'un 81'inci maddesine göre; a) Uzun vadeli sigorta kolları prim oranları: - Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranları, sigortalının prime esas kazancının %20'sidir. Bunun %9'u sigortalı hissesi, işveren hissesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulymmo.org.tr

5510 sayılı Kanunun 100 maddesi nedir?

a) Kurumca talep edilmesi halinde Türk vatandaşı olmayanlardan gelir ve aylık talebinde bulunanlar için ikamet tezkeresi bilgileri Kuruma verilir. b) Kurumca aylık bağlananların yurt dışına çıkıp çıkmadıklarına dair bilgilerin Kuruma verilmesi sağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

4A emeklilik kimleri kapsıyor?

4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sigortam.net

1 kişi aynı anda 2 yerde sigortalı olabilir mi?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

1 kişi iki yerde sigortalı olur mu?

Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir. Diğer statüden, sigortalı olmayı gerektirecek bir faaliyetinin olmasına rağmen sigortalı olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT