Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

5510 sayılı Kanun 4 1 a kapsamında sigortalılar kimlerdir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 5510 sayılı Kanun 4 1 a kapsamında sigortalılar kimlerdir?

A- Hizmet Akdine Tabi Çalışanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe ba şlatılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sk 4 1 A nedir?

506 sayılı Kanun döneminde SSK'lı olarak isimlendirilen iş sözleşmesi kapsamında çalışanlar, 5510 sayılı Kanun'un 4/1-a bendinde düzenlenmiştir. 4/1-a bendi temel olarak iş sözleşmesi ile çalışanların sosyal sigortalılıklarını düzenlemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nek.istanbul.edu.tr

5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının a bendi nedir?

Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

4 1 A kimler?

Sigortalılık Statüleri
  • 5510 sayılı Kanuna göre;
  • - Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar Kanunun 4/1(a) bendi kapsamında,
  • - Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan,

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

5510 4 a sigortalısı ne demek?

Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: allianz.com.tr

5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU (1)

İlgili 22 soru bulundu

Soru cevap kısmı

4 a SSK kimleri kapsıyor?

4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sigortam.net

5510 sayılı Kanuna göre kimler sigortalı sayılır?

5510 s. Kanun m. 4 / I-a, “Hizmet akdi ile bir veya bir den fazla işveren ta- rafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar.” hükmünü içermektedir. Dolayısıyla, söz konusu yasal düzenleme, eski 506 sayılı Kanuna paralel olarak, iş sözleşmesine göre çalışanların zorunlu sigortalılığını düzenlemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

4 1 A sigorta ne demek?

Kanunun 4/1-a bendi kapsamındaki sigortalının iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar hastalık hali olarak nitelendirilmektedir. Hastalık haline bağlı olarak hizmet akdine tabi çalışan sigortalıya günlük geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

Emeklilik öncesi 4 1 A nedir?

Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

4 1 b kapsamındaki sigortalılar kimlerdir?

Aşağıda (4/b) kapsamında sigortalı olarak değerlendirilenler açıklanmıştır.
  • Gelir Vergisi Mükellefi Olanlar. ...
  • Gelir Vergisinden Muaf Olup, Esnaf ve Sanatkâr Siciline Kayıtlı Olanlar. ...
  • Köy ve Mahalle Muhtarları ...
  • Şirket Ortakları ...
  • Tarımsal Faaliyette Bulunanlar. ...
  • Jokeyler ve Antrenörler. ...
  • Serbest Çalışan Avukatların Sigortalılığı

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lebibyalkin.com.tr

5510 sayılı Kanun 4 1 C kapsamı nedir?

*Bu kanunla ; Kamu idarelerinin kadro ve pozisyonlarında sürekli ya da sözleşmeli olarak çalışıp 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar 4. maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uyg.sgk.gov.tr

5510 sayılı Kanun ne anlama gelir?

5510 sayılı Kanun; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olarak adlandırılmaktadır. Sosyal güvenlik insanların bulundukları toplumlarda insan onuruna yaraşır bir şekilde, başka insanlara mecbur kalmadan yaşamalarının ve kişisel özgürlüklerinin teminatıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

5510 emekli ne demek?

Emeklilik hizmet süresinin başlangıcı göreve başlama tarihinden, bitişi ise görevden ayrıldığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan süreyi kapsar. 5510 sayılı Kanuna tabi memurlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa memurluğa başlamış kişilerdir ve hizmet hesabı, aylık bağlanma sistemi vb. konularda 5510 sayılı ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

4 1 A 4 1 B ve 4 1 C nedir?

4/1-a (SSK) , 4/1-b (Bağ-Kur) ve 4/1-c (memur) çalışması olanlara 1 Ekim 2008 ve sonrasında ilk defa sigortalı olanlara çalışma hayatı boyunca en fazla hizmetinin bulunduğu statüden emekli maaşı bağlanacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

2000 ile 2008 arası emeklilik var mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışma kapsamında, 2000 ve 2008 arası sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi uygulanacak. Bu sistemde, sigortalı olmak için gerekli prim gün sayısı ve yaş şartı, sigortalının çalışma süresine göre şekillenecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kendi nam ve hesabına çalışanlar kimlerdir?

5510 Sayılı Kanun'un 4-b-3. maddesinde ise, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan olarak sadece anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları sayılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: verginet.net

2000 2008 öncesi EYT kimleri kapsıyor?

Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve prim ödemiş vatandaşları kapsıyor. 1999 yılında getirilen yaş şartı dolayısıyla emeklilikleri gecikmiş olan bu vatandaşlar çıkartılacak düzenleme ile şartları taşımaları hâlinde emeklilik hakkına kavuşacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

2000 yılından önce sigortalı olanlar ne zaman emekli olur?

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, 5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması, Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

2008 öncesi sigortalı olanlar emekli olabilir mi?

1 Ekim 2008 ve öncesinde sigorta başlangıcı olan çalışanların emeklilik hakkını elde ettikten sonra çalışma hayatına devam etmesi mümkündür. Emekli aylıklarını alan sigortalılar Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

4A ilk tescil tarihi ne demek?

Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uzmanpara.milliyet.com.tr

4 A hakları nelerdir?

4A sigorta çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik, sağlık, malullük primleri ile gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapıldığı ve devlete ödendiği sosyal sigorta türüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: axasigorta.com.tr

4A APHB ne demek?

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, 4A kapsamında primleri yatan ve sigortalı çalışan işçileri kapsamaktadır. APHB Sigorta türü, 4A kapsamında çalışan kişiler için düzenlenen ve her ay bildirilmesi gereken bildirgedir. Bu kapsamda çalışan kişi, ilgili belgeye e-Devlet üzerinden erişebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolaybi.com

Emekliler 5510 yararlanabilir mi?

5510 sayılı Kanun'un geçici 95. maddesinde yer alan beş puanlık indirimden, indirim kapsamına giren sigortalıların ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmadan önce en son çalıştıkları iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştıkları süre boyunca yararlanılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cottgroup.com

5510 sayılı Kanun 4 maddesi nedir?

(4) Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından hak kazanılan gelir ve aylık dışındaki diğer haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşer. Bu haklar, cenaze ve evlenme ödenekleri ile ölüm toptan ödemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanun indiriminden kimler yararlanamaz?

Buna karşın, SGDP'ye tabi çalışanlar, Libya'da çalışanlar,Çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, Zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler ve Harp malulleri ile vazife malullüğü aylığı alanlar söz konusu beş (5) puanlık prim indiriminden yararlanamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyotek.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT