Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sigortasız çalıştığım yerden paramı alamıyorum ne yapmalıyım?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sigortasız çalıştığım yerden paramı alamıyorum ne yapmalıyım?

Bu şikayetler öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gerekmektedir. SGK'ya yapılan bu şikayetler kuruma dilekçe yolu ile yapılabileceği gibi ALO 170 hattından sözlü olarak da yapılabilmektedir. Ayrıca işçiler şikayetlerini CİMER üzerinden de iletebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aytackindir.av.tr

Geçmişte sigortasız çalıştığımı nasıl ispat ederim?

Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Işyerinde sigortasız çalışırsa ne olur?

Sigortasız çalıştırılan işçinin denetime takılması durumunda asgari ücretin 2 katı kadar ceza kesilerek işlem uygulanır. Bir işçinin 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığı tespit edilirse 14 asgari ücret tutarına kadar idari para cezası uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Sigortam yapılmadı nereye şikayet edebilirim?

ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır. İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir. Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alo170.gov.tr

Sigortasız çalışan para alabilir mi?

Yargıtay kararlarında, sigortasız çalışan işçilerin de kıdem tazminatı alabileceği belirtilmektedir ancak ispat yükü de bu iddiayı öne süren işçide olacaktır. Örneğin bir iş yerinde çalıştığınızı işvereninizle aranızda geçen mesajlarla veya tanıklarla ispat edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Sigortasız Çalışan İşçi Ne Yapmalı?

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Sigortasız çalıştırılan işçi ne yapmalı?

İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılırlarsa işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: beylikhukuk.com

Sigortasız işçi ne kadar para alır?

Sigortasız işçi çalıştıran işveren 1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza öder. İşveren defter tutmuyorsa ozel inşaat gibi 1 yıl için 28 asgari ücret katı ceza alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukathalitozel.com

Sigortasız işçi çalıştıran yeri nereye şikayet edilir?

Sigortasız işçi çalıştırma birçok farklı yöntem ile SGK'ya ihbar edilebilmektedir: SGK tarafından kurulan ALO 170 hattı aranarak, SGK'nın internet sitesi üzerinden online olarak, Son olarak; kişinin bulunduğu il ve ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumlarına şikâyet dilekçesiyle ihbar edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksenhukukkocaeli.com

Çalıştığım kurumu nereye şikayet edebilirim?

Alo 170'e şikayet

En kolay ve etkili şikayet kanalıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bu hattı arayan işçinin ilettiği şikayet kayıt altına alınır. Bilgi edinme kanunu ve ilgili mevzuatlarda belirlenen asgari şartları taşıyan talepler incelenir. Deneme süresi zorunlu mu?

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Sigortasız işçi çalıştırmak suç mu?

Sigortasız olarak işçi çalıştırmak bilindiği üzere yasalar tarafından kesin bir şekilde suç olarak değerlendirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eleman.net

1 aylık sigorta primi ne kadar?

1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyefinans.com.tr

İşçi hangi durumlarda dava açabilir?

Yine işçinin çalışırken kusurlu olarak, işverenin aletlerine, işlerine zarar vermişse; işveren bunun tazminini işçiden isteyebilir. Ya da işçinin çalıştığı dönemde işverenin parasını zimmetine geçirmesi, güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi gibi hallerde de işveren işçiye dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cihanorhan.av.tr

3 ay geriye dönük sigorta yapılır mı?

Bir başka ifadeyle aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi gibi belgelerin SGK'ya verilmiş olması durumunda yargı yoluyla hak talep edilebilir ve sigorta başlangıcı geriye çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

SGK Geriye dönük kaç yıl inceleme yapar?

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

99 öncesi çalıştım ama sigortam yok ne yapmalıyım?

1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

Geçmişe dönük sigorta girişi olur mu?

Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş sınırı şartını sağlayarak emeklilik hakkını elde eden sigortalı çalışanlar, prim günlerinde yaşanan eksikliği çözümleyebiliyor. Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Cimere özel sektör şikayet edilir mi?

CİMER, devlet kurumları ile ilgili şikayetlerin yapıldığı bir platform, siz ise özel sektörde çalışıyorsunuz. Bu şikayetinizi ya işyerinizin bağlı olduğu SGK İlçe müdürlüğüne yapacaksınız - ancak isminiz deşifre olabilir ve işvereniniz şikayet ettiğiniz için haksız yere sizi işten çıkarabilir ne yazık ki.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

CİMER e şikayet ettikten sonra ne olur?

Şikâyet niteliğindeki başvurularda, CİMER personelinin gerekli görmesi hâlinde başvuru sahibinin lehine olmak üzere kimlik ve iletişim bilgileri gizlenebilir. Bu durumda başvuru sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri gizli olarak işleme alınır ve sonuçlandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cimer.gov.tr

SGK şikayet edince ne olur?

İşçiler, işyerinde görmüş oldukları kötü muamele, haksızlık ya da sigortasız çalıştırılma kapsamında ALO 170 hattını arayarak ya da CİMER'e başvuru yaparak haklarını talep edebilmektedirler. Şikâyet işleminin ardından yetkililer tarafından hukuki olarak inceleme başlatılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ssk.biz.tr

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ne?

SGK beyannamesi verilmediyse ödenecek ceza 10.008, 00 TL'dir. 1 işçinin sigortasız çalıştırılma cezası 1 ay için 20.516,00 TL olarak uygulanmaktadır. 2 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası 41.032,00 TL, 5 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası 102.580,00 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: geylanihukuk.com

Sigortasız işçiyi kim denetler?

Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıtdışı istihdamla mücadelede en etkili rolü üstlenen kamu kurumu durumundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazetevatan.com

Işveren sigorta Yatırmazsa ne olur?

Buna göre; işverenin işçinin sigorta primlerini tam yatırmaması yahut eksik yatırması İş Kanunu m. 24/2 uyarınca ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık teşkil eden bir durum olarak değerlendirilir. Dolayısıyla işçi bakımından haklı nedenle fesih sebebidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

1 günlük işçi sigortası kaç TL?

Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

1 ay sigortasız çalıştırmanın cezası nedir?

1 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası

Bir sigortalının toplam 1 ay süreyle sigortasız çalıştırılması durumunda uygulanacak ceza miktarı 20.516,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza miktarı, işverenin sigortalı çalışanı kayıt altına almadığı ve sigortasını ödemediği için ödemesi gereken bir cezadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engelli.com

İş Haklarim nelerdir bilmek istiyorum?

Bu haklar şu şekilde sıralanabilir:
  • Ücret alma hakkı,
  • İş sağlığı ve güvenliğini talep etme hakkı,
  • Eşit muamele hakkı,
  • Ara dinlenme hakkı,
  • Fazla mesai ücret hakkı,
  • Esaslı değişiklikler için rıza göstermeme hakkı,
  • Belirli günler için izin hakkı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT