Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

5510 sayılı Kanun ne zaman yürürlüğe girmiştir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 5510 sayılı Kanun ne zaman yürürlüğe girmiştir?

5510 sayılı Kanun 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş olup bu tarihten önce kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlamış olan kamu personeli 5434 sayılı T.C.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

5510 sayılı Kanuna kimler tabidir?

Memurluktan başka İşçilik, esnaflık gibi çalışmaları olanlar için de 2829 sayılı hizmet bütünleşmesini sağlayan kanun hükümleri esas alınır. 2008 yılı Ekim ayından önce hiçbir şekilde işçi, esnaf, memur, yedek subay, vekil öğretmenlik, vekil imamlık gibi hizmetleri olmayanlar da tamamıyla 5510 a tabi olurlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

5510 sayılı Kanunun amacı nedir?

MADDE 1- Bu Kanunun amacı, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak; bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları, bu haklardan yararlanma şartları ile finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemek; sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanun ne Kanunu?

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: teftis.ktb.gov.tr

2008 öncesi memurlar hangi Kanuna tabi?

Nitekim, 01/10/2008 tarihinden önce kamu görevine başlayanlar, Emeklilik hakları açısından 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olmaktayken; 01/10/2008 (bu tarih dahil) tarihinden itibaren kamu görevine başlayanlar, emeklilik hakları açısından 5510 sayılı Kanuna tabi olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: genelsaglikis.org.tr

5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten önce ilk defa sigortalı olanlara bağlanan yaşlılık a

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

2008 den sonra memur olanlar EYT den yararlanabilir mi?

2008'den Sonra Memur Olan Da EYT'den Yararlanacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

5510 öncesi hangi Kanun?

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanuna tabi çalışması bulunması nedeniyle hakkında 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulananlardan fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışması bulunanların ise 5510 sayılı Kanunda yer alan aksine hüküm sebebiyle ilave edilecek fiili hizmet süresi zamları ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

5510 sayılı Kanun yüzde kaç?

5510 sayılı Kanun'un 81'inci maddesine göre; a) Uzun vadeli sigorta kolları prim oranları: - Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranları, sigortalının prime esas kazancının %20'sidir. Bunun %9'u sigortalı hissesi, işveren hissesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulymmo.org.tr

5510 sayılı Kanun 4 maddesi nedir?

(4) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5434 ile 5510 arasındaki fark nedir?

Sistemsel olarak aylık bağlama tutarı, 5434 e tabi memurlar için, memurun derecesi, kademesi, ek göstergesi, kıdem aylığı, taban aylığı, emeklilik tazminatı, hizmet süresi, memur maaş katsayısı gibi unsurlar esas alınarak, 5510 a tabi memurlar için ise prime esas kazançları esas alınarak belirlenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

5510 sayılı Kanunun 100 maddesi nedir?

a) Kurumca talep edilmesi halinde Türk vatandaşı olmayanlardan gelir ve aylık talebinde bulunanlar için ikamet tezkeresi bilgileri Kuruma verilir. b) Kurumca aylık bağlananların yurt dışına çıkıp çıkmadıklarına dair bilgilerin Kuruma verilmesi sağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanun 13 maddesi nedir?

Nitekim 5510 sayılı Kanun madde 13'de iş kazası; “… meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay” olarak tarif edilmiştir. sonuç; birey sigortalı ise ve ortaya çıkan arıza iş kazasının yasal tanımına uyuyor ve illiyet bağı da gerçekleşmişse, olay iş kazasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuhis.org.tr

5510 sayılı Kanun 4a nedir?

Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor. 4a kapsamında çalışan ve prim ödeyen kişiler SGK adresinden ya da e-devlet sistemi üzerinden primlerini öğrenebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: allianz.com.tr

5510 memur mu?

5510 sayılı Kanundaki ifadesi de isteğe bağlı sigortalılık olup, bu sistemden yararlanmak isteyen 5510 sayılı Kanuna tabi memur görevinden ayrılıp isteğe bağlı sigortalılık hükümlerinden yararlanır, ANCAK bu yararlanma süresi ESNAF statüsünde sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

5510 sayılı Kanuna göre emekli aylığı nasıl hesaplanır?

5510 sayılı Kanunla getirilen sistemde Aylık = Ortalama Aylık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı formülüne göre hesaplanmaktadır. 8100 günden az olanların 8100 günü varmış gibi değerlendirilir. Diğer bir ifadeyle, aylık bağlama oranları % 45'in altında olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhammedkarabag.com.tr

5510 sayılı Kanunu 47 maddesi nedir?

5510 sayılı Kanunun vazife malullüğünü düzenleyen 47. maddesine göre kamu idarelerinin vazife malullüğüne sebep olan olayı, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine veya kendi mevzuatına göre yetkili mercilere derhal, kuruma da en geç on beş iş günü içinde bildirmekle yükümlü olduğu hatırlatıldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sagliksen.org.tr

5510 sayılı Kanun 21 maddesi nedir?

Sorumluluk koşulları ise 5510 sayılı Kanunun 21. maddesinde belirlenmiştir. Maddeye göre, iş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, Kurumca işverenlere ödettirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: search.trdizin.gov.tr

5510 ek 19 kimlere verilir?

5510 sayılı Kanunun ek19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.000” ibaresi “1.500” şeklinde değiştirilmesiyle; Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 1000 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 1500 liraya yükseltilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kpmgvergi.com

5510 sayılı Kanun 28 maddesi nedir?

MADDE 28- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar şunlardır: a) Yaşlılık aylığı bağlanması. b) Toptan ödeme yapılması. (Değişik ikinci fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

Emekliler 5510 dan yararlanabilir mi?

5510 sayılı Kanun'un geçici 95. maddesinde yer alan beş puanlık indirimden, indirim kapsamına giren sigortalıların ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmadan önce en son çalıştıkları iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştıkları süre boyunca yararlanılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cottgroup.com

5510 sayılı Kanun 96 maddesi nedir?

96. Maddenin birinci fıkrasının (a) bendi hükmüne göre fazla ve yersiz ödeme sigortalının kasıtlı ve kusurlu davranışından doğmuş ise en fazla geriye doğru on yıllık sürede yapılan ödemeler geri alınır. Başka bir deyişle kişi kötü niyetli ise yapılan ödemelerin geri alınacağı açıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuhis.org.tr

5510 sayılı Kanun 93 maddesi nedir?

5510 sayılı Kanun'un 93. maddesinde emeklilere bağlanan aylığın/ maaşın sosyal güvenlik kurumunun alacakları ve nafaka alacakları dışında haczedilemeyeceği, maaşa haciz konulması için talepte bulunulması halinde borçlunun buna muvafakatı olmadığı takdirde icra müdürünün haciz talebini reddeceği öngörülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

5510 sayılı Kanun 4 1 B kapsamında sigortalılar kimlerdir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek ya da basit usulde gelir vergisi mükellefi olan kişiler (1) vergi mükellefliğinin başladığı tarihten itibaren itibaren 5510 sayılı Kanunun 4''''üncü maddesinin 1''''inci fıkrasının (b) bendi (4/b) kapsamında sigortalı ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lebibyalkin.com.tr

5510 sayılı Kanun 81 maddesi nedir?

İşverenin çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya işverence bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi halinde ilk tespitte 1 ay süreyle, ilk tespitten itibaren 3 yıl içinde yapılan her tespit için 1 yıl süreyle bu indirimden yararlanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: corlusmmmodasi.org.tr

EYT hangi Kanunla çıktı?

1) Sigortalılık statülerine göre EYT kapsamında emeklilik şartları 7438 sayılı Kanunla getirilen düzenleme uyarınca 8/9/1999 tarihi ve öncesinde ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların sigortalılık statülerine göre EYT kapsamında emeklilik şartlarını gösteren tablolar aşağıda gösterilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT