Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
Türkiye Türkçesinde eskiden, dün, demin, şimdi, sonra, birdenbire gibi zaman zarfı olan çok sayıda sözcük bulunmaktadır. 2.4.1.2.Yer ve Yön Zarfları: Fiilleri yer ve yön bakımından belirleyen sözcüklerdir.
Fiillerin ve fiilimsilerin yapıldığı zamanı gösteren zarflara zaman zarfı denir. "Dün, bugün, yarın, şimdi, gece, gündüz, güpegündüz, cuma günü, haftaya, önceki gün, sabahleyin, az ön- ce, geç, iki günde, uzun zaman, biz gelmeden, demin, henüz, hâlâ, daha, artık, sonra, evvelâ, henüz, hemen, geceleri, önceden..."
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Durum zarfı diğer adıyla hâl zarfı olarak bilinmektedir. Fiillerin durumlarını anlatır. Fiilde bildirilen hareketin nasıl yapıldığını bildiren kelimelere durum zarfı denir. Durum zarfı şu kelimelerle anlaşılabilir: Hızlı, hızla, tek tek, iyice, sora sora, geze geze, böyle, şöyle gibi kelimeler…
İlgili 44 soru bulundu
- Durum Zarfı: durum zarfları fiillerin nasıl yapıldıklarını gösteren zarflardır. Böylece fiile nasıl sorusu sorularak durum zarfı bulunabilir. - Zaman Zarfı: Yapılan eylemlerin yapılma zamanını gösteren sözcükler zaman zarfı olarak bilinmektedir. Fiillere ne zaman sorusu sorularak zaman zarfı bulunabilir.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
Bir eylemin ne zaman, nasıl ya da hangi maksatla yapıldığını bildiren kelimelere zarf deni. Örneğin: ''Sabahtan beri bekliyoruz.'' cümlesinde ''sabahtan beri'' tamlaması zarf olarak kullanılmıştır. Çeşitli ekler alarak zarf olarak kullanılan kelimelere ise zarf fiil ya da ulaç adı verilir.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir.
Cümlede zarf görevinde kullanılan eylemsilere Zarf-Fiil adı verilmektedir. Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
Zarflar kendi içlerinden soru zarfları, miktar zarfları, yer-yön zarfları, zaman zaafları ve durum zarfları olarak ayrılmaktadırlar. Durum zarfları, fiilin bildirmekte olduğu işin sebebini, özelliğini, durumunu veya oluşunu belirtmektedir. Fiile sorulacak niye, niçin, neden veya nasıl sorularına cevap vermektedirler.
Bugün, yarın, akşam, gece, kışın, şimdilik, hala, henüz, bazen, derhal gibi kelimeler cümle içerisinde zaman zarfı olarak kullanılabilmektedir.
Ancak zarf fiil ekleri düşünüldüğü kadar zor değildir. Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
3.Niteleme Belirteçleri: Nitelik bildiren sözcükler bir ismi nitelerse ön ad, eylemi nitelerse belirteç olur. Eylem veya eylemsinin belirttiği anlamın 'ne şekilde”,” nasıl” ve”niçin” yapıldığını belirtir. Eyleme veya eylemsiye "nasıl" sorusuna verilen cevap” niteleme- durum” belirteçlerini verir.
1. Zaman zarfları: Yükleme sorulan ne zaman sorusuna cevap olan, eylemin zamanını sınırlayan veya belirten zaman isimleridir: akşamleyin, dün, hemen, on beş martta, şimdi, yarın, yazın vb.
Zaman zarfı özellikleri: Nitelediği fiilin, fiilimsinin, sıfatın ya da zarfın yapılma zamanını ifade eden zarflar, zaman zarfı olarak adlandırılır.. Fiile sorulan ne zaman sorusu ile zaman zarfı bulunur. Yaygın olarak kullanılan bazı zaman zarfları şunlardır; Dün.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Belli başlı zarf-fiil ekleri şunlardır: -(y)A (göre göre, yaşaya yaşaya ); -(y)(D)p (yazıp, okuyup ); -(y)ArAk (giderek, uyuyarak); -(y)IncA, (başlayınca, saklayınca); -(y)AII (iyileşeli, geleli); -mAdAn (çekinmeden, yılmadan); -(1)ken (otururken, kalkarken) vb.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
Hasta dinlenerek iyileşebilir. Zarf oluşturma fonksiyonunun yanı sıra cümleleri sıralı olarak bağlama işlevi de üstlenebilen bir diğer zarf-fiil eki de -ken'dir. -ken eki, “i-mek” ek-fiilinin zarf biçimidir.
Yapılmış olan eylemlerin yapılma zamanını göstermekte olan sözcükler zaman zarfı olarak ifade edilmektedir. Diğer bir ifade ile fiil veya fiilimsilerin gerçekleştiği ve gerçekleşeceği zamanı belirten zarf türüne zaman zarfı denilmektedir.
Bir sözcüğün zarf olabilmesi için fiili, fiilimsiyi, sıfatları ve diğer zarfları niteleyip belirtmesi gerekir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için isimleri niteleyip belirtmesi gerekir. Sıfatla isim arasına başka bir sözcük giremez. Zarlar ise fiilden hemen önce gelmek zorunda değildir.
Zeynep Korkmaz, “hiç”, “hiç mi hiç” yapılarını durum bildiren zarflar içinde kesinlik pekiştirme işleviyle (Korkmaz 2003: 507), azlık-çokluk zarfları içinde aşırılık derecesi gösterme işleviyle (s. 521) ele alır. “Hiç olmazsa”, “hiç değilse”, “hiç yoksa”, “hiç şüphesiz” yapılarını bağlaç olarak değerlendirir (s.1095).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri